ΕΛΛΑΔΑ

Ερχεται το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας

ερχεται-το-τεχνικό-κλιμάκιο-της-τρόικ-446907

Το πρωί της Δευτέρας αναμένεται, τελικά, η άφιξη τεχνικού κλιμακίου της τρόικας, με λίγους εκπροσώπους από κάθε οργανισμό. Αργότερα αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

Αναμένονται ένας ή δύο εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ τη Δευτέρα και στη συνέχεια, αναλόγως των αναγκών και των θεμάτων συζήτησης, οι επικεφαλής των κλιμακίων.

Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για επίσημη αξιολόγηση. Αυτή είναι προγραμματισμένη για το πρώτο μισό του Μαΐου, και θα κρίνει την εκταμίευση της πέμπτης δόσης (ύψους 12 δισ. ευρώ) τον ερχόμενο Ιούνιο.

Οι ενδιάμεσες αξιολογήσεις δεν προβλέπονται ρητά στο «ημερολόγιο» του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής αλλά προγραμματίζονται κατά περίπτωση όταν προκύπτουν ανάγκες, και αυτός θεωρείται ο λόγος της «σύγχυσης» για την ακριβή ημέρα άφιξης της τρόικας.

Το αρχικό ραντεβού είχε οριστεί εδώ και δέκα ημέρες για τη Δευτέρα, αλλά οι Βρυξέλλες καθυστέρησαν να επιβεβαιώσουν την άφιξη τους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπήρξε εμπλοκή που οδηγεί σε αναβολή.

Αποκρατικοποιήσεις και μέτρα στο επίκεντρο

Με κίτρινες κάρτες στις αποσκευές του, το κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας -αν και χαμηλόβαθμο- διαμηνύει ότι δεν προτίθεται «να μασήσει τα λόγια του» στις διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές.

Στις σκληρές απαιτήσεις της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα περιλαμβάνεται η ανάγκη πρόσθετων περικοπών στις ΔΕΚΟ με αιχμή τη μείωση του μισθολογικού και του επιχειρησιακού κόστους, τον επαναπροσδιορισμό των επενδύσεων, ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα και να αυξηθεί η απορροφητικότητα από τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο Συνοχής.

Οι αξιωματούχοι των τριών οργανισμών αναμένεται να τονίσουν στους Έλληνες συνομιλητές τους ότι το σύστημα των μισθών και των επιδομάτων στην ελληνική διοίκηση είναι απρόσμενα πολύπλοκο και άνισο, ότι εξακολουθεί να δίνει υψηλότερες παροχές για ανάλογη εργασία στον ιδιωτικό τομέα και ότι, σε κάθε περίπτωση, οι μισθοί θα πρέπει να συνδεθούν πλέον με την παραγωγικότητα. Θα υπογραμμιστεί επίσης ότι με την εφαρμογή του κανόνα «1 προς 5», η απασχόληση στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να μειωθεί με ρυθμούς πάνω από 20.000 θέσεις ετησίως έως το 2013.

Αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει και το αίτημα της τρόικας για νέο «μαχαίρι» στα κοινωνικά επιδόματα αλλά και για μείωση των αμυντικών δαπανών.

Στο πλαίσιο του μηνύματος «κόψτε πάλι», που είναι το δόγμα των πιστωτών της χώρας μας -οι οποίοι σημειώνουν με νόημα ότι εκκρεμούν προς εκταμίευση 57 από τα 110 δισ. ευρώ των δανείων προς τη χώρα μας- «αγκάθι» στις συζητήσεις θα είναι το εύρος και το περιεχόμενο των αναπόφευκτων πρόσθετων μέτρων που θα απαιτηθούν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος για το 2011 (7,5% του ΑΕΠ ή 17 δισ. ευρώ), με δεδομένη την αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος του 2010.

Από το αποτέλεσμα αυτής της νέας τριμηνιαίας αξιολόγησης θα εξαρτηθεί η εκταμίευση, τον Ιούνιο, της 5ης δόσης ύψους 12 δισ. ευρώ των δανείων προς τη χώρα μας. Καθοριστικής σημασίας θα είναι η επίσκεψη του υψηλόβαθμου κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα την περίοδο 3-13 Μαΐου.

Στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές τις επόμενες ημέρες, η τρόικα αναμένεται να διαμηνύσει ότι απαιτούνται διαρθρωτικές παρεμβάσεις για αύξηση των δημόσιων εσόδων και περαιτέρω περικοπή των δαπανών. Αναλυτικότερα, θα εξεταστεί η μεταρρύθμιση και η απλούστευση του φορολογικού συστήματος με διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (τα φορολογικά έσοδα θα πρέπει να αυξηθούν κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2010).

Θα δοθεί έμφαση στον φορολογικό κώδικα των επιχειρήσεων, τις φοροαπαλλαγές και τα φορολογικά κίνητρα. Διεξοδικές συζητήσεις θα γίνουν και για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος και της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας με φόβους να εκφράζονται για τον έλεγχο των δαπανών σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2011 για περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ, το κλιμάκιο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα επισημάνει στις ελληνικές αρχές ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την υλοποίηση του στόχου αυτού, καθώς τα φορολογικά έσοδα στο τέλος του 2010 αποδείχθηκαν κατώτερα του αναμενόμενου και η απόδοση ορισμένων φορολογικών μέτρων δεν ήταν επαρκής.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου