ΕΛΛΑΔΑ

Κουνήθηκαν με 6,2 Ρίχτερ όλα τα νησιά

κουνήθηκαν-με-62-ρίχτερ-όλα-τα-νησιά-447134

 

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16:29 το μεσημέρι της Παρασκευής με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο 55χλμ δυτικά της Καρπάθου (480 χλμ. νότια νοτιοανατολικά της Αθήνας) και εστιακό βάθος 60 χλμ.

Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητός στην Κρήτη, στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, μέχρι και στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Στις ορεινές κοινότητες της Καρπάθου επικράτησε αναστάτωση, καθώς οι κάτοικοι είχαν πολλά χρόνια να νιώσουν τόσο δυνατό σεισμό.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μόνο μικρές υλικές ζημιές.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5, ο δήμαρχος Καρπάθου, Μιχάλης Χανιώτης, η δόνηση ήταν έντονη και παρατεταμένη.

Μάρτυρες από την Κάσο ανέφεραν επίσης ότι η δόνηση ήταν πολύ έντονη και έπεσαν αντικείμενα στο εσωτερικό των σπιτιών.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε ο σεισμός και στην Κρήτη, ιδιαίτερα στην πόλη της Σητείας.

«Είναι σε μια περιοχή που δίνει σεισμούς» ανέφερε ο ευρωβουλευτής και πρώην διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιώργος Σταυρακάκης, ο οποίος βρισκόταν σε εκδήλωση στο Ηράκλειο όταν έγινε ο σεισμός.

Το ενδεχόμενο ο μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία να επιτάχυνε την εκδήλωση του σημερινού σεισμού στο νότιο Αιγαίο, άφησε ανοικτό ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας, κ. Κ. Μακρόπουλος.

«Το είχαμε πει από την Αρχή. Τέτοιοι τεράστιοι σεισμοί όπως της Ιαπωνίας επιταχύνουν την εκδήλωση κάποιων ρηγμάτων που είναι έτοιμα να εκδηλωθούν» τόνισε ο κ. Μακρόπουλος. «Είναι σαν ένα ποτήρι που είναι έτοιμο να ξεχειλίσει και άμα το κουνάς χύνεται» πρόσθεσε.

Όπως είπε ο καθηγητής, τέτοιος σεισμός σαν τον σημερινό είχε τρία χρόνια να εκδηλωθεί και προσδιόρισε το εστιακό του βάθος στα 50 χιλιόμετρα, για αυτό έγινε και αισθητός σε τόσο μεγάλη έκταση.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ο σεισμός ήταν ισχυρότερος, της τάξεως του 6,2 της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 60 χιλιόμετρα.

Από το σεισμό οι πολίτες πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους έντρομοι, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες ο σεισμός κράτησε περισσότερα από 30 δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα να πέφτουν πράγματα από τα σπίτια και να πανικοβληθεί ο κόσμος.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Ηρακλείου, Δέσποινα Συγγελάκη όλοι οι κάτοικοι της Κρήτης είναι συγκλονισμένοι από το σεισμό και όλοι βρίσκονται πλέον στους δρόμους.

Ιδιαίτερα αισθητή στη Ρόδο, αλλά και σε όλα σχεδόν τα νησιά της Δωδεκανήσου, έγινε η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το απόγευμα και, πάντως, δεν προκάλεσε καταστροφές. Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στην Κάρπαθο, καθώς η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο νησί. Οι κάτοικοι πετάχτηκαν κυριολεκτικά έξω από τα σπίτια τους, καθώς μόλις άρχισε ο σεισμός έπεφταν αντικείμενα, και μετακινήθηκαν ακόμα και ηλεκτρικές συσκευές.

Έντρομοι οι γονείς πήραν τα παιδιά τους και απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, παραμένοντας στους δρόμους για αρκετή ώρα. Όσοι βρίσκονταν σε καφετέριες και στα καταστήματα κοντά στην παραλία στα Πηγάδια, απομακρύνθηκαν αμέσως.

Με δηλώσεις του ο δήμαρχος Καρπάθου, Μιχάλης Χανιώτης, τόνισε ότι ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και προκάλεσε πανικό στους κατοίκους ιδιαίτερα της Ολύμπου. Στις ορεινές κοινότητες του νησιού επικράτησε αναστάτωση καθώς οι κάτοικοι είχαν πολλά χρόνια να νιώσουν τόσο δυνατό σεισμό.

Χαμός στην Αίγυπτο

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, που δεν είναι συνηθισμένη σε σεισμικές δονήσεις, κάποιοι κάτοικοι που διαπίστωσαν το σεισμό βγήκαν αμέσως στους δρόμους, αλλά χωρίς ανησυχία, καθώς σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν υπήρξαν ζημιές.

Για το γεγονός έκανε ειδική αναφορά και η αιγυπτιακή τηλεόραση.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου