ΕΛΛΑΔΑ

Ρεζερβουάρ χωρίς βενζίνη

ρεζερβουάρ-χωρίς-βενζίνη-447294

Νέα μεγάλη πτώση κατά 16% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, στο λιανικό εμπόριο της χώρας, τον Ιανουάριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Αντίθετα, κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2010 προς το 2009, ο δείκτης του όγκου των πωλήσεων είχε σημειώσει άνοδο κατά 6%.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η "καθίζηση" των πωλήσεων προήλθε κυρίως από τη μείωση του όγκου των πωλήσεων σε καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (-25,5%), φαρμακευτικά- καλλυντικά (-22,9%), έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακό εξοπλισμό (-20,6%), μεγάλα καταστήματα τροφίμων (-9%) και βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη (- 7,2%).

Εξάλλου, ο δείκτης κύκλου εργασιών (σε τρέχουσες τιμές), συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, μειώθηκε κατά 10,5% τον Ιανουάριο εφέτος, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιανουαρίου 2010, έναντι αύξησης 8,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2010 προς το 2009.

Διαφωνεί η ΕΣΕΕ

Αντίθετη δηλώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στον περιορισμό αγοράς αγαθών με κάρτες και επιταγές και ζητά την αναστολή της διάταξης τουλάχιστον μέχρι τέλος του χρόνου και τον επανασχεδιασμό της επάνω στη βάση διαφορετικών χρηματικών ορίων, ανάλογα με την αξία των προϊόντων και των υπηρεσιών, αλλά και σε συνδυασμό με τη χρήση της έξυπνης κάρτας αγορών.

Το νέο καθεστώς στις συναλλαγές και στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών με επιταγές ή πιστωτικές κάρτες από 1η Απριλίου 2011, δεν είναι «Πρωταπριλιάτικο αστείο», τονίζει σε ανακοίνωσή της, αλλά η εφαρμογή των διατάξεων του Ν.3842/2010 που επιβάλλει ως όριο των συναλλαγών με μετρητά τα 3.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Για την ελληνική αγορά ένα τέτοιο μέτρο, εκτιμούν οι έμποροι, όχι μόνο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή, αλλά αντίθετα τη διευρύνει, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί πολλά και ουσιαστικά προβλήματα στον τουρισμό και στους αλλοδαπούς καταναλωτές, στις αλλαγές και στις επιστροφές προϊόντων, στις προκαταβολές και στη μερική καταβολή με δόσεις, στο συμψηφισμό των ανταλλαγών και φυσικά στην αδυναμία των περισσότερων Ελλήνων να διαθέτουν μπλοκ επιταγών ή να είναι κάτοχοι πιστωτικής κάρτας, χωρίς να έχουν εξαντλήσει το πιστωτικό τους όριο.

Επιπλέον, η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι κάποιοι «πονηροί» θα προτιμήσουν ως ημέρα αγορών τους το Σάββατο, ημέρα αργίας για τις τράπεζες, με αποτέλεσμα οι πλαστές και οι ακάλυπτες επιταγές να έχουν την τιμητική τους και να επιβαρύνουν με πρόσθετες επισφάλειες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, έχει διαπιστωθεί ότι 9 στους 10 καταναλωτές, με δεδομένη την οικονομική καχεξία, προτιμούν να χρησιμοποιούν στις αγορές τους μετρητά και μόλις 1 στους 10 πιστωτική κάρτα.

Επισημαίνεται ότι όσοι υπόχρεοι δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από το νέο καθεστώς συναλλαγών θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρές ποινές, σύμφωνα με τον υπό κατάργηση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), που επισύρει πρόστιμο ισόποσο της αξίας του τιμολογίου.

Η ΕΣΕΕ από τον Ιανουάριο που ανακοινώθηκαν οι διατάξεις του νόμου, απέστειλε επιστολές τόσο στο υπουργείο Οικονομικών, όσο και στο υπουργείο Ανάπτυξη, με αίτημα την αναστολή του μέτρου.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου