ΕΛΛΑΔΑ

Στο Σύνοδο με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

στο-σύνοδο-με-το-πρόγραμμα-αποκρατικο-448206

Αναχώρησε χθες για τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία ο ίδιος, στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, χαρακτήρισε κρίσιμη

Στις δύο Συνόδους, θα συζητηθούν τα θέματα για το οποία θα λάβει οριστικές αποφάσεις το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το σημαντικότερο όλων, για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι εκείνο που αφορά στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος του χρέους στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα αναμένει και επιδιώκει την επικύρωση των αποφάσεων της 11ης Μαρτίου, εκτιμώντας ότι οι όποιες επιφυλάξεις από ορισμένες χώρες, είναι επουσιώδεις και δεν θα αλλάξουν τα δεδομένα.

Σημαντικό θέμα είναι αυτό της αναθεώρησης της συνθήκης, η οποία επίσης αναμένεται να αποφασιστεί και η οποία, στη συνέχεια, θα τεθεί προς έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Θα συζητηθεί επίσης η κρίση στη Λιβύη, με την Ελλάδα να υποστηρίζει την πολιτική διευθέτησή της και να θέτει, μαζί με την Ιταλία, θέμα αντιμετώπισης ενός ενδεχομένου νέου κύματος μεταναστών.

Το τρίτο θέμα που θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής, είναι το πυρηνικό πρόβλημα, με αφορμή όσα εκτυλίσσονται στην Ιαπωνία. Η Ελλάδα επιμένει στη θέση της να μη κατασκευάσει εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και ζητεί να γίνουν τεστ αντοχής σε όλα τα πυρηνικά εργοστάσια στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η θέση της Ελλάδας, η οποία μαζί με την Κύπρο, έθεσε θέμα σχετικά με τον σχεδιασμό της Τουρκίας για την ανάπτυξη πυρηνικών εργοστασίων, κερδίζει έδαφος μεταξύ των χωρών-μελών της Ένωση.

Εγκρίθηκαν οι αποκρατικοποιήσεις

Την πρόσληψη συμβούλων για την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, καθώς και για το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών αποφάσισε την Τετάρτη η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.

Συγκεκριμένα, η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) εξέτασε τα ζητήματα που αφορούν στην προώθηση του προγράμματος δράσης αναδιαρθρώσεων, αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και έλαβε τις εξής αποφάσεις:

1) Πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων (BNP Paribas και Εθνική Τράπεζα), καθώς και νομικών συμβούλων (Δικηγορική Εταιρία Μπερνίτσα) για την επέκταση της διάρκειας της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης, καθώς και για τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

2) Πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων (Citi Group, Τράπεζα Πειραιώς), ειδικού χρηματοοικονομικού συμβούλου (ΛΑΜΔΑ Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι), νομικού συμβούλου (Δικηγορική Εταιρία Ζεμπέρης, Μαρκεζίνης, Λάμπρου και Συνεργάτες) και τεχνικού συμβούλου (Barcelona Strategical Urban Systems AIE) για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Επίσης, αποφάσισε την πρόσληψη διεθνούς νομικού συμβούλου στο προσεχές διάστημα.

3) Πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου (Lazard & Co Ltd) και νομικού συμβούλου (Δικηγορική Εταιρία Καλλιμόπουλος, Λουκόπουλος, Χιωτέλλης) για το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς και για την διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της εμπορικής του δραστηριότητας.

4) Διαδικασία πρόσληψης συμβούλων για το σύνολο των δράσεων αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων.

ΟΠΑΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Κρατικά Λαχεία

Για ένα μεγάλο αριθμό δράσεων οι προσλήψεις θα ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες (για παράδειγμα, επέκταση σύμβασης ΟΠΑΠ, συμβάσεις παραχώρησης, περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, ΛΑΡΚΟ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Κρατικά Λαχεία, υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου) και σχεδόν το σύνολο των προσλήψεων των συμβούλων για τις δράσεις αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2011.

5) Διαδικασία πρόσληψης συμβούλων και σχεδιασμός για την πλήρη καταγραφή, αξιολόγηση και διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου