ΕΛΛΑΔΑ

«Πυρ ομαδόν» κατά των συγχωνεύσεων

πυρ-ομαδόν-κατά-των-συγχωνεύσεων-449387

Αναστάτωση έχει προκαλέσει απ’ άκρου εις άκρον της χώρας η απόφαση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου για τις συγχωνεύσεις πολλών σχολείων σε ολόκληρη την Ελλάδα, που αποτελεί ουσιαστικά τον σχολικό «Καλλικράτη». Μάλιστα, το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), μετά και από αντίστοιχη απόφαση της Ομοσπονδίας των καθηγητών (ΟΛΜΕ) αποφάσισε στάσεις εργασίας για την Παρασκευή.

Από τη Ρόδο μέχρι τον Έβρο και από την Κρήτη μέχρι την Κέρκυρα μαθητές, γονείς, καθηγητές, αλλά και τοπικοί φορείς, αντιδρούν στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, που σε πολλές περιοχές αναγκάζει δεκάδες μαθητές να διανύουν τεράστιες αποστάσεις, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.

Πιο συγκεκριμένα, στη Κρήτη έχει ανάψει η «φλόγα» των αντιδράσεων με φωτιές, αποκλεισμούς δρόμων, καταλήψεις σχολείων και παραστάσεις διαμαρτυρίας στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Κρήτης.

Με ανακοίνωσή τους οι μαθητές και οι καθηγητές του Εσπερινού Γυμνασίου-Λυκείου στη Σκάλα Λακωνίας αντιδρούν στο κλείσιμο του σχολείου τους και ζητούν επανεξέταση της απόφασης για κατάργηση της Σχολικής μονάδας.

 Έντονες αντιδράσεις σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας και των τοπικών φορέων και στη Μεσσηνία, όπου καλούν μαθητές, γονείς και καθηγητές σε κινητοποιήσεις και μαζική συμμετοχή στους αγώνες.

Με μαύρες σημαίες και καταλήψεις υποδέχτηκαν τις αποφάσεις της υπουργού τα καταργούμενα σχολεία στην Ηλεία. Μόνο στο νομό, με βάση την ανακοίνωση από το υπουργείο, καταργούνται 30 δημοτικά και νηπιαγωγεία, ένα γυμνάσιο, ενώ συγχωνεύονται άλλα 38 σχολεία.

«Όχι στις συνενώσεις» λένε και οι δάσκαλοι της Αργολίδας. Από τις συγχωνεύσεις των σχολείων που έχουν ανακοινωθεί για την περιοχή Ναυπλίας-Ερμιονίδας χάνονται 11 οργανικές θέσεις δασκάλων, ενώ, όπως δηλώνει ο πρόεδρος, κ. Αντώνης Ντέμος, οι συγκεκριμένες συνενώσεις έγιναν «πρόχειρα και βιαστικά».

Ίδια εικόνα και στην Κορινθία, όπου οι αντιδράσεις κορυφώνονται με καταλήψεις σχολείων, κυρίως στη δυτική Κορινθία. Στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας βρίσκονται και οι δημοτικές αρχές, με τις καταλήψεις σήμερα να εκτείνονται συνολικά σε τέσσερα σχολεία στην περιοχή του Κιάτου, τέσσερα στην περιοχή Κορίνθου κι ένα στην Νεμέα.

Θορυβημένα είναι και τα νησιά του Ιονίου με Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Λευκάδα να βρίσκονται και εκείνα στο στόχαστρο του υπουργείου Παιδείας. Στην Κέρκυρα μάλιστα, ζητούν έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα που έχει ανακύψει με το υπό κατάργηση Γυμνάσιο Σκριπερού.

Σε κατάληψη του Γυμνασίου Πολυδρόσου αποφάσισαν να προχωρήσουν την Πέμπτη γονείς, δάσκαλοι και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το σχολείο τους και να μεταφερθεί στην Γραβιά.

Αντιδράσεις για τις επερχόμενες αλλαγές στα σχολεία του νομού Καρδίτσας και από τον σύλλογο εκπαιδευτικών του νομού, καθώς και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, συναντήθηκε την Τρίτη με δημάρχους, εκπαιδευτικούς και γονείς που δεν θέλουν την συγχώνευση των σχολείων τους.

Η ΕΛΜΕ της Φλώρινας καταδικάζει και εκείνη από την πλευρά της την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να κλείσει περίπου χίλια σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ όπως λέει χαρακτηριστικά δεν θεωρεί επιτυχία ότι από τα έξι σχολεία που θα έκλειναν αρχικά στον νομό, μετά από κινητοποιήσεις τους, θα κλείσουν τελικά μόνο δύο. «Κάθε σχολείο που κλείνει είναι μια μαχαιριά στην καρδιά της εκπαίδευσης» γράφουν στην ανακοίνωση.

Κλειστά θα παραμείνουν τα δημοτικά σχολεία στις Τοπικές Κοινότητές Σφηκιάς και Ριζωμάτων στην Βέροια, αφού ύστερα από σύσκεψη αποφάσισαν ότι η μεταφορά του σχολείου της Σφηκιάς στα Ριζώματα θα ανέτρεπε δραματικά την αναπτυξιακή πορεία της Τοπικής Κοινότητας, μιας και θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στις οικογένειες που ζουν και δραστηριοποιούνται εκεί.

 Σοβαρές αντιδράσεις έχουν προκληθεί και στο Βόιο Κοζάνης, όπου μεταξύ άλλων οι καταργήσεις του λυκείου Τσοτυλίου και του γυμνασίου Εράτυρας, έχουν αναγκάσει τον δήμαρχο και τον μητροπολίτη της περιοχής να μεταβούν στην Αθήνα όπου συναντήθηκαν με την υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου για να εκθέσουν την διαφωνία τους.

Στους δρόμους θα βγουν την Πέμπτη οι μαθητές, καθηγητές και γονείς στο νομό Καστοριάς όπου συνενώνονται-καταργούνται 28 σχολεία.

Σε συμβολική κατάληψη των διοδίων Μακρυχωρίου για 15 περίπου λεπτά προχώρησαν σήμερα το πρωί μαθητές και γονείς από τους Γόννους και το Μακρυχώρι Λάρισας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για συνένωση του σχολείου τους. Με κινητοποιήσεις απειλούν και οι γονείς των σχολείων της Καβάλας οι οποίοι προέβησαν την Τετάρτη σε συμβολική κατάληψη του δημοτικού σχολείου στο Πολύστυλο, αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει το σχολείο του χωριού μαζί με αυτά του Δάτου και της Λυδίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου