ΕΛΛΑΔΑ

Ερχονται εντατικοί φορολογικοί έλεγχοι

ερχονται-εντατικοί-φορολογικοί-έλεγ-450023

Εντατικούς φορολογικούς ελέγχους ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις εντολές που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε σύσκεψη που είχε την Κυριακή με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Στη διευρυμένη από άποψη σύνθεσης σύσκεψη εξετάσθηκε η πορεία των εσόδων και των δαπανών, οι προωθούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η κατάρτιση του οποίου θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε εντολές για ενίσχυση των φορολογικών ελέγχων και ζήτησε την κατάθεση προτάσεων για την πλήρη ενεργοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Την ίδια στιγμή εστίασε στην ανάγκη υπέρβασης των προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα στο σύστημα TaxisNet και καθυστερούν την υποβολή δηλώσεων.
Αναφορικά με τους ελέγχους, τομέα που εποπτεύει ο υφυπουργός κ. Δ. Κουσελάς, βάρος θα δοθεί στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ αλλά και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Τα κριτήρια ελέγχων

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να υποβληθεί στον υφυπουργό Οικονομικών Δ. Κουσελά και το πόρισμα της επιτροπής που ανέλαβε να καθορίσει τα κριτήρια επιλογής των προς έλεγχο δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος με τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου, οι οποίες βασίζονται σε ποιοτικά χαρακτηριστικά και σε οικονομικά δεδομένα.
Αντικειμενικά κριτήρια για τους ελέγχους θα αποτελούν η νομική μορφή, η κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ο κλάδος ή ο τομέας δραστηριότητας, ανάλογα με την επικινδυνότητα και παραβατικότητά του, η ύπαρξη παραβάσεων και παραλείψεων των διατάξεων της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας, η ύπαρξη στοιχείων από διασταυρώσεις ή από ελέγχους σε τρίτους υπόχρεους ή από τρίτες πηγές για απόκρυψη φορολογητέας ύλης, η διάπραξη φορολογικών αδικημάτων στο παρελθόν και η εν γένει φορολογική εικόνα και συμπεριφορά των φορολογουμένων.
Τα οικονομικά δεδομένα που θα προσμετρούν στην επιλογή της υπόθεσης που θα ελεγχθεί σχετίζονται με τα ακαθάριστα έσοδα, τις δαπάνες, τα καθαρά κέρδη ή ζημιές, τους συντελεστές μικτού και καθαρού κέρδους, δεδομένα από δηλώσεις άμεσης και έμμεσης φορολογίας, κ.ά.
 
Ιδιώτες ελεγκτές
Στην υιοθέτηση πρότασης που είχε καταθέσει στις αρχές Ιανουαρίου 2011 αρθρογράφος των Financial Times προχωρεί η κυβέρνηση, εμπλέκοντας τους ιδιώτες στη διαδικασία βεβαίωσης των φόρων.
Ο Τζον Πλέντερ, αρθρογράφος των Financial Times, είχε προτείνει στις 5 Ιανουαρίου την εκμίσθωση ιδιωτών για την είσπραξη των φόρων στην Ελλάδα.
Ο ίδιος υποστήριζε πως με το εν λόγω σύστημα οι δημόσιοι φοροεισπράκτορες θα μπορούσαν να απολυθούν με γενναιόδωρα πακέτα αποζημιώσεων εφόσον κριθεί ότι αποτελούν μεγάλο βάρος για το σύστημα. Στην συνέχεια θα μπορούσε να δημιουργηθεί εξ αρχής ένα νέο κεντρικό σύστημα φοροείσπραξης που να είναι απελευθερωμένο από την διαφθορά.
Το υπουργείο Οικονομικών υιοθέτησε μερικώς την πρόταση του Πλέντερ περνώντας στους ιδιώτες τον φορολογικό έλεγχο ΑΕ και ΕΠΕ. Σύμφωνα με διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου οι νόμιμοι ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία υποχρεούνται πλέον να διενεργούν, παράλληλα με τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης, έλεγχο σε φορολογικά αντικείμενα και να εκδίδουν ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό.
Το φορολογικό πιστοποιητικό θα εκδίδεται μετά από έλεγχο που διενεργείται παράλληλα με τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης ως προς την εφαρμογή των φορολογικών διατάξεων σε φορολογικά αντικείμενα. Τυχόν φορολογικές παραβάσεις καθώς και μη απόδοση ή ανακριβής απόδοση φόρων που διαπιστώνονται από τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία κατά τη διενέργεια του διαχειριστικού ελέγχου, θα αναφέρονται αναλυτικά στο πιστοποιητικό.
Αν από το πιστοποιητικό προκύπτουν συγκεκριμένα φορολογικά δεδομένα για την ελεγχθείσα εταιρεία με τα οποία συμφωνεί και η αρμόδια ελεγκτική αρχή το πιστοποιητικό θα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των εκθέσεων ελέγχου της φοροελεγκτικής αρχής.
Αν το πιστοποιητικό δεν θα περιλαμβάνει παρατηρήσεις και διαπιστώσεις παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας δεν θα διενεργείται τακτικός φορολογικός έλεγχος. Τακτικός φορολογικός έλεγχος θα γίνεται μόνο εάν στη συνέχεια προκύψουν στοιχεία σε βάρος της ή εάν αυτή βρεθεί στη λίστα του Elenxis με τις επιχειρήσεις που είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου