ΕΛΛΑΔΑ

Εννέα βήματα για έξοδο από την κρίση

εννέα-βήματα-για-έξοδο-από-την-κρίση-453245

Την εκτίμηση ότι είναι εφικτή η έξοδος από την κρίση και η αποφυγή της χρεοκοπίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση απελευθέρωσης των αγορών και αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασαν οι ομιλητές εκδήλωσης που διοργάνωσε τη Δευτέρα το ΙΣΤΑΜΕ-Ανδρέας Παπανδρέου με θέμα «Το νέο σχέδιο για την ανάπτυξη και επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα».

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι αυτήν την περίοδο τρέχει «ένα πακέτο στήριξης, πάνω από 10 δισ. ευρώ που ενισχύει τη ρευστότητα στην αγορά, παρέχει κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, επανεκκινεί έργα δημόσιων υποδομών, ενισχύει την καινοτομία, τον τουρισμό, τις κατασκευές, τη μεταποίηση, την εξωστρέφεια, τη νεανική επιχειρηματικότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, κατ΄ αυτόν τον τρόπο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κατορθώσουν και πάλι να αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Βασικός μηχανισμός θα αποτελέσει το ΕΤΕΑΝ – πρόκειται για την μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ -, το οποίο θα λειτουργεί ως δίαυλος ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις παρέχοντας χαμηλότοκα δάνεια.

Εντός του Μαίου πρόκειται να βγεί στην αγορά μέσω του ΕΤΕΑΝ, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, ύψους 1,2 δισ., το όποιο σε συνδυασμό με τα προγράμματα του JEREMIE θα δώσουν σημαντική ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ήδη από την προηγούμενη βδομάδα διατίθεται στην αγορά μέσω δύο τραπεζών ένα σημαντικό πρόγραμμα του JEREMIE για την ευνοϊκή δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 120 εκ. ευρώ.

Ανάπτυξη στην πράξη σημαίνει όμως, ότι και ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, ο ελαιοπαραγωγός για παράδειγμα ή ο ιχθυοκαλλιεργητής, να έχει κι αυτός πρόσβαση στη ρευστότητα. Πάλι μέσω του ΕΤΕΑΝ, το Μάιο δημιουργούνται το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που θα διαθέσει 450 εκ. ευρώ, και το Ταμείο Αλιείας με πόρους ύψους 105 εκ. ευρώ.

Οι δράσεις του ΕΣΠΑ

Αναφορικά με το ΕΣΠΑ ο υπουργός περιφερειακής Ανάπτυξης είπε ότι το 2010 αυξήθηκε η απορροφητικότητα του από 3% σε 18% και το 2011 θα τη διπλασιαστεί με κριτήριο την ενίσχυση της παραγωγικότητας. Μάλιστα στο τέλος του 2010 εντάχθηκαν 11 μεγάλα έργα υποδομών στο ΕΣΠΑ, ύψους 4,6 δισ. ευρώ.

Ενώ σχετικά με το νέο επενδυτικό νόμο είπε ότι «βάζουμε στοπ στις ανεξέλεγκτες επιδοτήσεις και παρέχουμε για πρώτη φορά ένα συνδυασμένο πλέγμα κινήτρων που περιέχει φοροαπαλλαγές, στοχευμένες επιδοτήσεις και ευνοϊκά δάνεια από το ΕΤΕΑΝ.

Μέσα από τον Επενδυτικό Νόμο προκηρύσσουμε στις 15 Μαρτίου ενισχύσεις ύψους 2,15 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,5 δισ. ευρώ θα είναι φοροαπαλλαγές και τα 650 εκ. ευρώ επιδοτήσεις».

Και για την στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων ανέφερε πως ήδη «τρέχει» πρόγραμμα μέσω του ΕΣΠΑ ύψους 30 εκατ. ευρώ για εξαγωγικές εταιρίες και το Μάιο μέσω του ΕΤΕΑΝ θα προκηρυχθούν άλλα 70 εκατ. ευρώ και παράλληλα, αναδιαμορφώνεται και το θεσμικό περιβάλλον, ενώ ήδη ο ΕΟΤ, ο ΟΠΕ και το Invest in Greece προωθούν από κοινού για πρώτη φορά στο εξωτερικό τον τουρισμό, τα προϊόντα, τις υπηρεσίες μας, τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Ταμβακάκης: «Εφικτές 9 γρήγορες νίκες»

«Η πραγματικότητα δείχνει ότι κλάδοι οι οποίοι στήριξαν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα προηγούμενα έτη, όπως το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, οι κατασκευές και οι βασικές υπηρεσίες προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις συρρικνώνονται σημαντικά στο νέο περιβάλλον» τόνισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχουν συγκεκριμένοι κλάδοι που θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε βασικούς μοχλούς ενός εξωστρεφούς, ανταγωνιστικού και, άρα, βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου.

«Στους κλάδους αυτούς έχουμε ξεκάθαρο συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο όμως έχει μείνει ανεκμετάλλευτο» σημείωσε ο κ. Ταμβακάκης, προσθέτοντας ότι οι γρήγορες νίκες οι οποίες μπορούν να τρέξουν παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις και να μας δώσουν πίσω τη χαμένη αξιοπιστία μας είναι οι εξής:

1) Η αποτελεσματική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

2) Ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υδάτινων πόρων

3) Η διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση-όχι μόνο ως κοινωνική ευθύνη αλλά ως επιχειρηματικό μοντέλο- και οι επενδύσεις σε ένα ολοκληρωμένο αποχετευτικό σύστημα για τις πόλεις μας.

4) Το χωροταξικό -ξεκινώντας από την Αττική και έπειτα να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

5) Οι πράσινες επενδύσεις

6) Η αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής και η στροφή της προς προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας

7) Οι μεταφορές μέσω της ορθολογικότερης διαχείρισης των λιμένων, καθώς και η ανάδειξη της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κόμβο εμπορευμάτων της ΝΑ Ευρώπης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

8) Τουριστικές δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας π.χ. συνεδριακός τουρισμός, μαρίνες, παραθεριστική κατοικία

9) Η προώθηση των συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα σε όλους τους τομείς και δημόσια έργα.

Σύμφωνα με τον κ. Ταμβακάκη, οι παραπάνω ενέργειες θα μπορούσαν να αποδώσουν άμεσα αποτελέσματα και ταυτόχρονα να αποτελέσουν τους κλάδους στους οποίους θα στηριχθεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

«Υπολογίζεται ότι αυτοί οι κλάδοι δυνητικά θα μπορούσαν να αυξήσουν το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης κατά τουλάχιστον 2% ετησίως» εξήγησε ο ίδιος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου