ΕΛΛΑΔΑ

Σταθερά αρνητική η Λ. Κατσέλη

σταθερά-αρνητική-η-λ-κατσέλη-453257

 

Οι κλαδικές συμβάσεις βρέθηκαν την Δευτέρα επί τάπητος στη συνάντηση της υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, στην οποία επίσημο θέμα συζήτησης ήταν η αναβάθμιση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, η οποία θα εισηγηθεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΑΣΕ.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας έχει μέχρι σήμερα γνωμοδοτικές αρμοδιότητες και, όπως είπε η κ. Κατσέλη, επιδίωξη είναι να διαδραματίσει ένα ρόλο ο οποίος θα προάγει την εργασιακή ειρήνη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το πώς αντιδρά το υπουργείο στις πιέσεις της τρόικας για κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, είπε «ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι κοινωνικοί εταίροι έχουν λάβει καθαρή θέση για το θέμα».

Σε ό,τι αφορά τις κλαδικές συμβάσεις που εκκρεμούν στο γραφείο της για υπογραφή (συνολικά 40 συμβάσεις), η κ. Κατσέλη είπε ότι αυτές θα υπογραφούν μετά την τοποθέτηση του νέου γενικού γραμματέα στη θέση του παραιτηθέντος κ. Δασκαλάκη.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Κυριαζής από τον ΣΕΒ, ο κ. Νίκος Αγγελόπουλος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο κ. Νίκος Σκορίνης της ΓΣΕΒΕΕ και ο κ. Κορκίδης της ΕΣΕΕ, τάχθηκαν υπέρ των θέσεων της υπουργού για την αναβάθμιση του ΑΣΕ.

Αναφερόμενος στις κλαδικές συμβάσεις, ο κ. Σκορίνης πρόσθεσε ότι το 75% των επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και ότι πρέπει να μην ανατραπεί ο υγιής ανταγωνισμός για να προστατευτούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

Από την πλευρά του ο κ. Κορκίδης τόνισε ότι η ΕΣΕΕ δεν θα επιτρέψει την κατάργηση των κλαδικών μισθολογικών συμβάσεων και ότι σύντομα θα υπογράψει κλαδική συλλογική σύμβαση.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος είπε ότι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας περικλείονται από τις κλαδικές και ζήτησε από τους εργαζόμενους να αγνοήσουν τις παραινέσεις της τρόικας και να προχωρήσουν στην υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Κομμένα τα επιδόματα στο Δημόσιο

Αργά χθες το βράδυ ή σήμερα το αργότερο, θα υποβληθεί στους υπουργούς Εσωτερικών Γ. Ραγκούση και Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου το πόρισμα για την αναθεώρηση του μισθολογίου και την ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο τομέα.

Η ομάδα εργασίας που συστάθηκε στις αρχές Ιανουαρίου για να μελετήσει το ισχύον μισθολόγιο και τη δυναμική της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα έχει σχεδόν ολοκληρώσει το έργο της και θα καταθέσει εντός των επομένων δέκα ημερών στις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών τη σχετική έκθεση.

Στην έκθεση θα γίνεται αναλυτική αποτύπωση του αριθμού των εργαζόμενων σε διάφορους τομείς του Δημοσίου, θα αναλύονται οι μισθολογικές διαφορές ανά υπουργείο, φορέα και οργανισμό και θα διατυπώνονται προτάσεις για την ανακατανομή του προσωπικού στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης.

Η έκθεση της επιτροπής θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων που θα έχει μέσα στον Μάρτιο η κυβέρνηση με την ΑΔΕΔΥ για το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισηγήσεις της Επιτροπής θα επιφέρουν:

-Βελτίωση της θέσης των χαμηλόμισθων υπαλλήλων για τους οποίους θα υπάρξει- μικρή έστω αύξηση των αποδοχών τους που θα προκύψει μετά την ενσωμάτωση κυρίως των γενικών επιδομάτων στον βασικό μισθό.

-Βελτίωση της σχέσης μεταξύ εισαγωγικού (ΥΕ) και καταληκτικού (ΠΕ) κλιμακίου. Η διαφοροποίηση του μισθού μεταξύ του εισαγωγικού και καταληκτικού θα διαμορφώνεται με βάση τα χρόνια υπηρεσίας, τα προσόντα των υπαλλήλων, τη θέση ευθύνης και τις συνθήκες εργασίας.

-Περικοπή όλων των «προνομίων» που απολαμβάνουν ειδικές κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο

-Εξομοίωση των αμοιβών των υπαλλήλων, ανεξαρτήτως υπηρεσίας στην οποία εργάζονται, μέσω της κατάργησης των ειδικών επιδομάτων τα οποία λαμβάνουν και της διαμόρφωσης συστήματος αμοιβών κατά κλάδο.

Την ίδια στιγμή η έκθεση της επιτροπής θα υποδεικνύει τους υποστελεχωμένους και υπερστελεχωμένους φορείς του δημοσίου και θα περιγράφει το πώς θα πρέπει να δρομολογηθούν οι μετατάξεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων.

Βάσει του Μνημονίου, τόσο το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, όσο και η νέα διοικητική δομή θα πρέπει να ενεργοποιηθούν στα τέλη του πρώτου εξαμήνου 2011. Εκείνη την περίοδο θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως και η Ενιαία Αρχή Πληρωμών στο Δημόσιο.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με ιδιώτες προχωρεί στην καταγραφή όλων των επιμέρους συστημάτων υπολογισμού και εκκαθάρισης της μισθοδοσίας όλων των φορέων του δημόσιου τομέα, ώστε να είναι έτοιμο τον Ιούνιο να πληρώνει το σύνολο των 750.000 υπαλλήλων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου