ΕΛΛΑΔΑ

Ισονομία στη μειονότητα της Θράκης

ισονομία-στη-μειονότητα-της-θράκης-454989

Λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης δεσμεύτηκε ότι θα δώσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος σήμερα επισκέφθηκε το χωριό Δημάριο και συνομίλησε με τους κατοίκους.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση κινείται απαρέγκλιτα πάνω στις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας.

«Η γραφειοκρατία είναι δυνάστης και των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων» είπε χαρακτηριστικά και έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση παλεύει για να μην υπάρχουν διακρίσεις σε βάρος της μειονότητας και να σπάσουν αντιλήψεις του παρελθόντος.

Από τα πρώτα ζητήματα που του έθεσαν οι κάτοικοι στο Δημάριο ήταν αυτά που αφορούν την εκπαίδευση που παρέχεται στα μειονοτικά σχολεία.

Ζήτησαν ακόμη οι μαθητές να παίρνουν περισσότερες γνώσεις και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα ενταχθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία (ΕΠΑΔ), στην οποία φοιτούν οι δάσκαλοι των μειονοτικών σχολείων.

Είπε μάλιστα ότι θα προτιμούσε να σπουδάζουν σε αυτό το πανεπιστημιακό πλέον τμήμα μουσουλμάνοι από την εν λόγω περιοχή για να επιστρέφουν αργότερα ως δάσκαλοι.

Ο κ. Παπανδρέου, εξάλλου, ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα οι προφορικές εξετάσεις για τους υποψήφιους οδηγούς να γίνονται και στην τουρκική γλώσσα, ενώ στα ΚΕΠ της περιοχής θα ενισχυθεί η παρουσία υπαλλήλων που γνωρίζουν τουρκικά.

Νέοι από το Δημάριο και μαθητές διαμαρτυρήθηκαν στον πρωθυπουργό ότι δεν έχουν σύνδεση με το Διαδίκτυο και δεν «πιάνουν» όλα τα τηλεοπτικά κανάλια. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι θα δώσει εντολή στα αρμόδια υπουργεία να φροντίσουν ώστε γρήγορα να καλυφθεί η περιοχή με σύνδεση στο Διαδίκτυο.

 

Η διοίκηση βακουφίων

Σε ό,τι αφορά τα βακούφια είπε ότι θα δοθεί λύση στο θέμα με τις διοικήσεις τους και σχετικά με την καλλιέργεια καπνού που αντιμετωπίζει προβλήματα σημείωσε ότι επειδή είναι μονοκαλλιέργεια τύπου μπασμάς, πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο Δημάριο με δύο ώρες καθυστέρηση, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή.

Η πυκνή ομίχλη δεν επέτρεψε την προσγείωση του ελικοπτέρου Super Puma που τον μετέφερε από τη Σαμοθράκη, το οποίο τελικά προσγειώθηκε στην Ξάνθη και ταξίδεψε ως το Δημάριο οδικώς. Οι κάτοικοι του χωριού που βρίσκεται κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα τού επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, καθώς είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός επισκέπτεται την περιοχή τους.

Στην είσοδο του χωριού τον υποδέχτηκαν ο αναπληρωτής υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιος Σώκος, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη και Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο δήμαρχος Μύκης, Μουσταφά Τσουκάλ, και ο ιμάμης Ντελί Ριτβάν.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το τζαμί όπου ξεναγήθηκε από τον ιμάμη και στη συνέχεια πήγε σε καφενείο όπου είχε την ευκαιρία να ακούσει τους κατοίκους και να τους μιλήσει και ο ίδιος.

Ο δήμαρχος Μύκης έθεσε στον πρωθυπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 16.000 κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ασχολούνται με τον καπνό και την κτηνοτροφία. Είπε ότι η ανεργία βρίσκεται στα ύψη και ζήτησε από την κυβέρνηση να γίνουν έργα στην περιοχή για να μπορέσουν να μείνουν και οι κάτοικοι σε αυτήν. Πρότεινε να γίνει αναδιάρθρωση καλλιεργειών και να υπάρξει προοπτική μέσα από τον αγροτουρισμό και την ανάπτυξη ποιοτικής και βιολογικής κτηνοτροφίας.

Από το Δημάριο είπαν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην έκδοση αδειών για την κατασκευή υποδομών και για την ανέγερση τζαμιών.

Στα ζητήματα αυτά απάντησαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Σηφουνάκης και ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Σώκος.

Επεισόδια στην Κομοτηνή

Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίς το απόγευμα στην Κομοτηνή μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, που επιχειρούσαν να προσεγγίσουν στο χώρο, όπου συνεδρίαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με την συμμετοχή υπουργών. Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, που επρόκειτο να μιλήσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, περιόδευε εκείνη την ώρα σε χωριά της περιοχής.

Απολυμένοι εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝ. ΚΛΩ.), συμφερόντων Θ. Λαναρά, συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 16.00 απέναντι από το ξενοδοχείο «Αρκάδια», όπου συνεδρίαζε το Συμβούλιο, ενώ την ίδια ώρα στο κέντρο της Κομοτηνής διαδήλωναν με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού μέλη του ΠΑΜΕ.

Όταν οι εργαζόμενοι επιχείρησαν να προσεγγίσουν το ξενοδοχείο οι αστυνομικές δυνάμεις τους εμπόδισαν κάνοντας χρήση χημικών. Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν οι αστυνομικές πηγές, κάποιοι από τους διαδηλωτές κατέφυγαν στην Πανεπιστημιούπολη, όπου μαζί με φοιτητές άρχισαν να πετούν αυγά και άλλα αντικείμενα στις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Το ξενοδοχείο επιχείρησαν στη συνέχεια να προσεγγίσουν και τα μέλη του ΠΑΜΕ, αλλά 600 μέτρα πριν από το ξενοδοχείο οι αστυνομικές δυνάμεις ανέκοψαν και αυτήν την διαδήλωση με χρήση χημικών. Κατά την διάρκεια των επεισοδίων δεν υπήρξαν συλλήψεις ή προσαγωγές.

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για «απρόκλητη επίθεση» των ΜΑΤ σε βάρος των διαδηλωτών του ΠΑΜΕ και κατήγγειλε την κυβέρνηση για «αυταρχικό κατήφορο».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου