ΕΛΛΑΔΑ

Φυλάκιση έως 20 χρόνια για φοροδιαφυγή

φυλάκιση-έως-20-χρόνια-για-φοροδιαφυγή-455507

Αυστηρές ποινές κατά της φοροδιαφυγής που μπορεί να φθάσουν μέχρι και 20 χρόνια φυλακής προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα της σύστασης Οικονομικής Αστυνομίας με τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου να υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας της.

«Θέλω ένα εργαλείο να κάνω τη δουλειά μου» φέρεται να δήλωσε.

Ωστόσο ενώ υπήρξε συμφωνία για την αυστηροποίηση των ποινών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ακόμη και του χαρακτηρισμού ως «συνεχούς αυτοφώρου» των αδικημάτων μη καταβολής ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, σοβαρές ενστάσεις υπήρξαν από υπουργούς για τις αρμοδιότητες του οικονομικού εισαγγελέα.

Μετά από ένσταση του υπουργού Προστασίας Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή εξαιρέθηκε από τις αρμοδιότητες του «εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος» ο συντονισμός της αστυνομίας και του λιμενικού και ανατέθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαρ. Καστανίδη να συντάξει τη σχετική ρύθμιση.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά εγκλήματα, το χρονικό διάστημα δίωξής τους ξεκινά από το «αυτόφωρο της τέλεσης» και εκτείνεται έως το 1/3 του χρόνου παραγραφής που είναι για τα πλημμελήματα 5 χρόνια και για τα κακουργήματα 15 χρόνια.

Με λίγα λόγια τα οικονομικά εγκλήματα που είναι πλημμελήματα θα έχουν χρονικό διάστημα δίωξης 20 μήνες και τα κακουργηματικού χαρακτήρα θα διώκονται εντός διαστήματος 5 ετών.

Σημαντική είναι η ρύθμιση που αποφασίστηκε να είναι κακούργημα το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας αν τα ωφελήματα για υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών υπερβαίνουν τα 73.000 ευρώ. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα διατάσσεται προσωρινή κράτηση των συλληφθέντων. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου και τη θεσμοθέτηση τριετούς επιχειρησιακού προγράμματος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Σε σχέση με το φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, ανέφερε ότι με αυτό γίνεται μεγάλη αλλαγή στη φορολογική πολιτική και ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η μείωση άλλων φορολογικών συντελεστών γενικότερα, παράλληλα με εκείνη για τα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τους συμβολαιογράφους οι θέσεις τους θα αυξηθούν εφάπαξ από 10%-20%, ενώ η κατανομή τους θα γίνει στις ειρηνοδικειακές περιφέρειες.

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου