ΕΛΛΑΔΑ

Καμία ομαδική νομιμοποίηση μεταναστών

καμία-ομαδική-νομιμοποίηση-μεταναστ-458212

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία ομαδική ή ειδική νομιμοποίηση μεταναστών χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω γιατί καμία πράξη δεν μπορεί να εκβιάσει και να ανατρέψει τη νομιμότητα στις δράσεις της ελληνικής πολιτείας» εξήγησε ο Γιώργος Πεταλωτής.

Ο ίδιος διευκρίνισε, πάντως, ότι για υπόλοιπα ζητήματα «θα εξεταστούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη νομιμότητα την οποία επ’ ουδενί θα δεχτούμε να καταλυθεί».

Όπως έγινε γνωστό ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το απόγευμα της Τρίτης με την γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με αντικείμενο το μεταναστευτικό.

Τη συνάντηση ζήτησε η γγ του ΚΚΕ, προκειμένου να θέσει τις απόψεις του κόμματός της για το ζήτημα.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Διερευνητικός ήταν ο χαρακτήρας της ευρείας σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό για το θέμα.

Έλαβαν μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, Εργασίας Λούκα Κατσέλη, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης και οι υφυπουργοί Άννα Νταλάρα και Χρήστος Αηδόνης.

Κατατέθηκαν προτάσεις, ενώ αναμένεται μέσα σε διάστημα το πολύ δέκα ημερών να πραγματοποιηθεί και δεύτερη σύσκεψη.

Προτάθηκε η «ελαστικοποίηση» του πλαφόν για τη συγκέντρωση των απαραίτητων ενσήμων (400 σε δύο χρόνια τουλάχιστον), με σκοπό να μην εκπίπτουν από το καθεστώς νομιμότητας οι μετανάστες, ενώ παράλληλα τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας θα καταθέσουν πλαίσιο εξέτασης και κατηγοριοποίησης όσων είναι παράνομοι.

Σε κάθε περίπτωση, το φλέγον θέμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, είναι εκείνο των παράνομων μεταναστών, και ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι αυτοί να βγουν από την «αφάνεια» -όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά- και να καταμετρηθούν, ενώ παράλληλα κατατέθηκαν προτάσεις για επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους εργοδότες που μισθώνουν παράνομους μετανάστες.

Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να αξιολογηθούν οι διάφορες κατηγορίες και περιπτώσεις μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται «σε καθεστώς ανοχής» (παραμονή για σύντομο χρονικό διάστημα), ενώ η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της και το γεγονός ότι υπάρχουν πρεσβείες που δεν βοηθούν στην αποτύπωση της κατάστασης των ευρισκόμενων σε «καθεστώς ανοχής».

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου