ΕΛΛΑΔΑ

Ακριβαίνουν ΔΕΗ – ΟΤΕ, ανεβαίνει ο ΦΠΑ, κόβονται επιδόματα

ακριβαίνουν-δεη-οτε-ανεβαίνει-ο-φπα-458979

Στον προσδιορισμό του συνόλου των μέτρων που θα οδηγήσουν στην μείωση του ελλείμματος στα επίπεδα του 2,5% του ΑΕΠ στα τέλη του 2014 έχει προχωρήσει ήδη το υπουργείο Οικονομικών.

Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο υιοθετεί σχεδόν στο σύνολό του τις «παραινέσεις» της τρόικας και οδηγεί σε περικοπές 12 δισ. ευρώ.

Τα δημοσιονομικά μέτρα για την περίοδο 2012 – 2014 θα τεθούν από τη Δευτέρα στους επικεφαλής της τρόικας -που αναμένεται να τα εγκρίνουν- και εν συνεχεία θα τεθούν προς συζήτηση στη Βουλή και προς διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Σημειώνεται πως η τρόικα ζητεί από την Ελλάδα να λάβει την τριετία 2012 – 2014 νέα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 12 δισ. ευρώ ή 5% του ΑΕΠ. Προς την κατεύθυνση αυτή η τρόικα έχει προτείνει τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

·        Στον δημόσιο τομέα κατάργηση φορέων που δεν παράγουν έργο, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο.
·        Επίσης, ζητεί μείωση των επιδομάτων ως αναλογία του βασικού μισθού και σύνδεσή τους με την εργασία που εκτελείται, αλλά και την εισαγωγή πλαφόν σε αυξήσεις και προαγωγές.
·        Για τις ΔΕΚΟ προτείνει αύξηση των τιμολογίων προκειμένου να περιορισθούν τα κόστη, μείωση των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακών φορείς, πάγωμα προσλήψεων, συρρίκνωση προσωπικού, περιορισμό λειτουργικών δαπανών και μείωση του μισθολογικού κόστους.
·        Στο σκέλος της φορολογίας προτείνει νέες αλλαγές στον ΦΠΑ με περαιτέρω μείωση των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και εξάλειψη της γεωγραφικής διαφοροποίησης (όπως τα νησιά).
·        Η τρόικα ζητεί μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Προτείνει δε μείωση των συντελεστών αποσβέσεων, εξάλειψη των εξαιρέσεων από την υποχρέωση καταβολής φόρου και καλύτερο έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών. Στο ίδιο πλαίσιο ζητεί εξορθολογισμό της φορολογίας κεφαλαίου. Πάντως, οι παρεμβάσεις αυτές αναμένονται στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί είτε πριν, είτε μετά το καλοκαίρι.
·        Για τις κοινωνικές παροχές ζητεί την μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το όριο της φτώχειας είναι 6.897 ευρώ ανά άτομο και 14.484 ευρώ ετησίως για ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μέτρα ισοδύναμου χαρακτήρα για να αποφύγει το ενδεχόμενο αυτό, χωρίς όμως να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις.
·        Συνιστά τη μείωση των αμυντικών δαπανών για όλο το διάστημα έως το 2014. Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, δρομολογώντας μάλιστα πλήθος συγχωνεύσεων διευθύνσεων και φορέων. Το συγκεκριμένο έργο το έχει αναλάβει προσωπικά ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτης.

Οχι σε μείωση μισθών προειδοποιεί η ΓΣΕΕ

Να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη για μείωση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, ζητεί, από την τρόικα, την κυβέρνηση και τους εργοδότες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος.

Σε δήλωση του την Παρασκευή, ο κ. Παναγόπουλος επισημαίνει ότι για τα ελλείμματα «ευθύνονται οι μονίμως φοροκλέποντες και φοροδιαφεύγοντες και όχι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι παράγουν τον πλούτο αυτής της χώρας.

Ακόμη ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζητεί από την κυβέρνηση «να τηρήσει και να υπερασπίσει το θεσμικό πλαίσιο που ομόφωνα έχει ψηφίσει το ελληνικό κοινοβούλιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, για το συλλογικό δίκαιο, για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο πρέπει να ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου