ΕΛΛΑΔΑ

Κάρτα εργασίας και πρόστιμα για τα «μαύρα»

κάρτα-εργασίας-και-πρόστιμα-για-τα-μα-459323

Mε την καθιέρωση της κάρτας εργασίας από την 1η Ιουλίου 2011, την ηλεκτρονική πλατφόρμα διασταύρωσης στοιχείων, την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και την επιβολή τσουχτερών προστίμων έως 100.000 ευρώ, το Υπουργείο Εργασίας θα προσπαθήσει να περιορίσει την αδήλωτη εργασία , δίνοντας μπόνους στις συνεπείς επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο σύστημα.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του ΣΕΠΕ που αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης για διαβούλευση ( οι ασφαλιστικές διατάξεις που αρχικά είχαν συμπεριληφθεί στο ίδιο νομοσχέδιο , θα κατατεθούν ως τροπολογίες στη βουλή) -προβλέπεται η δυνατότητα εγκατάστασης στους χώρους εργασίας των επιχειρήσεων ηλεκτρονικού συστήματος (κάρτα εργασίας), που θα χρησιμοποιείται για την καταγραφή και τον έλεγχο της προσέλευσης, του χρόνου εργασίας και της αποχώρησης των εργαζομένων.

Η κάρτα εργασίας θα συνδέεται με το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα διασταύρωσης στοιχείων . Στις επιχειρήσεις, οι οποίες θα εγκαταστήσουν το σύστημα αυτό στους χώρους εργασίας τους και θα καταβάλλουν εμπροθέσμως τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και στους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών, θα παρέχεται έκπτωση 10% επί των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών. Η έκπτωση μπορεί σταδιακά να φτάσει και το 25%.

– Εάν σε επιχείρηση στην οποία εισήχθη το σύστημα της κάρτας εργασίας, δεν γίνεται χρήση αυτής ή διαπιστωθεί ανασφάλιστη – αδήλωτη εργασία, θα επιβάλλεται, α) κατάργηση της έκπτωσης της για διάστημα τριών (3) μηνών από την επιβολή των κυρώσεων, β) πρόστιμο στην επιχείρηση ύψους τετρακοσίων (400) ευρώ για κάθε παρανόμως απασχολούμενο μισθωτό και γ) πρόστιμο 400 ευρώ και στον ίδιο τον ανασφάλιστο το οποίο θα καταβάλλεται από τον εργοδότη(!)

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου