ΕΛΛΑΔΑ

Αυξάνεται η ανεργία στα μεσαία στρώματα

αυξάνεται-η-ανεργία-στα-μεσαία-στρώμα-459881

Μήνυμα αισιοδοξίας εξέπεμψε κατά την εισήγηση του σε σύσκεψη- με αντικείμενο προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας και την κοινωνική οικονομία-, ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι "οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο".

Ο Γ. Παπανδρέου, αφού επισήμανε ότι "πολλαπλασιάζονται τα καλά νέα", εξέφρασε αισιοδοξία ότι "η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης, ύστερα από τις πρωτοβουλίες και τις πολιτικές που ακολουθήσαμε".

"Στρέφουμε την προσοχή μας στον πολίτη", πρόσθεσε και επισήμανε ότι "συνεχίζεται η προσπάθεια για σωτηρία της χώρας και την αλλαγή της", υπογραμμίζοντας ότι "αυτά τα δύο πάνε μαζί".

Πρόταση για τη σύσταση Ταμείου κοινωνικής οικονομίας υπέβαλε η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με αντικείμενο την καταπολέμηση της ανεργίας.

Στις δράσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνονται ολοκληρωμένα τοπικά σχέδια απασχόλησης, προγράμματα ΟΑΕΔ και «Οδικός Χάρτης» για τις επιχειρήσεις.

Το Ταμείο κοινωνικής οικονομίας θα στηρίξει προγράμματα κοινωνικής εργασίας, στο πλαίσιο της δημιουργίας συνεταιριστικών ομάδων ή επιχειρήσεων που θα αποτελούνται από άνεργους ή ευπαθείς ομάδες και θα προσφέρουν κοινωνική εργασία.

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική εργασία, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η επέκταση των κοινωνικών τιμολογίων.

Τα τοπικά προγράμματα απασχόλησης θα εκπονηθούν ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής, ενώ όπου το πρόβλημα της ανεργίας είναι εντονότερο θα δίνονται κίνητρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Αναμένεται επίσης να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και μέσω ΣΔΙΤ, με τον προϋπολογισμό 150-200 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Εργασίας που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που υλοποιείται τώρα, έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής 160.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες ουσιαστικά -όπως επισημάνθηκε- είναι διπλάσιες, καθώς υπάρχει σχετική ρήτρα για 1+1 θέση εργασίας.

Η διαπίστωση που έγινε από τους παριστάμενους υπουργούς είναι ότι αυξάνεται η ανεργία στα μεσαία στρώματα, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια απολάμβαναν έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής που όμως χάνεται πια με γρήγορους ρυθμούς.

Η οργή αυτών των στρωμάτων, όπως ειπώθηκε, είναι πιο επικίνδυνη για την κυβέρνηση από ότι η αντίδραση των φτωχών και των μακροχρόνια ανέργων. Τα πράγματα που μπορούν να γίνουν δεν είναι πολλά, ωστόσο η σύσκεψη διήρκεσε περίπου πέντε ώρες και συμμετείχαν σε αυτή οι κ. κ Γ. Παπακωνσταντίνου, Μιχ. Χρυσοχοίδης, Ι. Ραγκούσης, Γ. Κουτρουμάνης και οι κυρίες Λούκα Κατσέλη και Τίνα Μπιρμπίλη. Οι υπουργοί διαπίστωσαν ότι για να υπάρξει ένα δίκτυ βοήθειας για όσους χάνουν την εργασία τους θα πρέπει να συντονιστούν οι δράσεις που οργανώνει το κάθε υπουργείο χωριστά

Στη συνέχεια συνεδρίασε το διαθεσμικό όργανο με αντικείμενο την κοινωνική αναταραχή, τις απεργίες και τα φαινόμενα ανομίας και ανυπακοής τα οποία αυξάνονται. Εκεί ο κ. Παπανδρέου διαπίστωσε το κενό που υπάρχει στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα είναι ορατά και επιβεβαιώνουν την ορθότητα των δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων που λάβαμε, αν και αυτά δεν έχουν ακόμα γίνει κτήμα των πολιτών». Και πρόσθεσε ότι «έχοντας πάντα κατά νου τους κινδύνους που ελλοχεύουν, στρέφουμε ακόμη περισσότερο την προσοχή μας στον πολίτη και στις δύσκολες απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιήσει. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε αυτή τη μάχη με σθένος, και τώρα πια, με πίστη στις ελπίδες που γεννούν οι προσπάθειές μας», είπε ο Πρωθυπουργός.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου