ΕΛΛΑΔΑ

Ο Κ. Δασκαλάκης για τη θεωρία παιγνίων και την «περήφανη» διαπραγμάτευση

ο-κ-δασκαλάκης-για-τη-θεωρία-παιγνίων-κ-745634

«… ΄Ηταν φανερό από την πρώτη στιγμή ότι τα πράγματα που προσπαθούσε να αποκομίσει η Κυβέρνηση ήταν ανεδαφικά, όπως και αποδείχτηκε», λέει ο 37χρονος Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών του ΜΙΤ σε ερώτηση που δέχτηκε για την περιβόητη «θεωρία παιγνίων», που στη χώρα μας έγινε ευρέως γνωστή από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, στην τότε «περήφανη διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, το 2015.

«Θεωρούσα τη συζήτηση που γινόταν εκείνη την περίοδο ανόητη. Η θεωρία παιγνίων χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν στις πολιτικές διαπραγματεύσεις. Δεν είχε αλλάξει κάτι εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή. Δεδομένης της ισχύος που είχαν οι θεσμοί και εκείνης που είχε η ελληνική κυβέρνηση, ήταν φανερό από την πρώτη στιγμή ότι τα πράγματα που προσπαθούσε να αποκομίσει η ελληνική κυβέρνηση ήταν ανεδαφικά, όπως και αποδείχθηκε», είναι η απάντηση του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη στην ερώτηση που δέχτηκε από την Έρη Βαρδάκη για το «BHMAgazino». Σημειωτέον, είναι μια από τις ελάχιστες φορές που ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης μιλάει για πολιτική.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης αποφοίτησε με βαθμό απολυτηρίου 20 από το Λύκειο και βρέθηκε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Πέντε χρόνια αργότερα, με το πτυχίο του να αναγράφει τον βαθμό 9,98, βρέθηκε στις ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ.

Στα 24 του χρόνια ήδη είχε περάσει στην Ιστορία. Με τη συνδρομή του καθηγητή του, Χρίστου Παπαδημητρίου, και του συνεργάτη του, Πολ Γκόλντμπεργκ, έλυσε τον γρίφο του Νας, αμφισβητώντας εν ολίγοις την καθολικότητα του περιβόητου «Nash equilibrium» (της ισορροπίας Νας), που για έξι δεκαετίες ήταν το κατεξοχήν εργαλείο πρόβλεψης του αποτελέσµατος στρατηγικών συγκρούσεων στα Οικονοµικά και για το οποίο ο αμερικανός μαθηματικός Τζον Νας κέρδισε το Νομπέλ Οικονομίας το 1994.

Τον περασμένο Αύγουστο τού απονεμήθηκε το Rolf Nevanlinna Prize, ένα από τα σημαντικότερα μαθηματικά βραβεία στον κόσμο.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου