ΕΛΛΑΔΑ

To πέρασμα της κακοκαιρίας στη χώρα: Ξεροβόρι, κρύο και από Πέμπτη βροχές

to-πέρασμα-της-κακοκαιρίας-στη-χώρα-ξερ-745637

Tα σημάδια του αφήνει ανά την Ελλάδα ο «Ξενοφών». Η κακοκαιρία συνεχίζεται πλήττοντας σχεδόν όλη τη χώρα με θυελλώδεις ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας πάνω από τα 1800μ υψόμετρο περίπου. Οι θυελλώδεις άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν και την Πέμπτη σύμφωνα με το Meteo.gr δημιουργώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Tην Πέμπτη 28/09 οι βροχοπτώσεις θα έχουν πιο γενικευμένο χαρακτήρα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (Θεσσαλία, Στερεά, Πελ/νησο) και νότια νησιωτικά τμήματα (Κυκλάδες – Κρήτη).

Το ενδιαφέρον εστιάζεται σύμφωνα με το meteo και στη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή 28/09, το οποίο είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό “ματιού”.

Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται Medicanes, από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, και εμφανίζονται περίπου 1 ή 2 φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο. Η προγνωσιμότητα του Medicane είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σ/Κ, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα.

Απαγορευτικό από τα λιμάνια

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων. Κλειστή είναι η γραμμή Πέραμα-Παλούκια, Αρκίτσα-Αιδηψός, Ρίο-Αντίρριο, Πρίνος-Καβάλα και Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη.

Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή-Θάσος, ενώ από το Βόλο για τις Σποράδες τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία συμβατικού τύπου.

Στην Πάτρα

Τρέχει και δεν φτάνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς ο «Ξενοφών» κατέφθασε με άγριες διαθέσεις και στο πέρασμα του ξηλώνει ότι βρει, μεταδίδει το patrastimes

Σημειώθηκαν πτώσεις δένδρων τόσο στην Ηρώων Πολυτεχνείου στο υψος του επιβατικού σταθμού «Παναγιώτης Κανελλόπουλος» αλλά και στην Έλληνος Στρατιώτου στην συμβολή της με την Ιωαννίνων.

Στην Κρήτη

Με ισχυρούς ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας έφτασε και στην Κρήτη το κύμα κακοκαιρίας που, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα μας ταλαιπωρήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ήδη σημειώνονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε αρκετές περιοχές, όπως μεταδίδει το cretapost.
Η εικόνα της “αγριεμένης” θάλασσας, που αντικρίζουν απο νωρίς οι κάτοικοι των παραλιακών περιοχών είναι προάγγελος των όσων θα ακολουθήσουν.

Ενδεικτικές είναι οι φωτογραφίες που δημοσιοποίησε από την Αγία Πελαγία το cretapost

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου