ΕΛΛΑΔΑ

Απότομη αλλαγή του καιρού από την Τρίτη

απότομη-αλλαγή-του-καιρού-από-την-τρίτ-747224

Βαρέθηκε το καλοκαίρι και ο… καιρός και αποφάσισε να φορέσει τα χειμωνιάτικά του! Το σκηνικό του καιρού αλλάζει απότομα από αύριο Τρίτη (24.09.2018) με κύριο χαρακτηριστικό του την πτώση της θερμοκρασίας κατά 11 με 13 βαθμούς Κελσίου και τους θυελλώδεις ανέμους!

Η αλλαγή του καιρού είναι αναμενόμενη, όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς. Πάντως, για την ώρα δεν αναμένονται πλημμύρες.

«Πρόκειται για αλλαγή του καιρού η οποία είναι αναμενόμενη για την εποχή, είναι μια λογική μεταβολή. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι αισθητή, γύρω στους 11 με 13 βαθμούς, όμως είμαστε ήδη υψηλά, δηλαδή στους 7 βαθμούς πάνω από το κανονικό και από αύριο θα πέσουμε 6 βαθμούς κάτω από τα κανονικά. Υπάρχει ένα σκαμπανέβασμα που μας εκπλήσσει, αλλά δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο και σπάνιο και δεν έχει καμία σχέση με την κλιματική αλλαγή. Οι άνεμοι θα είναι θυελλώδεις, ωστόσο δεν θα έχουμε ακόμη πλημμύρες προς το παρόν. Θα βγάλουμε ένα έκτακτο για αυτήν την αλλαγή, αλλά δεν θα δώσουμε στίγμα για τις βροχοπτώσεις γιατί δεν έχουμε ακόμη επαρκή στοιχεία. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή στα ψηλά δέντρα που πιθανό πρέπει να ‘κουρευτούν’», τόνισε ο Θοδωρής Κολυδάς.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, οι θυελλώδεις άνεμοι θα φτάσουν τα 10 μποφόρ. Οι άνεμοι θα ενταθούν από αύριο Τρίτη και ακόμη περισσότερο την Τετάρτη και την Πέμπτη. Κατά τον Γιάννη Καλλιάνο, την Πέμπτη αναμένονται και βροχοπτώσεις στην Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα στην ανάρτησή του γράφει: “Σας ενημερώνω ότι από αύριο Τρίτη και κυρίως Τετάρτη και Πέμπτη θα ενισχυθούν απότομα οι άνεμοι οι οποίοι θα είναι σφοδροί! Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει απαγορευτικό για τα περισσότερα λιμάνια της χώρας.

Ειδικά την Τετάρτη και την Πέμπτη, η ένταση των ανέμων θα φτάνει και τα 10 μποφόρ! Δείξτε προσοχή!

Από Τρίτη θα αρχίσει να πέφτει και η θερμοκρασία. Την Τετάρτη ειδικά θα έχουμε κατά 12°C τουλάχιστον πιο χαμηλές θερμοκρασίες σε σχέση με σήμερα Δευτέρα.

Βροχές στην Αθήνα περιμένουμε την Πέμπτη. Προσοχή όμως στους ανέμους! Θα με θυμηθείτε…

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα!”

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι η Υπηρεσία βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή. «Υπάρχει διαδικασία για αξιολόγηση αυτών των δεδομένων και των στοιχείων της ΕΜΥ και ειδική υπηρεσία επεξεργάζεται τον χάρτη επικινδυνότητας, για αυτό κι αν υπάρξει κάποια κίνηση, ενδεχόμενο ότι χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προσοχή θα προκύψει ανακοίνωση. Γίνεται πολύ προσεκτική εκτίμηση και των μετεωρολογικών προγνώσεων», τόνισε.

Για αύριο, πάντως, σύμφωνα με τη γενική πρόγνωση καιρού (3-7 ημερών) της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που εκδόθηκε σήμερα (24.09.2018), νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές αναμένονται την Τρίτη στα βόρεια, τα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις που από το βράδυ στα δυτικά θα αυξηθούν και στη Δυτική Πελοπόννησο θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΜΥ, θα κυμανθούν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και βαθμιαία στο Αιγαίο 7 με μποφόρ.

Όσον αφορά την Τετάρτη αναμένονται αυξημένες τοπικές νεφώσεις στα κεντρικά και στα νότια, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές, κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Κρήτη, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, στο Αιγαίο 8 και πιθανώς 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία προβλέπεται πως θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, με λίγες νεφώσεις στα βόρεια, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα κεντρικά και στα νότια και σποραδικές καταιγίδες στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολοτικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 μποφόρ.

Αναλυτικά ο καιρός των επόμενων ημερών

Τρίτη 25-09-2018

Καιρός: στα βόρεια, τα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που από το βράδυ στα δυτικά θα αυξηθούν και στη δυτική Πελοπόννησο θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και βαθμιαία στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε αισθητή πτώση.

Τετάρτη 26-09-2018

Καιρός: τοπικές νεφώσεις αυξημένες στα κεντρικά και νότια, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Κρήτη.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, στο Αιγαίο 8 και πιθανώς 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή περαιτέρω πτώση.

Πέμπτη 27-09-2018

Καιρός: στα βόρεια λίγες νεφώσεις. Στα υπόλοιπα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα κεντρικά και νότια και σποραδικές καταιγίδες στα νότια.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Παρασκευή 28-09-2018 και Σάββατο 29-09-2018

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στην κεντρική και νότια χώρα όπου θα εκδηλωθούν και καταιγίδες.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ με εξασθένηση το Σάββατο.
Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο.

[newsit.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου