ΕΛΛΑΔΑ

Ούτε χρεοκοπία ούτε αναδιάρθρωση για την Ελλάδα

ούτε-χρεοκοπία-ούτε-αναδιάρθρωση-για-461103

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν κινείται προς την αναδιάρθρωση έστειλε από το Νταβός ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του σε πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η χώρα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει, αντίθετα έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή αυτού του ενδεχόμενου.

«Έχουμε οδικό χάρτη για να βγούμε από το πρόβλημα του χρέους» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο όπως για παράδειγμα πολύ δύσκολες και επώδυνες αλλαγές.

Ανέφερε χαρακτηριστικά την προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος το οποίο μειώθηκε περισσότερο από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί, ενώ το επόμενο έτος θα μειωθεί άλλες δύο μονάδες.

«Είμαστε στο δρόμο της ανάπτυξης» ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός σε σχέση με το 2012 όπως και για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις αγορές, στις οποίες δεν απέκλεισε η Ελλάδα να απευθυνθεί στο τέλος του 2011.

«Είμαστε σε ένα πολύ σημαντικό δρόμο αλλαγών, συμπλήρωσε, και ο μηχανισμός στήριξης μας βοήθησε αλλά δεν αρκεί. Χρειαζόμαστε ένα δυνατό και ευέλικτο μηχανισμό».

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά εργαλεία, όπως τα ευρωομόλογα για τα οποία γίνεται συζήτηση ή η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. για να μετριαστούν οι φόβοι των αγορών.

«Ασφαλώς το ερώτημα της αναδιάρθρωσης πλανάται. Μπορώ να πω ότι δεν θα χρεοκοπήσουμε. Επίσης λέω ότι δεν θα κινηθούμε προς την αναδιάρθρωση», τόνισε.

«Ναι, θα υπάρξει επιμήκυνση (του χρόνου αποπληρωμής) του χρέους που έχουμε από το ΔΝΤ και την ΕΕ, και έχουν υπάρξει συζητήσεις για τους όρους των δανείων. Πιστεύω ότι αυτά δρομολογούνται», είπε, προσθέτοντας ότι οι πιο ευνοϊκοί όροι θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αποφύγει δανειακή στενωπό το 2014.
Είπε ακόμα πως το χρέος είναι το σύμπτωμα και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ πρόσθεσε ότι η διαφάνεια στην Ελλάδα έχει πλέον ενισχυθεί σημαντικά. «Πέρυσι έλεγαν πως τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία ήταν το συντομότερο ανέκδοτο, αλλά τώρα είμαστε από τις πιο διαφανείς χώρες στην ΕΕ», όπως είπε.
Αντίθετα, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Άνχελ Γκουρία, είπε ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, σε αντίθεση με την Ισπανία και την Πορτογαλία οι οποίες μάλλον δεν θα χρειαστεί να κάνουν κάτι τέτοιο. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Υπάρχει μία χώρα που πιθανόν να χρειαστεί αναδιάρθρωση και αυτή είναι η Ελλάδα. Δεν ανησυχώ για την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η μεταχείριση των χωρών αυτών από τις αγορές είναι άδικη».

Επαφές στο περιθώριο του Φόρουμ

Σημαντικές συναντήσεις είχε, το βράδυ της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός στο περιθώριο του δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν των ηγετών που μετέχουν στο 41ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο πρόεδρος και ιδρυτής Κλάους Κάουμπ.

Συναντήθηκε με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Γκουντιέρες, και συζήτησαν σχετικά με το πρόβλημα των μεταναστών και των λαθρομεταναστών, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη.

Επίσης, είχε συνομιλία με τον γγ του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Συναντήθηκε ακόμη και με την πρώην πρόεδρο της Χιλής και επικεφαλής του Οργανισμού του ΟΗΕ για τις γυναίκες, Μισέλ Μπατσελέτ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου