ΕΛΛΑΔΑ

Προς εκτόνωση η κατάσταση στη Νομική

προς-εκτόνωση-η-κατάσταση-στη-νομική-461390

Λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με την παραμονή των 253 μεταναστών στη Νομική βρέθηκε κατά τη διάρκεια πολύωρης σύσκεψης των πρυτανικών αρχών, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι απεργοί πείνας πρόκειται να μεταφερθούν το πρωί της Πέμπτης σε άλλο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο πληροί όλες τις συνθήκες υγιεινής.

Όπως μετέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης το Mega, σε επικοινωνία που υπήρξε με τον πρόεδρο της συνόδου των πρυτάνεων Θ.Παπαθεοδώρου, εκείνος ανακοίνωσε την παραπάνω λύση, η οποία εκτονώνει την κατάσταση.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση είχε εκφράσει τη βούλησή της να λυθεί σύντομα το θέμα που έχει προκύψει στη Νομική, καλώντας παράλληλα τις πανεπιστημιακές Αρχές να αναλάβουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί και να πράξουν τα δέοντα. Οι πρυτάνεις, που δεν συζητούσαν περί άρσης του ασύλου, πρότειναν την ασφαλή μετάβαση των μεταναστών σε άλλο χώρο -προοπτική που δεν βρίσκει αντίθετους τους απεργούς πείνας.

«Ζητήσαμε και ζητάμε να εφαρμοστούν οι νόμοι», δήλωσε η υπουργός Παιδείας μετά τη συνάντηση. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε ότι «αγωνιζόμαστε να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα», ενώ ο κ. Παπαθεοδώρου σημείωσε ότι οι επαφές με όλους τους φορείς συνεχίζονται, προκειμένου να βρεθεί σύντομα λύση.

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία μετέχουν ο υπουργός και η υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης και Άννα Νταλάρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. Επίθεση προς την Αριστερά για τη στάση της στο θέμα, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός.

Η υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου κ. Θεοδόση Πελεγρίνη, στον οποίο εκ του νόμου βρίσκεται η ευθύνη για το πανεπιστημιακό άσυλο.

«Ζητήσαμε και ζητάμε να εφαρμοστούν οι νόμοι», δήλωσε η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου μετά τη συνάντησή της με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Πελεγρίνη και τον πρύτανη του πανεπιστήμιου Πελοποννήσου και προεδρεύοντα της Συνόδου πρυτάνεων κ. Θ. Παπαθεοδώρου.

Στη συνάντηση δεν αναφέρθηκε ανοικτά η λέξη «άσυλο», αλλά έγινε σαφές ότι η υπουργός Παιδείας εννοούσε με την προτροπή της περί εφαρμογής του νόμου, την άρση του ασύλου στην Νομική Σχολή Αθηνών. Κάτι που οι πρυτάνεις αρνήθηκαν. «Εάν φωνάξουμε την αστυνομία τι θα κάνουμε στο μέλλον;» ρώτησαν οι πρυτάνεις την υπουργό Παιδείας. «Κάθε φορά που θα μπαίνει και κάποιος σε μια σχολή θα φωνάζουμε την αστυνομία; Αυτό μπορεί να γίνεται καθημερινά» πρόσθεσαν. Η υπουργός τους απάντησε οτι κατανοεί τους προβληματισμούς τους, αλλά οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται.

Ευθεία επίθεση στην Αριστερά

Βολές κατά της Αριστεράς, με αφορμή την κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών από μετανάστες, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για προσπάθεια εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και μίλησε για προώθηση της ανομίας, με παραβίαση των πανεπιστημιακών ελευθεριών.

Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «Αριστερά και πρόοδος δεν είναι η ανομία… δεν είναι να επενδύεις σε μια κοινωνία μπάχαλο, να χαίρεσαι με εικόνες καταστροφής που κάνουν το γύρο του κόσμου» και προσέθεσε, αναφερόμενος στα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, ότι «προωθήθηκαν πρόσφατα προοδευτικοί και αποτελεσματικοί κανόνες, με τις ρυθμίσεις που υπερψήφισε η Βουλή για την πολιτική χορήγησης πολιτικού ασύλου».

Συμπλήρωσε δε, εντείνοντας την επίθεση στην Αριστερά, ότι «δεν είναι προοδευτικό το κράτος να έχει εκατοντάδες άχρηστους οργανισμούς, για να υπηρετεί πελατειακά συμφέροντα και να στέλνει το λογαριασμό στον πολίτη… Η πρόοδος και η Αριστερά δεν συγχέει την πρόοδο με τον κρατισμό».

Αναρωτήθηκε επίσης αν «είναι αριστερή πολιτική να κληρονομείς χρέη στα παιδιά σου…» και εάν «είναι προοδευτικό να επιτρέπεις σε κάποιους να βγαίνουν στη σύνταξη στα 45 τους ή να νομοθετείς απαράδεκτες φοροαπαλλαγές για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών ή να μην εκδίδουν αποδείξεις χιλιάδες επιτηδευματίες;».

Αλέκα Παπαρήγα: «Λύση εδώ και τώρα»

Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας το ζήτημα της κατάληψης χώρων της Νομικής από μετανάστες, δήλωσε ότι "το άμεσο και πρακτικό ζήτημα είναι η δικαίωση όλων εκείνων των μεταναστών που ζουν χρόνια στην Ελλάδα, που δουλεύουν για μισό κομμάτι ψωμί, γίνονται αντικείμενο της πιο στυγνής εκμετάλλευσης και δεν τους αναγνωρίζονται τα δίκαια αιτήματά τους, αυτό της νομιμοποίησης και των εργασιακών δικαιωμάτων".

Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει εδώ και τώρα λύση σε αυτό το ζήτημα, τόνισε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε:

"Ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, εμείς δεν πρόκειται να δώσουμε νομιμοποίηση σε όλα εκείνα τα σχέδια που θέλουν να εγκατασταθεί η αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια και κατά καιρούς να παρεμβαίνει καταλύοντας το άσυλο. Το άσυλο μπορούν και πρέπει να το υπερασπιστούν οι ίδιοι οι φοιτητές και από την αστυνομία και από οποιοδήποτε άλλον το επιβουλεύεται. Εδώ και τώρα ο υπουργός Εσωτερικών πρέπει να αναγγείλει μέτρα υπέρ των μεταναστών.

ΣΥΝ: «Ο πρωθυπουργός ψάχνει για εξιλαστήρια θύματα»

"Ο κ. Παπανδρέου προεδρεύει κόμματος το οποίο συνδέεται με τα μαύρα ταμεία της Siemens. Είναι προκλητικό να μιλάει για διαφάνεια, την επόμενη μέρα ενός πορίσματος που είναι μνημείο συγκάλυψης των διαχρονικών ευθυνών του δικομματισμού. Ο Πρωθυπουργός της φτώχειας, της ανεργίας της ύφεσης, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους και του μνημονίου ψάχνει εξιλαστήρια θύματα για να φορτώσει τις ολέθριες συνέπειες της πολιτικής του".

Σχετικά με την απεργία πείνας των μεταναστών μέσα στη Νομική Σχολή ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας σχολιάζει:

«Η απεργία πείνας των μεταναστών μέσα στη Νομική Σχολή της Αθήνας, έχει δώσει αφορμή σε ακραίους κύκλους να ξεδιπλώσουν μια επίθεση συκοφαντίας απέναντι σε όσους συμπαραστέκονται στα αιτήματά τους. Έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να αλλάξει καθώς συμφέρει την πολιτική ατζέντα. Έδωσε μάλιστα την ευκαιρία σε ορισμένους να βάλουν για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο ακόμη και το ακαδημαϊκό άσυλο.

Φταίει η κυβέρνηση και οι πολιτικές που ακολουθεί. Φταίει το μνημόνιο της χρεοκοπίας που ψήφισαν από κοινού κυβέρνηση και ακροδεξιά».

Εισαγγελική έρευνα

Προκαταρκτική έρευνα για το θέμα της κατάληψης της Νομικής Σχολής Αθηνών από περίπου 200 οικονομικούς μετανάστες διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, κ. Ιωάννης Σακελλάκος.

Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα και αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε ό,τι αφορά στην είσοδο των οικονομικών μεταναστών στη χώρα και τη μετάβασή τους από την Κρήτη στην Αθήνα και στη Νομική Σχολή, στην οποία παραμένουν μέχρι σήμερα.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, έδωσε εντολή στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών να καλέσει τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, προκειμένου να του παράσχει πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με την κατάληψη χώρων της Νομικής Αθηνών από τους οικονομικούς μετανάστες.

Ζητούν επανέναρξη των μαθημάτων

Εισβολή στην Πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθηνών στην οδό Πανεπιστημίου έχουν κάνει περί τους 200 φοιτητές, μέλη αριστερών οργανώσεων.

Οι φοιτητές απαιτούν από τον πρύτανη κ. Θεοδόση Πελεγρίνη να επαναλειτουργήσει τη Νομική Σχολή, που έκλεισε με απόφαση των πρυτανικών αρχών, διακόπτοντας τα μαθήματά της, μετά την εγκατάσταση στο υπό ανακαίνιση κτήριο της επί της οδού Σόλωνος των 237 απεργών πείνας, παράνομων μεταναστών από το Μαρόκο, την Τυνησία και την Αλγερία.

Οι φοιτητές, επιμένουν χωρίς να συζητούν καμία άλλη εναλλακτική λύση, να ανοίξει αμέσως η σχολή τους και ταυτόχρονα να αναλάβει το Πανεπιστήμιο της περίθαλψη των μεταναστών.

Παρέμβαση Ιερώνυμου

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλο την αθρόα προσέλευση λαθρομεταναστών», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος από την Δαμασκό όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, παρεμβαίνοντας στο θέμα που έχει δημιουργηθεί μετά την κατάληψη στη Νομική Σχολή.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου