ΕΛΛΑΔΑ

Δεμένα και σήμερα τα πλοία στα λιμάνια. Απεργεί η ΠΝΟ

δεμένα-και-σήμερα-τα-πλοία-στα-λιμάνια-759464

Δεμένα θα παραμείνουν και σήμερα τα πλοία στα λιμάνια, καθώς η διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε ομόφωνα νέα 24ωρη απεργία, με αφορμή την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας στα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας.

Η ένωση των ακτοπλόων έκανε νέα πρόταση για αύξηση 2% από 1η Σεπτεμβρίου για δύο χρόνια αλλά δεν έγινε δεκτή από τη διοίκηση της ΠΝΟ που ζητά αύξηση 5% με αποτέλεσμα τα πλοία να παραμείνουν δεμένα για δεύτερη ημέρα στα λιμάνια της χώρας (έως 6 το πρωί της Τετάρτης).

Ο ΣΕΕΝ τονίζει ότι από την απεργία των ναυτικών στα πλοία της επιβατηγού ναυτιλίας έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στην τροφοδοσία των νησιών, αλλά και στις μετακινήσεις επιβατών, καθώς καθημερινά εξυπηρετούνται προς και από τα νησιά του Αιγαίου περίπου 180.000 άτομα.

ΠΝΟ: Αδιάλλακτη η θέση των εργοδοτών

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασής της η ΠΝΟ κάνει λόγο για «αδιάλλακτη και στείρα θέση των εργοδοτών και θέση “Πόντιου Πιλάτου” της κυβέρνησης» και κατηγορεί τον ΣΕΕΝ ότι προσπαθεί να πείσει για τα «φιλεργατικά του αισθήματα», δημιουργώντας ευθέως καταστάσεις κοινωνικού αυτοματισμού, και ξεχνώντας να αναφέρει ότι επί 8 συνεχή χρόνια οι ναυτεργάτες όχι μόνο δεν πήραν αύξηση 1 ευρώ, αλλά χάρη στη σκληρή δουλειά τους, οι οποίοι χωρίς να πληρώνονται επί μήνες πολλές φορές, με μειωμένες και ελλιπείς συνθέσεις, με πολλαπλάσιες ώρες απασχόλησης από ότι προβλέπει ο νόμος, κατάφεραν και κράτησαν όρθιες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι συγκοινωνίες.

Θα ήταν καλύτερα λοιπόν για το ΣΕΕΝ να μη μιλάει «για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου», συμπληρώνει. Τέλος, ζητάει την κατανόηση και την πλήρη συμπαράσταση τόσο του επιβατικού κοινού όσο και όλων των Ελλήνων εργαζομένων διότι, όπως τονίζει, ο αγώνας που διεξάγεται δεν είναι αγώνας που αφορά μόνον τους Έλληνες ναυτεργάτες αλλά αφορά όλη την ελληνική κοινωνία.

Independent: Χιλιάδες τουρίστες εγκλωβισμένοι

Για χιλιάδες εγκλωβισμένους τουρίστες στα ελληνικά νησιά λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των ναυτικών που κρατά δεμένα τα λιμάνια για δεύτερο 24ωρο κάνει λόγο σε δημοσίευμά του η βρετανική εφημερίδα Independent.

Επικαλούμενη στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι από την απεργία επηρεάζονται περίπου 180.000 τουρίστες.

Ο Independent ενημερώνει, παράλληλα, όσους επηρεάζονται από τη συνεχιζόμενη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ότι δικαιούνται αποζημίωσης ενώ τους συμβουλεύει να επικοινωνούν με τους κατά τόπους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο «η Ελλάδα έχει περίπου 6.000 νησιά, 227 εκ των οποίων είναι κατοικημένα. Αρκετά δεν έχουν αεροπορική σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα».

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου