ΕΛΛΑΔΑ

Ολονύχτια η μάχη με τις φλόγες στη Βόρεια Εύβοια

ολονύχτια-η-μάχη-με-τις-φλόγες-στη-βόρε-776419

Εκτός ελέγχου είναι η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στη Βόρεια Εύβοια ανάμεσα στα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός, ενώ λίγο πριν τις 21:00 ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ με τις φλόγες πολεμούν αυτή τη στιγμή μόνο οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς τα εναέρια μέσα αποσύρθηκαν μετά τη δύση του ηλίου.

Η πυρκαγιά καίει πυκνό πευκοδάσος και κατευθύνθηκε νωρίτερα προς τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός, τα οποία εκκενώθηκαν προληπτικά κατόπιν εντολής. Επίσης εκκενώθηκε και η μονή της Παναγίας Γοργοϋπηκόου. Μάλιστα, η πύρινη λαίλαπα λίγο μετά τις 5:00 το απόγευμα περικύκλωσε το Κοντοδεσπότι και, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, κάηκε ένα σπίτι, ενώ σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ η φωτιά έχει πλέον μέτωπο χιλιομέτρων.

Πυροσβεστικές ενισχύσεις

Η πυροσβεστική αυξάνει συνεχώς τη δύναμη της με ενισχύσεις που καταφτάνουν στην Εύβοια από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς, ενώ στην περιοχή βρίσκονται τόσο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, όσο και υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου.

Όπως τόνισε η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής κ. Μαλλίρη, οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσουν τη μεγάλη πυρκαγιά. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν: 186 πυροσβέστες με 62 υδροφόρα οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο, 50 στελέχη ενόπλων δυνάμεων, 20 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 27 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν από αέρος 6 Α/Φ, 7 Ε/Π και 2 Συντονιστικά Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως είπε η ίδια, η πυρκαγιά, παρά την άμεση κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων, έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ριπών του ανέμου, της πυκνής βλάστησης και του έντονου ανάγλυφου της περιοχής εκδήλωσής της.

Το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης στον τόπο της πυρκαγιάς συντονίζει ο νέος υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γιόβας.

Συγκλήθηκε το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων

Λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης πυρκαγιάς πραγματοποιούνται περιπολίες εναέριας επιτήρησης σε διάφορες περιοχές της χώρας καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επίσης σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Πυρσοβεστικής, δεδομένου της αυξημένης σοβαρότητας και επικινδυνότητας του προαναφερόμενου συμβάντος συγκλήθηκε το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων για τη λήψη σχετικών αποφάσεων άμεσης αντιμετώπισης του.

Όπως ανέφερε νωρίτερα ο διοικητής της Πυροσβεστικής Εύβοιας, με τη δύση του ηλίου σταμάτησε η λειτουργία των εναέριων μέσων και ότι θα συνεχίσουν όλη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης για να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά.

Παράλληλα στην περιοχή έχουν φτάσει χωματουργικά μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δήμων όσο και μεγάλα βαριά μηχανήματα από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ και προσπαθούν να δημιουργήσουν προστατευτικές ζώνες για τους οικισμούς.

Οι καπνοί έχουν σκεπάσει την ευρύτερη περιοχή και φτάνουν και μέχρι τα Ψαχνά και είναι τόσο πυκνοί που έκρυψαν τον ήλιο ακόμη και στον Αττικό ουρανό.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων

Με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Κώστας Μπακογιάννης πριν από λίγο ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook τη συγκεκριμένη απόφαση του σημειώνοντας: “Η τοπική αυτοδιοίκηση συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις. Μέλημά μας οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους. Μόλις κηρύξαμε τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Θερμή παράκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής”.

Έκλεισε η κυκλοφορία από και προς Βόρεια Εύβοια

Ο λιμενάρχης Αιδήψου Σωτήρης Δανίκας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλα τα ferry boat στη γραμμή Αρκίτσας-Αιδηψού είναι σε λειτουργία. Καθώς υπάρχουν εκατοντάδες αυτοκίνητα που θέλουν να περάσουν απέναντι στην Αρκίτσα, τα πορθμεία Αρκίτσας -Αιδηψού θα συνεχίσει να είναι σε λειτουργία μέχρι να φύγει και το τελευταίο αυτοκίνητο από την Αιδηψό, διαβεβαίωσε ο κ. Δανίκας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ενημέρωση της Τροχαίας, λόγω της πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων και πραγματοποιούνται εκτροπές στα εξής σημεία:

α) Στο 16ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Χαλκίδας – Αιδηψού στον Κόμβο Καστέλλα και

β) Στην 49ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Χαλκίδας – Αιδηψού στη διασταύρωση Πήλι.

Λόγω της διακοπής κυκλοφορίας των οχημάτων στον κόμβο Καστέλλα, παρακαλούνται οι οδηγοί που κινούνται από Βόρεια Εύβοια προς Χαλκίδα, να κατευθύνονται προς Λουτρά Αιδηψού και να διέρχονται προς Αρκίτσα, μέσω των ferry boats, τα οποία θα εξυπηρετούν τους πολίτες όλο το βράδυ. Επιπλέον παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους προς Ψαχνά, ενώ η Πυροσβεστική απευθύνεί έκκληση προς τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου