ΕΛΛΑΔΑ

Τι σηματοδοτεί η παραίτηση Τόσκα- Το παρασκήνιο της αποχώρησης

τι-σηματοδοτεί-η-παραίτηση-τόσκα-το-πα-780860

Το «πουλόβερ» των ευθυνών της φονικής πυρκαγιάς αρχίζει έστω και καθυστερημένα να ξηλώνει ο πρωθυπουργός που αναζητά τρόπους να κατευνάσει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης. Η παραίτηση Τόσκα μοιάζει να είναι μόνο η αρχή καθώς αναμένεται να ακολουθήσουν οι απομακρύνσεις υπηρεσιακών παραγόντων αλλά κυβερνητικών στελεχών μέσω του ανασχηματισμού που όλα δείχνουν πως θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του καλοκαιριού και πριν από την ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας το μοιραίο βράδυ της 23ης Ιουλίου που επέστρεψε εσπευσμένα από την Βοσνία για να συμμετάσχει στην σύσκεψη στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είχε ουσιαστικά να επιλέξει ανάμεσα σε δύο στρατηγικές που του εισηγήθηκαν οι συνεργάτες του. Η πρώτη αφορούσε τον μη καταλογισμό ευθυνών και η δεύτερη ανέφερε πως θα έπρεπε άμεσα να προχωρήσει σε καρατομήσεις.

Το παρασκήνιο της αποχώρησης Τόσκα

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ακολουθήσει την πρώτη επιλογή και την πιο εύκολη πολιτικά, η οποία όμως αποδείχθηκε από την πρώτη στιγμή λανθασμένη και επικοινωνιακά τραγική για την κυβέρνηση. Όσο όμως οι μέρες περνούσαν και αποκαλύπτονταν το μέγεθος της τραγωδίας αλλά και τα λάθη που έγιναν στους χειρισμούς της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς και της προστασίας των πολιτών, ο Αλέξης Τσίπρας έβλεπε πως δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει την ίδια στρατηγική και άρχισε να στρέφεται στο «plan B».

Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο σε συνδυασμό με το ότι άφηνε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο του καταλογισμού των ευθυνών, άρχισε να δείχνει την αλλαγή στάσης του πρωθυπουργού. Το κλίμα για τον Νίκο Τόσκα μετά και από την συνέντευξη Τύπου – παρωδία που παραχώρησε ήταν ιδιαιτέρως βαρύ τόσο μέσα στην κυβέρνηση όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η απομάκρυνση του από το υπουργείο προστασίας του πολίτη ήταν θέμα ήμερών να γίνει. Η στάση που θα κρατήσει ο Νίκος Τόσκας συζητήθηκε και εσωκομματικά την Πέμπτη με τον επικεφαλής της κίνησης «Πράττω» Νίκο Κοτζιά και εκεί φαίνεται πως αποφασίστηκε πως θα πρέπει να επιμείνει στην παραίτηση του, αν και γνώριζαν πως το Μαξίμου ήταν έτοιμο να την κάνει αποδεκτή.

Παραίτηση χωρίς αναγνώριση λαθών

Ωστόσο εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι ο Νίκος Τόσκας αποφάσισε να παραιτηθεί χωρίς να αναγνωρίζει πως έγιναν λάθη στην αντιμετώπιση της καταστροφικής πυρκαγιάς, γεγονός που επιβεβαιώνεται στην γραπτή δήλωση που εξέδωσε αμέσως μετά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό. Ο ίδιος δείχνει να επιμένει πως επιχειρησιακά δεν υπήρξαν «μεγάλα λάθη» όπως είχε πει και στην συνέντευξη τύπου. Η τελευταία του επίσκεψη στο Μαξίμου ως αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε ουσιαστικά διαδικαστικό χαρακτήρα καθώς το Μαξίμου γνώριζε τι πρόκειται να συμβεί καθώς είχαν σταλεί μηνύματα και προς της πλευρά του Νίκου Τόσκα και το μόνο που απέμενε ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση της παραίτησης.

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό

Το γεγονός ότι ο Νίκος Τόσκας δεν αντικαταστάθηκε και ότι τις αρμοδιότητες του ανέλαβε πολιτικός του προϊστάμενος Πάνος Σκουρλέτης, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που φέρουν τον πρωθυπουργό να έχει αποφασίσει να προχωρήσει στον ανασχηματισμό στα τέλη του καλοκαιριού. Το πιθανότερο σενάριο θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώνει την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στις 21 Αυγούστου και στην συνέχεια να αλλάζει τα πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα πριν ανέβει στην ΔΕΘ, προκειμένου να στείλει προς την κοινωνία ένα μήνυμα επανεκκίνησης.

Προσπάθεια να μείνει εκτός κάδρου ο Τσίπρας

Ωστόσο, προτεραιότητα του επικοινωνιακού επιτελείου είναι να μείνει στο απυρόβλητο ο πρωθυπουργός τη στιγμή τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τον στοχοποιούν από την πρώτη στιγμή, ζητώντας την παραίτηση του. Γι αυτό τον λόγο στο Μαξίμου ετοιμάζονται για μια σειρά από κινήσεις όπως τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων αλλά και την αναδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με στόχο να βρεθεί έξω από το κάδρο των ευθυνών ο Αλέξης Τσίπρας. Εκείνο για το οποίο δέχεται κριτική ο πρωθυπουργός είναι ότι δεν μπόρεσε να διαχειριστεί μια τέτοια κρίση και πως γνώριζε από την πρώτη στιγμή ότι υπάρχουν νεκροί στο Μάτι από την πυρκαγιά και το αποσιώπησε αρχικά φοβούμενος ο ίδιος και οι συναρμόδιοι υπουργοί το πολιτικό κόστος.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου