ΕΛΛΑΔΑ

Στις φλόγες τυλίχτηκε το Πολεμικό Μουσείο των Χανίων – Συναγερμός στην Πυροσβεστική

στις-φλόγες-τυλίχτηκε-το-πολεμικό-μου-791822

Στις φλόγες τυλίχθηκε το Πολεμικό Μουσείο που βρίσκεται στο κέντρο των Χανίων σημαίνοντας συναγερμό στην πυροσβεστική.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε περίπου στις 21.00 την Κυριακή, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και παρά την μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστών που έδωσαν τιτάνια μάχη με τις φλόγες, η καταστροφή φαίνεται να είναι ολοκληρωτική.
Στο σημείο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης επιχειρεί το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων του νομού, με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά προκειμένου αυτή να μην επεκταθεί σε διπλανούς χώρους.

Γύρω από το κτήριο έχουν αναπτυχθεί πυροσβεστικά οχήματα δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες, ώστε η φωτιά να μην επεκταθεί στο δημοτικό κήπο της πόλης, το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, καθώς και σε στρατιωτικές κατοικίες που βρίσκονται σε διπλανό σημείο.

Η φωτιά έχει περιοριστεί στο κτήριο συνολικής έκτασης 3.000 τετραγωνικών μέτρων.

Η καταστροφή είναι ολοσχερής καθώς το εσωτερικό του κτιρίου είχε πολλές ξύλινες κατασκευές.

«Χάθηκε ένα σπάνιο μνημείο Αρχιτεκτονικής και μεγάλης αξίας για την πόλη», δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας που βρέθηκε στο σημείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στο κτίριο δεν υπήρχε μουσειακό υλικό, αλλά πιθανώς μόνο κάποια αρχεία.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει όλους τους δρόμους μπροστά από το Μουσείο καθώς και παράπλευρες οδούς, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Το ιστορικό κτήριο του παλιού στρατώνα έγινε παρανάλωμα του πυρός ενώ οι πυκνοί καπνοί και οι φλόγες ήταν ορατοί από διάφορες περιοχές των Χανίων, σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων.

Το Πολεμικό Μουσείο Χανίων είναι ένα τοπικό μουσείο πολεμικής ιστορίας.

Στεγάζεται σε ένα πρώην ιταλικό στρατώνα που κτίστηκε το 1870 σε σχέδια του Iταλού αρχιτέκτονα Μακούζο.

Τα ιστορικά κειμήλια και το φωτογραφικό υλικό εκθέτουν τη συμμετοχή των Κρητών Μακεδονομάχων (1903 – 1922) στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912 – 13), στην Μικρασιατική Εκστρατεία (1919 – 1922), στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη διάρκεια της Κατοχής (1941 – 45).

Πληροφορίες: flashnews.gr, cretapost.gr Φωτογραφίες: parakritika.gr, flashnews.gr, zarpanews.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου