ΕΛΛΑΔΑ

Κόντρα Αθήνας-Σκοπίων με τη Μόσχα: Οι απελάσεις και οι καταγγελίες για χρηματισμούς

κόντρα-αθήνας-σκοπίων-με-τη-μόσχα-οι-απ-796372

Σε δύσκολο γρίφο προς επίλυση για την κυβέρνηση έχει εξελιχθεί η συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία των Σκοπίων.

O γρίφος δυσκόλεψε περαιτέρω, με το κατασκοπευτικό θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη, το κουβάρι του οποίου ξεκίνησε με την υπόθεση της απέλασης Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα και «φούντωσε» ακόμα περισσότερο χθες με τις καταγγελίες του Ζόραν Ζάεφ για εμπλοκή Ρώσων επιχειρηματιών, οι οποίοι φέρεται να κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να διαπράξουν βίαιες ενέργειες ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος.

Οι καταγγελίες Ζάεφ

Μάλιστα περισσότερο λάδι στη φωτιά έριξε ο ιστότοπος Buzzfeed, ο οποίος σε συνέχεια των όσων είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, ανέφερε πως ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης φέρεται να μετέφερε κεφάλαια στην ΠΓΔΜ σε μια σειρά από πληρωμές. Κάποια μεταφέρθηκαν σε μετρητά και πέρασαν παράνομα από τα ελληνικά σύνορα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και άλλες μέθοδοι που δεν διευκρινίζονται.

Οργή Σαββίδη

Αμεση όμως ήταν η αντίδραση της πλευράς Σαββίδη που προχώρησε σε διάψευση. Μίλησε για «απολύτως ψευδές και άκρως συκοφαντικό δημοσίευμα» και προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη, με κατάθεση μήνυσης και αγωγής, κατά του συγκεκριμένου μέσου.

Εξηγήσεις ζητούν και στην Ελλάδα

Τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να ζητήσουν λεπτομερή πληροφόρηση για τη δράση των Ρώσων που απελάθηκαν, αλλά και για τις κινήσεις τακτικής που θα κάνει η κυβέρνηση για την υποστήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική βουλή.

Εν αναμονή της απάντησης της Μόσχας

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η απάντηση της Μόσχας για την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα, καθώς η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έχει καλέσει για ενημέρωση τους Ελληνες ανταποκριτές. .

Η απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών, και η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας, με αφορμή το Σκοπιανό, έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό της ρωσικής κυβέρνησης, παρότι η Αθήνα κράτησε χαμηλούς τόνους.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου