ΕΛΛΑΔΑ

Υπερψηφίστηκε ο «Κλεισθένης» – Πέρασε με 241 ψήφους

υπερψηφίστηκε-ο-κλεισθένης-πέρασ-799336

Ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία η κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών της Β’ Αθηνών και Αττικής, καθώς η σχετική τροπολογία της κυβέρνησης στηρίχθηκε από την Νέα Δημοκρατία, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

Συγκεκριμένα, επί 272 ψηφισάντων, 241 ψήφισαν «υπέρ» και 31 «κατά».

Το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές κι’ αν γίνουν.

Την ίδια ώρα, τα άρθρα 25 κα 56, τα οποία προβλέπουν την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εγκρίθηκαν με 161 ψήφους υπέρ και 111 κατά.

Επίσης, η τροπολογία για την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών υπερψηφίστηκε με 149 ψήφους έναντι 122, ενώ ένας βουλευτής ψήφισε «παρών».

Επί της αρχής, το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» υπερψηφίστηκε με 150 ψήφους υπέρ και 123 εναντίον.

«Κόλλησε» ξανά το σύστημα

Το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη Βουλή, ωστόσο, «κόλλησε» και πάλι με αποτέλεσμα το προεδρείο να μην είναι βέβαιο για το τελικό αποτέλεσμα επί του νομοσχεδίου. Αιτία φαίνεται πως ήταν η βιασύνη των βουλευτών να ψηφίσουν όλοι μαζί στην ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Ο προεδρεύων, Σπύρος Λυκούδης, ζήτησε από τους βουλευτές να μην φύγουν, μέχρι να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία, προκειμένου να είναι σίγουρη η Βουλή ότι όλα πήγαν καλά.

Υψηλοί τόνοι κατά τη συζήτηση

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επικράτησαν υψηλοί τόνοι, με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Ενδεικτική του κλίματος η επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «ο λογαριασμός θα έρθει σε όλες τις κάλπες, όποτε κι αν αυτές στηθούν. Θέλετε να τις κάνετε όλες μαζί; Δοκιμάστε το, θα δείτε ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια ούτε θα μπερδευτεί, ούτε θα μοιραστεί. Μην έχετε αυταπάτες, θα χάσετε παντού και θα τα χάσετε όλα μονομιάς».

Ασκώντας κριτική, δε, στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν κάνει δεκτή την πρόταση της ΝΔ για ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, υπογράμμισε πως «φοβάται η κυβέρνηση την ετυμηγορία των νέων που κορόιδεψε και έδιωξε από τη χώρα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου