ΕΛΛΑΔΑ

Προσεχώς η θεσμοθέτηση της δικαστικής αστυνομίας

προσεχώς-η-θεσμοθέτηση-της-δικαστική-800785
Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η θεσμοθέτηση δικαστικής αστυνομίας στην Αθήνα και τον Πειραιά που θα συνδράμει το έργο των εισαγγελικών αρχών εκτελώντας δικαστικές αποφάσεις που πολλές φορές εκκρεμούν για χρόνια. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσε πως είναι πλέον προ των πυλών η ίδρυση της δικαστικής αστυνομίας ενώ παράλληλα καθιερώνεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή δικογράφων στα διοικητικά δικαστήρια και σε 19 Ειρηνοδικεία της Αττικής. Επίσης, για πρώτη φορά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους θεσπίζεται Κώδικας Δικονομίας για το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ειδικότερα ο κ. Κοντονής τόνισε πως η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη δικαστική αστυνομία ολοκληρώθηκε και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Σύμφωνα με τις διατάξεις του αρχικά αστυνομικοί θα στελεχώσουν την υπηρεσία σε Αθήνα και Πειραιά ενώ στη συνέχεια στη δικαστική αστυνομία θα υπηρετούν εξειδικευμένοι υπάλληλοι και πραγματογνώμονες υπό την εποπτεία της εισαγγελικής αρχής. Αρχικός στόχος είναι η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που παραμένουν ανεκτέλεστες στα συρτάκια προκειμένου να εκκαθαριστούν και να εισπραχθούν έσοδα στα δημόσια ταμεία.
Παρά τις αντιδράσεις των δικηγόρων, προχωρά και το σχέδιο της κυβέρνησης για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών. Ο κ. Κοντονής εξήγγειλε και την παράδοση δύο δικαστικών αιθουσών στο κτήριο Κεράνης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει στη διεξαγωγή μεγάλων δικών, μεταξύ των οποίων και της Χρυσής Αυγής.
Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή δεν εκδίδεται τελικά η Μολδαβή υπήκοος, θύμα τράφικινγκ για την οποία ο Άρειος Πάγος είχε αποφανθεί υπέρ της έκδοσης της. Ο υπουργός ανέφερε ότι μετά από ενδελεχή μελέτη του φακέλου και περίσκεψη αποφάσισε την μη έκδοση της λαμβάνοντας υπόψη του το γεγονός ότι υπήρξε θύμα τράφικινγ.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία της έκδοσης του Τούρκου Τουργκούτ Καγιά για τον οποίο επίσης ο Άρειος Πάγος έχει αποφανθεί θετικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ο Τούρκος υπήκοος έχει καταθέσει αίτηση για παροχή ασύλου και μέχρι την εκκαθάριση της ο ίδιος ο υπουργός δεν μπορεί να εξετάσει το θέμα της έκδοσής του.

Ο κ. Κοντονής εξήγγειλε επίσης τη δημιουργία του αποκαλούμενου «σπιτιού του παιδιού», των ειδικών δηλ. χώρων, που παγκοσμίως λειτουργούν εδώ και χρόνια κγια τα σεξουαλικώς κακοποιημένα παιδιά.
Το «σπίτι του παιδιού» θα λειτουργήσει σε Αθήνα και Πειραιά ενώ σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού σύντομα θα δημιουργηθεί και στη Θεσσαλονίκη.

Στο Σπίτι παρουσία ειδικών επιστημόνων και εισαγγελικών λειτουργών θα καταθέτουν τα σεξουαλικώς κακοποιημένα παιδιά προκειμένου να αποφεύγεται η κατάθεση τους πολλές φορές στις αέναες δικαστικές διαδικασίες. Ενδεικτικά αναφέρθηκε από τον υπουργό η περίπτωση παιδιού που είχε κακοποιηθεί στα τέσσερά του χρόνια από τον πατέρα του και χρειάστηκε να καταθέτει επί 14 φορές στα δικαστήρια μέχρι που έφθασε 19 χρονών. Το περιστατικό διηγήθηκε η ίδια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου που στάθηκε, όπως είπε ο υπουργός, αρωγός στην προσπάθεια ίδρυσης των Σπιτιών και στη χώρα μας, ενώ ακόμα και στη γειτονική Τουρκία ήδη λειτουργούν 30 τέτοια σπίτια.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου