ΕΛΛΑΔΑ

«Κλείδωσε» η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν: Τι επιδιώκει η Αθήνα

κλείδωσε-η-συνάντηση-τσίπρα-ερντογ-801195

Για την Πέμπτη, στις 14:30 το μεσημέρι (ώρα Βρυξελλών), οριστικοποιήθηκε η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι το ενδεχόμενο της συνάντησης τους είχε συζητηθεί κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

Κατά τη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η ατζέντα με την οποία προσέρχεται στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός έχει στην κορυφή της το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται παρανόμως αυτή τη στιγμή στην Τουρκία.

«Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και σε όλες τις συναντήσεις και τις επίσημες παρεμβάσεις του θα θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να ενταθεί η πίεση προς την Τουρκία για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας», σημείωνε ενόψει και της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν θα γίνει λίγες μόλις ημέρες μετά την ορκωμοσία του τούρκου προέδρου και την πλήρη ανάληψη των αρμοδιοτήτων της εκτελεστικής προεδρίας, αλλά και στον απόηχο της επιστολής του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Αχμέτ Μπεράτ Τζανκάρ, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, που συνδέει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μ’ αυτό των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Στο τραπέζι των συζητήσεων Τσίπρα-Ερντογάν θα τεθεί εκτός απροόπτου και το προσφυγικό αλλά και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.

Παρέμβαση Μογκερίνι

Παρέμβαση για το θέμα των δύο Ελλήνων έκανε, πάντως, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Μακ Άλιστερ, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι. Η κ. Μογκερίνι επισημαίνει τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τονίζοντας πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί την υπόθεση από την αρχή» και θυμίζοντας ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Επίσης, η κ. Μογκερίνι αναφέρει ότι «στην τελευταία ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία, που υιοθετήθηκε στις 17 Απριλίου 2018, η Κομισιόν υπενθύμισε την ανωτέρω θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ζήτημα και προειδοποίησε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια εναντίον κράτους-μέλους ή να προκαλέσει τριβές ή ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

«Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και να εκδίδουμε συντονισμένες εκκλήσεις προς την τουρκική πλευρά για την άμεση απελευθέρωση των στρατιωτικών, είτε δημοσίως, είτε σε διμερείς επαφές», σημειώνει δηλώνει η αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Με αφορμή την επιστολή της κ. Μογκερίνι στον κ. Μακ Άλιστερ, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ οφείλουν να εντείνουν τις πιέσεις τους προς τις τουρκικές Αρχές για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι εφύλασσαν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Συνεχίζουμε ενωμένοι και μακριά από μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις τον αγώνα για να επιστρέψουν τα δύο παιδιά μας στην πατρίδα, το στράτευμα και τις οικογένειές τους. Αύριο, Τετάρτη, στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας συναντώμαι για αυτό το θέμα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι».

Αντιπαράθεση στην Αθήνα για την τελετή ορκωμοσίας

Εν τω μεταξύ, νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης πυροδότησε η παρουσία η παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην τελετή ορκωμοσίας του τούρκου προέδρου. Μιλώντας από το βήμα συνεδρίου του ΣΒΒΕ, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι σε μια περίοδο που η Τουρκία κρατά φυλακισμένους αναίτια και χωρίς καμία κατηγορία δύο Έλληνες στρατιωτικούς είναι απαράδεκτο ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρίστανται στην ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου, χωρίς «συνεννόησης με την ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που αυτή έχει αποφασίσει να μην παραστεί».

«Ευχαριστώ τον κύριο Τσίπρα για την σημερινή αναφορά στο όνομά μου. Ανέδειξε για μια ακόμα φορά την αιτία της παταγώδους αποτυχίας του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που δεν είναι άλλη από την βαθιά διχαστική του λογική ακόμα και σε εθνικά θέματα» ανέφερε από τη μεριά της η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Όταν δύο Έλληνες αξιωματικοί εξακολουθούν και είναι φυλακισμένοι, μετά από 130 μέρες θα περίμενε κανείς από τον πρωθυπουργό να καλοδεχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια και δη από Έλληνα πολιτικό, ο οποίος θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση του θέματος που ταλανίζει όλους τους Έλληνες. Λυπάμαι γιατί ο χθεσινός Καμμένος και ο σημερινός Τσίπρας επιβεβαιώνουν ότι η αποτυχία έχει όνομα και διεύθυνση».

Νέα Δημοκρατία: Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές

Δηκτικό είναι το σχόλιο του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν

«Αν ήταν, όπως είπε ο κυβερνητικός διπρόσωπος, “ακατανόητη και επιζήμια” η παρουσία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην τελετή ορκωμοσίας του Τούρκου προέδρου, πώς χαρακτηρίζει άραγε τη συνάντηση που θα έχουν τελικά την Πέμπτη οι κ. Τσίπρας και Ερντογάν;

Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές».

Απάντηση Τζανακόπουλου

“Η ΝΔ έμπλεξε τα προσωπικά παιχνίδια και τις δημόσιες σχέσεις της κυρίας Μπακογιάννη με την άσκηση εξωτερικής πολιτικής”, σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντώντας στη ΝΔ.

“Είτε είναι ανόητοι, είτε τους παριστάνουν για να μην την αδειάσουν. Το αποτέλεσμα πάντως είναι το ίδιο”, τονίζει.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου