ΕΛΛΑΔΑ

«Θολά» σημεία στο μηχανογραφικό

θολά-σημεία-στο-μηχανογραφικό-804458

Μετέωροι λόγω των επιλογών του υπουργείου Παιδείας είναι οι φετινοί υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και όσοι θέλουν να σπουδάσουν σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Οι μεν πρώτοι δεν γνωρίζουν τελικά εάν θα είναι καλύτερο να εισαχθούν σε ΤΕΙ ή πανεπιστήμιο, αγνοώντας τι μέλλει γενέσθαι το 2019. Οι πτυχιούχοι που αγωνιούν για μία θέση στα μεταπτυχιακά προγράμματα θα πρέπει να περιμένουν έως και τον Αύγουστο, καθώς ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η διαδικασία ίδρυσης των νέων προγραμμάτων. Ο κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου ανακοίνωσε χθες ότι τα αποτελέσματα της επιτροπής για την αντιμετώπιση της βίας στα ΑΕΙ θα δοθούν στις φοιτητικές παρατάξεις και στις νεολαίες προς συζήτηση (το θέμα είχε αποκαλύψει η «Κ» στις 19/6). Οσο για την πρόταση για το νέο εξεταστικό σύστημα, αναμένεται το νωρίτερο περί τα τέλη Ιουλίου.

Ειδικότερα, χθες ο κ. Γαβρόγλου παρουσίασε έναν απολογισμό της λειτουργίας των ΑΕΙ κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νόμου 4485 του 2017. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι δεν υπήρξαν προβλήματα με την εκλογή νέων πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων με διαφορετικά ψηφοδέλτια σε 17 ΑΕΙ. Βεβαίως, οι νέες ηγεσίες στα ΑΕΙ δεν έχουν αναλάβει τα καθήκοντά τους, με αποτέλεσμα να μην έχει κριθεί στην πράξη η συνύπαρξη πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων που δεν θα έχουν την ίδια πολιτική φιλοσοφία για το ΑΕΙ.

Από την άλλη, ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι ενισχύθηκε ο αριθμός των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Τα μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα αυξήθηκαν από 211 πέρυσι σε 258 και εκείνα με δίδακτρα από 416 σε 665. Ωστόσο, σημαντικός λόγος της αύξησης είναι ότι ο νόμος επιτρέπει μόνο τρεις κατευθύνσεις ανά μεταπτυχιακό και άρα πολλές έως πέρυσι κατευθύνσεις μετατράπηκαν σε αυτόνομο πρόγραμμα. Επίσης, οι διδάσκοντες για να πληρώνονται οφείλουν να διδάσκουν σε ένα ακόμη μεταπτυχιακό, με αποτέλεσμα και αυτός ο όρος να συμβάλει στη μεγέθυνση.

Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε, επίσης, στην αύξηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ κατά 37%, ενώ λειτουργούν προγράμματα ενίσχυσης νέων ερευνητών. Η ανακοίνωση περί έναρξης της χορήγησης υποτροφιών από το 2016 έχει βέβαια επαναληφθεί.

Σημαντική θέση στις δηλώσεις Γαβρόγλου είχε το σχέδιο για τις συνέργειες πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων. Βεβαίως, η εξαγγελία εγείρει σημαντικά ερωτήματα για τη διαδικασία της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου από τους φετινούς υποψηφίους. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «τα παιδιά που εισάγονται στα ΤΕΙ, αν τα ΤΕΙ αυτά εμπλακούν σε συνέργειες με πανεπιστήμια, θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα των ΤΕΙ και στη συνέχεια θα μπορούν να πάρουν και πανεπιστημιακό πτυχίο». Τι θα γίνει με τα παιδιά που θα εισαχθούν σε ΤΕΙ που δεν θα συνεργαστεί με ΑΕΙ; Και πώς ένα παιδί με πανεπιστημιακό πτυχίο θα εξισωθεί με έναν απόφοιτο ΤΕΙ επειδή θα διδαχθεί επιπλέον μαθήματα;

Η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., Νίκη Κεραμέως, κατηγόρησε τον κ. Γαβρόγλου ότι ζει σε παράλληλο σύμπαν. «Ας ρωτήσει τα ιδρύματα πώς καταφέρνουν να επιβιώσουν με τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης του τρίτου και τέταρτου αχρείαστων μνημονίων. Προσπάθησε να μας πείσει ότι τα μεταπτυχιακά εξελίσσονται ικανοποιητικά. Ακόμη δεν έχει καν εφαρμοστεί το νέο καθεστώς, καθώς έχει πάρει παράταση για ένα χρόνο, άρα δεν έχει ακόμη κριθεί ποια θα επιβιώσουν οικονομικά», δήλωσε.

Το χρονοδιάγραμμα των Πανελλαδικών

Στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας, δηλαδή τη Δευτέρα ή την Τρίτη, θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των φετινών υποψηφίων οι οποίοι εξετάσθηκαν στα ειδικά μαθήματα. Ως εκ τούτου, οι υποψήφιοι θα έχουν μία εβδομάδα για να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό δελτίο τους, για το οποίο η προθεσμία ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 16 Ιουλίου. Τις ίδιες ημέρες, χωρίς πάντως να αποκλείεται η ανακοίνωση να γίνει τελικά Τετάρτη ή Πέμπτη, θα δημοσιοποιηθούν τα στατιστικά στοιχεία με τους βαθμούς πρόσβασης των φετινών περίπου 100.000 υποψηφίων που πήραν μέρος στις εξετάσεις. Από τα στατιστικά στοιχεία των βαθμών πρόσβασης προκύπτει ευκρινέστερη εικόνα για την πορεία των βάσεων εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο, χωρίς πάντως να αλλάζουν οι διαμορφωθείσες τάσεις όπως προέκυψαν από τους βαθμούς στα εξεταζόμενα μαθήματα.

Οι βάσεις θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Πέρυσι ανακοινώθηκαν στις 24 Αυγούστου και φέτος το χρονικό περιθώριο ορίζεται, για τεχνικούς λόγους, έως τις 26 Αυγούστου.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου