ΕΛΛΑΔΑ

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της Λίνας Κοεμτζή: Ποινική δίωξη στον φωτογράφο «ηθικό αυτουργό»

ραγδαίες-εξελίξεις-στην-υπόθεση-της-λ-817888

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση θανάτου της Λίνας Κοεμτζή μετά τις καταγγελίες της μητέρας της, πως οι αρχές κωλυσιεργούν αδικαιολόγητα, αφήνοντας ελεύθερο τον άνθρωπο που θεωρεί ως ηθικό αυτουργό για την αυτοκτονία της κόρης της.

Χθες, οι αρχές που χειρίζονται την πολύκροτη υπόθεση, άσκησαν ποινική δίωξη στον ερασιτέχνη φωτογράφο, ενώ καλείται σε απολογία. Επίσης καλούνται να καταθέσουν επτά μάρτυρες μεταξύ των οποίων ο πρώην σύντροφος της Λίνας, η συγκάτοικός της και οι γονείς της. Τραγική ειρωνεία είναι το γεγονός πως η δικάσιμος ορίστηκε στις 30 Νοεμβρίου, ημέρα που είχε γίνει η κηδεία της άτυχης φοιτήτριας.

Ο ερασιτέχνης φωτογράφος παραπέμπεται στο δικαστήριο ανηλίκων Γιαννιτσών και αυτό γιατί κατά τον χρόνο που μετέδωσε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα της Λίνας Κοεμτζή χωρίς την συγκατάθεσή της, δεν είχε συμπληρώσει τα 18 έτη. Ήθελε δυο μήνες ακόμη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο για να ενηλικιωθεί και για το λόγο αυτό παραπέμπεται στο δικαστήριο ανηλίκων Γιαννιτσών.

Ο ερασιτέχνης φωτογράφος στις 10 Ιουνίου 2016 χωρίς κανένα δικαίωμα και καμία έγκριση από την Λίνα Κοεμτζή «μετέδωσε, ανακοίνωσε και και κατέστησε προσιτή σε μη δικαιούμενα πρόσωπα, ευαίσθητα δεδομένα της Κοεμτζή Γαλήνης και συγκεκριμένα έχοντας στην κατοχή του γυμνές φωτογραφίες της παθούσας καθώς και ένα βίντεο της παθούσας από την ημέρα της γυμνής φωτογράφησής της, είτε ευαίσθητα δεδομένα που αφορούσαν την ερωτική της ζωή χωρίς κανένα δικαίωμα, τα παρέδωσε σε άγνωστο αριθμό ανθρώπων, επιτρέποντάς τους να λάβουν γνώση των ευαίσθητων δεδομένων της παθούσας και ανακοινώνοντας προς αυτούς ευαίσθητα δεδομένα της παθούσας που αφορούσαν στην ερωτική της ζωή. Στην πράξη αυτή προέβη χωρίς κανένα νόμιμο δικαίωμα και χωρίς τη συναίνεση της παθούσας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες η μητέρα της άτυχης φοιτήτριας, μιλώντας στο protothema.gr είχε καταγγείλει πως άγνωστος ή άγνωστη είχε δημιουργήσει ένα ψεύτικο προφίλ στο facebook που αναφερόταν στην 22χρονη φοιτήτρια, ταράζοντας την οικογένειά της.

Η κοπέλα που είχε πηδήξει στο κενό από τον 7ο όροφο της φοιτητικής εστίας στη Θεσσαλονίκη, τον Νοέμβριο του 2016, είχε οδηγηθεί στο θάνατο υπό την απειλή κοινοποίησης ενός ροζ βίντεο, όπως τουλάχιστον υποστηρίχτηκε. Δεκαεννιά μήνες μετά η μητέρα της άτυχης Λίνας, η οποία από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει πως το παιδί της οδηγήθηκε στο θάνατο και δεν αυτοκτόνησε έτσι απλά, ανακάλυψε στο διαδίκτυο το προφίλ «Λίνα Τρελό Κόριτσο» το οποίο εμφανίζει φωτογραφίες και στοιχεία της Λίνας. Σύμφωνα με την μητέρα της φοιτήτριας εκείνος ή εκείνη που έφτιαξαν αυτό το ψεύτικο προφίλ σπιλώνουν τη μνήμη του παιδιού της ενώ δεν διστάζουν να κάνουν αιτήματα φιλίας ακόμη και σε φίλους της νεκρής πλέον κοπέλας.

Η μητέρα της Λίνας Κοεμτζή ζήτησε από τον δικηγόρο της οικογένειας κ. Αντώνη Ξυλουργίδη να κινηθεί νόμιμη διαδικασία έτσι ώστε να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη αυτοί που με θράσος σπιλώνουν ακόμα και σήμερα τη μνήμη της κόρης της και να αποκαλυφθεί το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από όλα αυτά.

Η Λίνα Κοεμτζή έχει χαρακτηριστεί ως θύμα ενός πρωτοφανούς διαδικτυακού εκφοβισμού, που «αναζητά» ακόμα τους φυσικούς και ηθικούς της αυτουργούς. Η συμβολή της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος ήταν υποδειγματική. Δυστυχώς για λόγους που δεν είναι γνωστοί στην οικογένεια της Λινας η αυτοκτονία της, αντιμετωπίζεται με γραφειοκρατική κυνικότητα και απάθεια ενώ οι ενορχηστρωτές της υπόθεσης, απολαμβάνουν την ελευθερία τους, τουλάχιστον μέχρι και χθες που ασκήθηκε δίωξη ενώ καλούνται σε απολογίες και άλλα άτομα.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Λίνα Κοεμτζή γνώρισε στη Θεσσαλονίκη που σπούδαζε ένα άτομο από τα Γιαννιτσά το οποίο πείθει σε ανύποπτο χρόνο την 22χρονη να ποζάρει άλλοτε γυμνή και άλλοτε ημίγυμνη μπροστά στην ερασιτεχνική του κάμερα με την υπόσχεση ότι θα την κάνει μοντέλο. Της λέει ότι είναι πολύ όμορφη και είναι κρίμα να μην εκμεταλλευτεί το θείο δώρο της εμφάνισής της, βγάζοντας καλά και εύκολα χρήματα. Οτι η λήψη των εν λόγω φωτογραφιών, οι οποίες θα διοχετευτούν αποκλειστικά και μόνο σε πρακτορεία μοντέλων, είναι κάτι παραπάνω από υποχρεωτική προκειμένου να ανοίξουν για εκείνη οι πύλες του λαμπερού χώρου της μόδας. Και το κυριότερο, της υπόσχεται ότι αυτές τις φωτογραφίες δεν πρόκειται να τις δει κανείς άλλος εκτός από εκείνον και τον μελλοντικό ατζέντη της.

Η Λίνα τον εμπιστεύεται, εκείνος όμως λέει ψέματα. Λίγο καιρό μετά τη λήψη των επίμαχων φωτογραφιών, ο φίλος από τα Γιαννιτσά τις ανεβάζει στο προσωπικό του ιστολόγιο και από εκεί ταξιδεύουν σε χρόνο dt στο αχανές σύμπαν του Διαδικτύου και στα χέρια διάφορων επιτήδειων που αντικρίζουν στο κορμί της Λίνας τις πιο αρρωστημένες τους φαντασιώσεις.

Ο εφιάλτης της μόλις ξεκινά. Ανδρες από τα Γιαννιτσά, τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά τής στέλνουν μηνύματα με πρόστυχες προτάσεις και όταν η Λίνα τούς εξηγεί απολογητικά ότι δεν είναι τέτοια γυναίκα και πως οι φωτογραφίες προορίζονται για καθαρά επαγγελματική χρήση, εκείνοι περνούν στο επίπεδο του εκβιασμού και του εκφοβισμού μέσα από αμέτρητες απειλές του στυλ: «Ή θα μου στείλεις φωτογραφία μ’ αυτή την πόζα ή θα σε ξεφτιλίσω παντού». Μεταξύ αυτών των «ανδρών» και ένας Αγγελος ο οποίος της γράφει πως αν δεν συνευρεθεί μαζί του, θα έχει άσχημα ξεμπερδέματα».

Την αποκαλούν «παλιοπατσαβούρα», «βρωμοθήλυκο», «φτηνιάρα» και εκείνη, αντί να απευθυνθεί κατευθείαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προσπαθεί να αντιμετωπίσει μόνη της τον ωμό εκβιασμό παρανοϊκών εγκεφάλων. Αρχικά στέλνει απεγνωσμένα μηνύματα στον Δημήτρη, προσπαθώντας να κατανοήσει το μέγεθος της προδοσίας του: «Γιατί ανέβασες αυτές τις φωτογραφίες; Δεν είπαμε ότι είναι για μας; Με έκανες ρεζίλι στα Γιαννιτσά». Καμία απάντηση, καμία αιτιολογία, καμία συγγνώμη.

Κάποια στιγμή, η Λίνα φτάνει σε ένα σημείο που δεν αντέχει να κουβαλά μόνη της αυτό το βάρος, που δεν μπορεί να βλέπει καθημερινά μόνη της αυτόν τον εφιάλτη και λέει τα πάντα στους γονείς της. Εκείνοι τη βοηθούν να το ξεπεράσει, της λένε πως ό,τι και αν γίνει μπορούν να το αντιμετωπίσουν ενωμένοι. Ο εφιάλτης υποχωρεί και ο ήλιος της παλιάς ανέφελης ζωής της μοιάζει να φωτίζει ξανά τις μέρες της.

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2016, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τη μαρτυρία μιας φίλης της, ένας άνδρας από την Καλαμαριά με το όνομα «Αλεξ» όχι μόνο θα σκοτεινιάσει τον ήλιο της Λίνας αλλά θα τον σβήσει ολοκληρωτικά…

Η γνωριμία της Λίνας με τον άνδρα από την Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης δεν προμηνύει αρχικά κανέναν κίνδυνο. Βγαίνουν, διασκεδάζουν, περνάνε καλά χωρίς ωστόσο εκείνη να τον ερωτεύεται, όσο εκείνος ενδεχομένως επιθυμεί. Ενα βράδυ, ο άντρας αυτός φέρεται να βιντεοσκοπεί την ερωτική τους συνεύρεση και στη συνέχεια να την απειλεί πως «αν δεν βάλουν κι άλλους στο παιχνίδι» θα διαρρεύσει το επίμαχο βίντεο στα social media. Η κοπέλα τρελαίνεται, ενώ εκείνος, ατάραχος, συνεχίζει τις απειλές και τον στυγνό εκβιασμό. Γύρω στον Αύγουστο η Λίνα γνωρίζει ένα παιδί λίγα χρόνια μεγαλύτερό της, τον Αλέξανδρο, που σπουδάζει επίσης στη Θεσσαλονίκη. Τον ερωτεύεται τρελά. Το ίδιο και εκείνος. Οι δυο τους διατυμπανίζουν παντού τον έρωτά τους και κάνουν όνειρα για ένα μεταπτυχιακό στην Ολλανδία. Η ευτυχία της Λίνας, ωστόσο, δεν είναι αποδεσμευμένη από τους εφιάλτες του πρόσφατου παρελθόντος της, οι οποίοι κάθε λίγο και λιγάκι της χτυπούν την πόρτα. Πίσω της στέκονται άνδρες που την απειλούν πως αν δεν ενδώσει σε ερωτικές περιπτύξεις της αρεσκείας τους, θα παραδώσουν στον έρωτα της ζωής της τα βίντεο που έχουν στην κατοχή τους. Η Λίνα προσπαθεί να γλιτώσει από το βάρος του στυγνού εκβιασμού, αλλά δεν τα καταφέρνει. Πονάει βαθιά, φοβάται απίστευτα και ο χωρισμός από τον Αλέξανδρο στις 28 Νοεμβρίου 2016 σπάει ακόμη και την τελευταία κλωστή της υπομονής της.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, γύρω στις 9, η Λίνα προσπαθεί να επικοινωνήσει με τη μητέρα της, η οποία βρίσκεται στη Γερμανία μαζί με τον σύζυγό της. Η κρίση την οδήγησε στην ξενιτιά, η ανεύρεση δουλειάς μακριά από την πατρίδα αποτελούσε για εκείνη μοναδική λύση. Η επικοινωνία δεν γίνεται ποτέ, καθώς η Λίνα δεν έχει μονάδες στο κινητό της και προσπαθεί να μιλήσει με τη μητέρα της μέσω κάποιας εφαρμογής στο κινητό, αλλά αυτό είναι αδύνατο καθώς το πανεπιστήμιο δεν διαθέτει Wi-Fi.

Το ρολόι δείχνει 9.15 μ.μ. όταν η 22χρονη φοιτήτρια λέει στη συγκάτοικό της στον 7ο όροφο της φοιτητικής εστίας ότι ανεβαίνει για λίγο μέχρι τον 9ο και επιστρέφει. Οταν φτάνει εκεί ανοίγει την πόρτα ενός δωματίου όπου κάθονται δύο κορίτσια, τα οποία στη συνέχεια είπαν ότι η Λίνα δεν ήταν καλά.

Οτι έκλαιγε, έτρεμε και αμφέβαλε για τη ζωή και τον εαυτό της. Σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες των εν λόγω κοριτσιών, η Λίνα βγήκε στη συνέχεια στο μπαλκόνι για να καπνίσει ένα τσιγάρο και μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου έπεσε στο κενό. Παρά την πτώση από τόσο μεγάλο ύψος η Λίνα δεν χάνει αμέσως τη μάχη με τη ζωή, αλλά μισή ώρα αργότερα όταν μεταφέρεται στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου