ΕΛΛΑΔΑ

Αγωγή αποζημίωσης κατά στελεχών της UNICEF Greece

αγωγή-αποζημίωσης-κατά-στελεχών-της-unicef-gr-821002

Αγωγή αποζημίωσης σε βάρος της πρώην προέδρου της Εθνικής Επιτροπής της UNICEF Σοφίας Τζιτζίκου και της πρώην οικονομικής διευθύντριας της επιτροπής Αγγελικής Δάμου, κατέθεσαν η χήρα και ο γιος του, επί χρόνια επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης, Λάμπρου Κανελλόπουλου, διεκδικώντας ποσό 400 χιλιάδων ευρώ για ηθική βλάβη λόγω προσβολής της μνήμης του.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο συνήγορος της κ. Δάφνης Κανελλοπούλου και του γιου της Αναστάσιου Κανελλόπουλου, Αντώνης Βγόντζας, η προσφυγή σε βάρος των δύο γυναικών κατατέθηκε με σκοπό να υπερασπιστεί την τιμή και την υπόληψη του Λάμπρου Κανελλόπουλου σε βάρος του οποίου οι δύο εναγόμενες προέβησαν σε έναν “αγώνα’ σπίλωσης της μνήμης του”.

Στο ιστορικό της αγωγής αναφέρεται ότι στα τέλη Απριλίου “κατόπιν των ψευδών, συκοφαντικών και δυσφημιστικών καταγγελιών της Σοφίας Τζιτζίκου και της Αγγελικής Δάμου, ο γραπτός και ηλεκτρονικός τύπος κατακλύστηκε από δημοσιεύματα, στα οποία ο εκλιπών Λάμπρος Κανελλόπουλος, εμφανίζεται να εκμεταλλεύτηκε την ιδιότητά του ως Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για να ικανοποιήσει, δήθεν, προσωπικούς, οικονομικούς και άλλους ιδιοτελείς και ελλιπούς ηθικής σκοπούς σε βάρος του Οργανισμού της UNICEF”. Τονίζεται επίσης πως οι δύο μέχρι πρότινος επικεφαλής της οργάνωσης προέβησαν σε “μεθοδευμένες καταγγελίες” ενώ “τεκμηριωμένα γνώριζαν την αναλήθεια όλων όσων κατήγγειλαν. Και παρ’ όλα αυτά, εσκεμμένα παραμόρφωσαν το περιεχόμενο εγγράφων και αποσιώπησαν την ύπαρξη άλλων, με σκοπό να στηρίξουν τις άκρως δυσφημιστικές, συκοφαντικές και μεθοδευμένες καταγγελίες τους” με αποτέλεσμα η UNICEF να άρει τη συνεργασία της με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή και να αποσύρει τη δυνατότητα χρήσης του λογότυπου της.

Σύμφωνα με την προσφυγή και οι δύο εναγόμενες είχαν εκ της θέσεως τους δυνατότητα να γνωρίζουν την αναλήθεια των ισχυρισμών τους καθώς “η Σοφία Τζιτζίκου ήδη από το 2010 υπήρξε μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής, κατείχε από το 2012-2015 τη θέση της αντιπροέδρου, και μάλιστα με αυξημένα καθήκοντα λόγω και της ασθένειας του πρώην προέδρου Λάμπρου Κανελλόπουλου, ο οποίος είχε διαγνωστεί με καρκίνο από το Μάιο του 2010 και ακολούθως διαδέχτηκε στην Προεδρία τον εκλιπόντα Λάμπρο Κανελλόπουλος”, ενώ η Αγγελική Δάμου, ως Οικονομική Διευθύντριας, “είχε κάθε δυνατότητα να ελέγξει προηγουμένως όλα εκείνα τα στοιχεία και παραστατικά που, με την καθοδήγηση και προτροπή της Σοφίας Τζιτζίκου, δήθεν στηρίζουν τις αναληθείς και συκοφαντικές ανακοινώσεις – καταγγελίες τους προς τα κεντρικά γραφεία της UNICEF”.

Οι ενάγοντες σημειώνουν στην αγωγή τους ότι ο Λάμπρος Κανελλόπουλος “υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα της ελληνικής πολιτικής και κοινωνικής σκηνής. Διακρίθηκε για το ήθος του καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας και της ζωής του” και τονίζουν πως αποτελεί για αυτούς “ηθική και νομική υποχρέωση να υπερασπιστούν τη μνήμη του. Οφείλουν να στηλιτεύσουν αυτήν την ενορχηστρωμένη προσπάθεια βάναυσης και προκλητικής σπίλωσης της μνήμης του, η οποία τους προξένησε μέγιστη ηθική βλάβη, προσβάλλοντας το αίσθημα ευλάβειάς τους προς τη μνήμη του αλλά και προσβάλλοντας αυτή την ίδια την προσωπικότητά τους”.

Σύμφωνα με τον κ. Βγόντζα το ποσό της αποζημίωσης έχει ήδη εκχωρηθεί, με την κατάθεση της αγωγής, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου