ΕΛΛΑΔΑ

Φαρμακευτικός και Ιατρικός Σύλλογος ζητούν τα στοιχεία του κυκλώματος με τα φάρμακα

φαρμακευτικός-και-ιατρικός-σύλλογος-23191

Aρωγός σε κάθε προσπάθεια διασφάλισης της ομαλής και απρόσκοπτης πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στα φάρμακα, δηλώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), με αφορμή την εξάρθρωση κυκλώματος παράνομης διακίνησης ογκολογικών φαρμάκων.

Χαιρετίζει «τον εντοπισμό και την αποκάλυψη κάθε εστίας σπατάλης ή κατάχρησης φαρμακευτικών σκευασμάτων που πλήττει τα οικονομικά του δημοσίου τομέα, αλλά κυρίως την υγεία των πολιτών της χώρας, στερώντας τους φάρμακα απαραίτητα για την επιβίωσή τους».

Σημειώνει επίσης, ότι «κάθε κερδοσκοπία γύρω από τα φάρμακα πρέπει να παταχθεί και η χρήση των διαθέσιμων πόρων να μεγιστοποιηθεί. Φαινόμενα που επιβαρύνουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλά και ζημιώνουν τις φαρμακευτικές εταιρίες, πρέπει να εκλείψουν».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «ο ΣΦΕΕ ως θεσμικός εκπρόσωπος των εταιριών μελών του, ελληνικών και διεθνών, βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια εξυγίανσης και εξορθολογισμού της χρήσης των φαρμάκων για τη διασφάλιση της ομαλής και απρόσκοπτης πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στα φάρμακα.

Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται απαραίτητη η εντατικοποίηση των προσπαθειών της Πολιτείας στον τομέα αυτόν, επιταχύνοντας διαρθρωτικές αλλαγές, όπως είναι: οι τακτικοί έλεγχοι σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκων, η σωστή παραμετροποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η αναβάθμιση της μηχανοργάνωσης σε νοσοκομεία και άλλες κρατικές δομές στο χώρο της υγείας, ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, τα μητρώα ασθενών».

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) και Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ζητούν στοιχεία για τυχόν εμπλοκή μελών τους στο κύκλωμα.

Να γίνουν γνωστά τα πλήρη στοιχεία των φερόμενων ως εμπλεκόμενων φαρμακοποιών, ζητεί ο ΠΦΣ με επιστολή του στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς, που χειρίζεται την υπόθεση, προκειμένου να εκκινήσει τη διαδικασία πειθαρχικής δίωξης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας.

Ο ΙΣΑ ζήτησε ενημέρωση σχετικά με το εάν στο κύκλωμα εμπλέκονται γιατροί μέλη του για να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες εναντίον τους, όπως ορίζει ο νόμος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου