ΕΛΛΑΔΑ

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία των τριών Ελλήνων που εξαπατούσαν ηλικιωμένους

στη-δημοσιότητα-τα-στοιχεία-των-τριών-27517

Τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες τριών Ελλήνων, μελών εγκληματικής ομάδας, που εξαπατούσαν ηλικιωμένους δόθηκαν στη δημοσιότητα

Η εν λόγω σπείρα εξαρθρώθηκε στις 25-4-2018 από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Πρόκειται για

1) ΜΑΡΑΓΚΟ Βασίλειο του Θωμά και της Αναστασίας, γεννηθέντα στις 8-3-1975 στη Θεσσαλονίκη

2) ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟ Πασχάλη του Γεωργίου και της Μελπομένης, γεννηθέντα στις 3-1-1976 στο Άργος

3) ΘΕΟΔΩΡΟΥ Όλγα του Γεωργίου και της Λουΐζας, γεννηθείσα στις 15-7-1973 στο Περιστέρι

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση χρονικής διάρκειας μέχρι 3-11-2018, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και την ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων που τυχόν αποκαλυφθούν επ’ αφορμή της παρούσας.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6391200 του Τμήματος Ασφαλείας Αγίας Παρασκευής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Υπενθυμίζεται πως τα μέλη της σπείρας εξαπατούσαν συστηματικά άτομα μεγάλης ηλικίας, με διάφορα τεχνάσματα

Εμφανίζονταν στους ηλικιωμένους ως λογιστές ή ασφαλιστές ή εφοριακοί ή ταχυδρόμοι και τους αποσπούσαν χρήματα με το πρόσχημα της «επιστροφής» ή της «οφειλής» χρημάτων

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί εννέα περιπτώσεις

Η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πείθονται από άγνωστα άτομα

Ως προς τον τρόπο δράσης τους ( modus operandi ), τα μέλη της εγκληματικής ομάδας ενεργούσαν βάσει σχεδίου, με διαφορετική σύνθεση και ρόλους κατά περίπτωση, επιλέγοντας ως θύματά τους αποκλειστικά υπερήλικες, τους οποίους συνήθως προσέγγιζαν κοντά σε λαϊκές αγορές ή κοιμητήρια.

Προσποιούμενοι τους λογιστές ή τους ασφαλιστές ή τους ταχυδρόμους ή τους εφοριακούς, έπειθαν τους ηλικιωμένους ότι συγγενικά τους πρόσωπα δικαιούνται επιστροφή μεγάλων χρηματικών ποσών από εφορίες, τράπεζες ή ασφαλιστικές εταιρείες, με την προϋπόθεση να τους καταβάλουν άμεσα χρηματικά ποσά, για την πληρωμή υποτιθέμενων παραβόλων, χαρτοσήμων κ.λπ., για να πραγματοποιηθεί η επιστροφή.

Στη συνέχεια, επιβίβαζαν τα θύματά τους σε αυτοκίνητο και τα οδηγούσαν είτε σε τράπεζα, προκειμένου να γίνει ανάληψη των χρημάτων, είτε στις οικίες τους, για να τους παραδώσουν απευθείας τα απαιτούμενα χρήματα ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα και κοσμήματα.

Άλλοτε, ισχυριζόμενοι ότι είναι εφοριακοί, έπειθαν τους ηλικιωμένους να τους καταβάλουν χρηματικά ποσά, με το πρόσχημα της δήθεν οφειλής συγγενικού τους προσώπου.

Σημειώνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις, προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους, δεν δίσταζαν να ασκήσουν βία στα ηλικιωμένα θύματά τους, για να τους αποσπάσουν τα χρήματα ή κοσμήματα.

Προκειμένου μάλιστα να μην κινούν υποψίες, εμφανίζονταν με ευπρεπή ενδυμασία, ευγενικοί και πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν τους ηλικιωμένους κατά την μετακίνησή τους προς την τράπεζα ή την οικία τους, χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητό τους.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής ομάδας συγκροτήθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Αγίας Παρασκευής και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και επισταμένη αστυνομική έρευνα, διακριβώθηκε η δράση τους και συνελήφθησαν οι εμπλεκόμενοι.

Μέχρι στιγμής διακριβώθηκε ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, με τον ίδιο τρόπο δράσης, ενέχονται σε συνολικά (9) περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων και κλοπής, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, μεταξύ των οποίων ο Άλιμος, το Χαλάνδρι, η Αγία Παρασκευή, το Ηράκλειο και η Αρτέμιδα.

Σε έρευνες που έγιναν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • σε οικία του 43χρονου, μεταξύ άλλων, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το χρηματικό ποσό 1.000 ευρώ και επώνυμα ρολόγια,
  • σε οικία της 45χρονης, ρολόι και χρυσή βέρα, η οποία είχε αφαιρεθεί τον Απρίλιο του 2011 από οικία στην Αρτέμιδα και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη της,
  • σε οικία του 42χρονου, ακυρωμένο δελτίο αστυνομικής ταυτότητάς του και
  • σε επαγγελματικό χώρο που διατηρούσε ο 33χρονος, μεταξύ άλλων, το χρηματικό ποσό των 6.070 ευρώ, 78.400 ΛΕΚ Αλβανίας και πλήθος χρυσαφικών.

Σημειώνεται ότι οι συλληφθέντες έχουν απασχολήσει τις Αρχές και στο παρελθόν, διαπράττοντας κατ’ επανάληψη παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτική ανάκριση.

Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διακριβωθεί όλο το πλέγμα της εγκληματικής τους δραστηριότητας και να ταυτοποιηθούν και άλλες τυχόν περιπτώσεις.

Με αφορμή τα συγκεκριμένα περιστατικά, η Ελληνική Αστυνομία εφιστά την προσοχή στους πολίτες να μην πείθονται από αγνώστους, που τους προσεγγίζουν υποσχόμενοι επιστροφή χρηματικών ποσών ή επικαλούμενοι οφειλές ή χρησιμοποιώντας άλλα τεχνάσματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου