ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πρωταθλήτρια Ελλάδας η ΑΕΚ

πρωταθλήτρια-ελλάδας-η-αεκ-41195

Έπειτα από 24 χρόνια προσμονής η ΑΕΚ επέστρεψε στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η ΑΕΚ, η οποία πέντε χρόνια πριν βίωσε τον εφιάλτη του υποβιβασμού στην Γ’ Εθνική, αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της και πλέον είναι πανάξια πρωταθλήτρια Ελλάδας.

Η Ένωση, επικρατώντας την Κυριακή με 2-0 του Λεβαδειακού, κατάφερε να εξασφαλίσει και μαθηματικά τον τίτλο, στέλνοντας στον έβδομο ουρανό τους περίπου 60.000 φίλους της που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ, στήνοντας μία ανεπανάληπτη γιορτή για το επίτευγμα της ομάδας τους.

Η διαφορά των οκτώ βαθμών (66 έναντι 58) από τον δεύτερο της βαθμολογίας ΠΑΟΚ διατηρήθηκε και στην 28η αγωνιστική, κι έτσι οι «κιτρινόμαυροι», δύο αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της Super League, «αγκάλιασαν» τον 12ο τίτλο της ιστορίας τους, την ώρα που αναμένεται ακόμα η πρωτόδικη απόφαση για το επεισοδιακό ντέρμπι με τον «δικέφαλο» του Βορρά (δεν έχει ανακοινωθεί από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ).

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε το παιχνίδι για το συγκρότημα του Χιμένεθ, που άνοιξε το σκορ στο 11ο λεπτό με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μπακασέτα, γκολ το οποίο σήκωσε στο πόδι ολόκληρο το ΟΑΚΑ.

Ο ίδιος παίκτης στο 32ο λεπτό,με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα, έκανε το 2-0, εν μέσω αποθέωσης από τους φίλους της «Ένωσης».

To σφύριγμα της λήξης βρήκε τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο της ομάδας να πανηγυρίζουν σαν μικρά παιδιά την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Στην αγωνιστική δράση επέστρεψε μετά από έξι μήνες μακριά από τα γήπεδα ο αρχηγος της ΑΕΚ, Πέτρος Μάνταλος, που γνώρισε την αποθέωση από τον κόσμο της ομάδας.

Oι πανηγυρισμοί μετά τη λήξη

Η ΑΕΚ έψαξε ένα γρήγορο γκολ που θα της έλυνε τα πόδια από το ξεκίνημα του αγώνα. Ο Μπακασέτας απείλησε μόλις στο 38ο δευτερόλεπτο για να ακολουθήσουν οι ευκαιρίες των Λιβάγια (2’) και Γιακουμάκη (10’).

Η πίεση των γηπεδούχων ανταμείφθηκε στο 12’: Στο γύρισμα του Λόπες, η μπάλα βρήκε το χέρι του Νιάσε κι ο διαιτητής Τζήλος έδειξε την άσπρη βούλα, για το 1-0 από τον Μπακασέτα. Τρία λεπτά αργότερα το σουτ του Γιακουμάκη δεν βρήκε στόχο για να ακολουθήσει ένα καλό διάστημα για τον Λεβαδειακό.

Από το 19’ ως το 26’ οι φιλοξενούμενοι απείλησαν με τους Πέτρο Γιακουμάκη, Μητρόπουλο και Σαβαντόγκο ωστόσο δεν κινδύνεψε ιδιαίτερα η εστία του Μπάρκα.

Η «Ένωση» ανέλαβε ξανά τα ηνία και είχε δοκάρι στο ημίωρο, καθώς στην προσπάθεια του Λόπες, ο Αντιλέχου παραλίγο να στείλει την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του στην προσπάθεια να απομακρύνει.

Τελικά, το 2-0 ήρθε στο 33’, όταν από συνδυασμό των Μπακάκη-Λιβάγια-Γιακουμάκη η μπάλα στρώθηκε στον Μπακασέτα που με σουτ εκτός περιοχής νίκησε τον Επασί για δεύτερη φορά!

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα. Ένα σουτ του Νιάσε που πέρασε έξω στο 57’ κι ένα του Τσιαμπούρη που μπλόκαρε ο Μπάρκας στο 62’ ήταν ό,τι καλύτερο από πλευράς Λεβαδειακού.

Η ΑΕΚ απείλησε με την κεφαλιά του Γιακουμάκη από το κόρνερ του Γκάλο στο 62’, ενώ το ΟΑΚΑ σείστηκε στο 83’ όταν πέρασε στον αγωνιστικό χώρο ο αρχηγός του δικέφαλου, Πέτρος Μάνταλος, έπειτα από απουσία περίπου έξι μηνών.

Μάλιστα ο Μάνταλος λίγο έλειψε να δώσει ασίστ στην επιστροφή του στους αγώνες της ΑΕΚ, ωστόσο ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος – που επίσης αποθεώθηκε – δεν κατάφερε να πετύχει το γκολ στις καθυστερησεις.

Αυτό όμως λίγη σημασία έχει, καθώς ο στόχος επετεύχθη για την ομάδα του Χιμένεθ, η οποία με το σφύριγμα της λήξης γνώρισε την αποθέωση από τους περίπου 60.000 φίλους της που ζήτησαν επίμονα το νταμπλ (ο τελικός Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ είναι προγραμματισμένος για τις 12 Μαΐου).

Κίτρινες: 20’ Μητρόπουλος, 48’ Αντιλέχου, 89’ Ζαραδούκας

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ):
Μπάρκας, Μπακάκης, Τσιγκρίνσκι, Λαμπρόπουλος, Χουλτ, Σιμόες, Κονέ, Μπακασέτας, Λόπες (56’ Γκάλο), Λιβάγια (83’ Μάνταλος) Γιακουμάκης Γ. (77’ Χριστοδουλόπουλος)

Λεβαδειακός (Ζοζέ Ανιγκό):
Επασί, Τσαμπούρης, Φαβάρο, Αντιλέχου, Ντιόγκο, Μητρόπουλος (73’ Καλτσάς), Γιακουμάκης Π., Τσουμπίνιο, Σαβαντόγκο (46’ Ζαραδούκας), Νιασέ (92’ Νίκας), Μαρκόφσκι




Αποθέωση κατά την άφιξη της αποστολής

Όπως είναι φυσικό το κλίμα στις τάξεις των «κιτρινόμαυρων» ήταν πανηγυρικό και στο Ολυμπιακό Στάδιο από νωρίς έσπευσαν φίλοι της ΑΕΚ όλων των ηλικιών, προκειμένου να δουν από κοντά την αγαπημένη τους ομάδα να επιστρέφει στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μαλιστα μόλις το πούλμαν που μετέφερε τους ποδοσφαιριστές της ομάδας έκανε την εμφάνισή του στο ΟΑΚΑ οι οπαδοί της ΑΕΚ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα φωνάζοντας ρυθμικά «Να’τοι να’τοι οι πρωταθλητές»

zougla.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου