ΕΛΛΑΔΑ

Σταθερός ο ρυθμός νέων κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα

σταθερός-ο-ρυθμός-νέων-κρουσμάτων-ιλα-51910

Με σταθερό ρυθμό αυξάνονται τα περιστατικά ιλαράς στη χώρα μας. Από τις αρχές Μαΐου 2017 έως και χθες είχαν δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνολικά 2.500 κρούσματα ιλαράς, εκ των οποίων τα 69 καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα.

Τον τελευταίο μήνα έχουν δηλωθεί περίπου 500 κρούσματα ιλαράς, ενώ αντίστοιχος ήταν ο αριθμός των περιστατικών που είχαν καταγραφεί και το διάστημα μεταξύ 4 Φεβρουαρίου και 4 Μαρτίου 2018. Αν και την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μία μικρή υποχώρηση στον αριθμό των κρουσμάτων σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, δεν είναι αρκετή για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη της επιδημίας ιλαράς στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της επιδημίας έως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα μας λόγω της νόσου τρία άτομα, ένα βρέφος Ρομά 11μηνών, ένας 17χρονος Ρομά, και μία 35χρονη γυναίκα από τον γενικό πληθυσμό.

Τα χαρακτηριστικά της επιδημίας, επίσης, δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει. Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, η νόσος εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα, ενώ οι ασθενείς στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας –κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και ενήλικοι 25-44 ετών από τον γενικό πληθυσμό– τα οποία δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Μεταξύ των ασθενών είναι και αρκετοί επαγγελματίες υγείας που είναι είτε ανεμβολίαστοι είτε ατελώς εμβολιασμένοι. Υπενθυμίζεται ότι ανοσία έναντι της ιλαράς έχουν όσοι έχουν ήδη νοσήσει, καθώς και όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του μεικτού εμβολίου ιλαράς -ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR).

Εν τω μεταξύ, περαιτέρω υποχώρηση καταγράφει η εποχική γρίπη στη χώρα μας. Και τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, η δραστηριότητα της γρίπης συνέχισε την πτωτική πορεία. Υπενθυμίζεται ότι η γρίπη εφέτος «κορυφώθηκε» την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Εκτοτε, οι επισκέψεις σε γιατρό ασθενών λόγω συμπτωμάτων γρίπης μειώνονται διαρκώς. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, έως και τις 8 Απριλίου 2018 είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα, 102 σοβαρά κρούσματα της νόσου για τα οποία οι ασθενείς χρειάστηκαν να νοσηλευθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων τα δύο δηλώθηκαν την τελευταία εβδομάδα. Από επιπλοκές της νόσου έχουν χάσει τη ζωή τους –κατά τη φετινή περίοδο εποχικής γρίπης– 36 άτομα. Από το σύνολο των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους λόγω γρίπης μόλις τέσσερις ήταν εμβολιασμένοι για τη γρίπη. Εφέτος –τουλάχιστον έως τώρα– οι επικρατούντες υπότυποι της γρίπης είναι ο Β και ο πανδημικός Α (H1N1).

Πηγή: Καθημερινή

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου