ΕΛΛΑΔΑ

Το χρονικό της μοιραίας πτώσης του Mirage 2000

το-χρονικό-της-μοιραίας-πτώσης-του-mirage-2000-52503

Τον χαμό του Σμηναγού, Γιώργου Μπαλταδώρου, θρηνεί η Πολεμική Αεροπορία, μετά την μοιραία πτώση του Mirage 2000 – 5 το μεσημέρι της Πέμπτης στα ανοιχτά της Σκύρου.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, «στις 12:15, το μονοθέσιο αεροσκάφος Mirage 2000-5 της 114ΠΜ/331 μοίρας παντός καιρού, στη φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Mirage 2000-5 ήταν το ένα από τα δύο μαχητικά αυτού του τύπου που είχε απογειωθεί για να αναχαιτίσει τουρκικά μαχητικά που είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών, και μετά την αναχαίτιση επέστρεφε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του νησιού όταν χάθηκε το στίγμα του. Η ελληνική πλευρά αποκλείει εχθρική ενέργεια.

Αν και ακόμα δεν έχει γίνει επίσημα γνωστή η αιτία της πτώσης του μαχητικού αεροσκάφους, στο σημείο που επιχειρούσαν επικρατούσε χαμηλή νέφωση ενώ υπήρχε και σημαντική συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καλή ορατότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τουρκικά ΜΜΕ επικαλούμενα Τούρκους αξιωματούχους αναφέρουν ότι πράγματι είχε γίνει αναχαίτιση, αλλά όταν έπεσε το ελληνικό μαχητικό, δεν υπήρχε κάποιο τουρκικό αεροσκάφος κοντά.

Ποιος ήταν αδικοχαμένος πιλότος

Ο Γιώργος Μπαλταδώρος, γεννημένος το 1984 στο Μορφοβούνι Καρδίτσας, ήταν ο πιλότος του μοιραίου Mirage 2000-5 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας που κατέπεσε το μεσημέρι της Πέμπτης, 9 μίλια βορειανατολικά της Σκύρου.

Ο ιπτάμενος που έχασε τη ζωή του υπηρετούσε στην 331 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τανάγρα και ήταν σύζυγος και πατέρας.

Από το προφίλ που διατηρεί σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ξεχωρίζει μία φωτογραφία που είχε ανεβάσει δημόσια πριν από ένα χρόνο, μέσα από το πιλοτήριο, όπου σε μία προσπάθεια οπτικού εφέ, φαίνεται να πιάνει… από τη μύτη ένα μαχητικό αεροσκάφος που πετούσε δίπλα του.

Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε με tweet ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος:

«Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ», έγραψε χαρακτηριστικά.

Παυλόπουλος: Η Πολιτεία δεν θα ξεχάσει την ανεκτίμητη προσφορά του Γεωργίου Μπαλταδώρου

Τη «βαθύτατη οδύνη του» για την απώλεια του χειριστή του μοιραίου Μιράζ που κατέπεσε ανοιχτά της Σκύρου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παυλόπουλου:

«Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου για την απώλεια του Σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, ο οποίος έπεσε κατά την επιτέλεση εθνικού καθήκοντος.

Και στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια, διαβεβαιώνοντάς την ότι η Πολιτεία δεν πρόκειται να ξεχάσει την ανεκτίμητη προσφορά του Σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου. Επιπλέον συμμετέχω ειλικρινώς στο βαρύτατο πένθος της Πολεμικής μας Αεροπορίας».

[kathimerini.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου