ΕΛΛΑΔΑ

O σαϊτοπόλεμος… καλά κρατεί στην Καλαμάτα

o-σαϊτοπόλεμος-καλά-κρατεί-στην-καλα-57620

Είναι δύσκολο, σχεδόν απίθανο, να βρει κάποιος πασχαλινό ταξιδιωτικό οδηγό για την Καλαμάτα που να μην αναφέρεται στο έθιμο του σαϊτοπόλεμου. Ένα έθιμο που κρατά τη… σκούφια του από την Τουρκοκρατία.

Το ίδιο θα συμβεί και φέτος. Για το λόγο αυτό εντείνονται οι ρυθμοί των προετοιμασιών στα εργαστήρια των μπουλουκιών της Καλαμάτας για την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του σαϊτοπόλεμου το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα.

Έτσι οι σαϊτομάχοι την περασμένη Παρασκευή συμφώνησαν για τη σειρά με την οποία θα μπουν τα εννέα παραδοσιακά μπουλούκια στο χώρο του σαϊτοπολέμου για να ρίξουν τις σαΐτες τους…

Όπως ενημερώνει ο Σύλλογος των Σαϊτομάχων με ανακοίνωσή του, την «Παρασκευή 30 Μαρτίου συγκεντρώθηκαν οι Καπετάνιοι των Ομάδων, παρουσία πολλών σαϊτομάχων, που θα συμμετέχουν στον φετινό σαϊτοπόλεμο. Συζητήθηκαν τα τρέχοντα ζητήματα σχετικά με τις προετοιμασίες και προχώρησαν στον καθορισμό της σειράς με την οποίαν θα ρίξουν τις σαΐτες τους, διατηρώντας το παμπάλαιο καλαματιανό έθιμο.

Η σειρά, λοιπόν, έχει ως εξής: Βετεράνοι Ράχης-Κουφού ελιές με καπετάνιο τον Τάκη Παντελόπουλο. Κούγκι με καπετάνιο τον Χρήστο Σαμιώτη. Επίλεκτοι με καπετάνιο τον Παντελή Ζησιμάτο. Αγία Λαύρα με καπετάνιους τους Γιάννη και Παναγιώτη Σωτηράκο. Το μπουλούκι της Φυτειάς με καπετάνιους τους Γιάννη Καραβλίδη και Σοφοκλή Μάρκου.
Νικηταράς με καπετάνιο τον Δημήτρη Νίκα. Παραδοσιακή Φυτειά με καπετάνιο τον Παύλο Κρεμμύδα. Κρυφό Σχολειό με καπετάνιους τους Κυριάκο και Σπύρο Ζησιμάτο. Πρωτοπόροι Αγίου Σίδερη με καπετάνιους τους Κώστα και Κώστα Σωτηράκο-μπάρμπα και ανηψιό».

Πηγή: tharrosnews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου