ΕΛΛΑΔΑ

DNA και αποτυπώματα «δίνουν» τους ληστές της Κηφισιάς

dna-και-αποτυπώματα-δίνουν-τους-ληστές-60351

DNA και αποτυπώματα του αδίστακτου ληστή από τα αιματοβαμμένα ρούχα του 52χρονου επιχειρηματία επιχειρούν να ξεχωρίσουν στο τμήμα Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, με τις πρώτες ενδείξεις να έχουν ενθαρρυντικό πρόσημο.

Από την πρώτη στιγμή οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας που ανέλαβαν την υπόθεση και έφθασαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, αναζήτησαν τα ρούχα που φορούσε ο άτυχος επιχειρηματίας τη στιγμή της συμπλοκής με έναν από τους δράστες.

Οι δύο άνδρες ήρθαν σε στενή επαφή, με τους αστυνομικούς να εκτιμούν πως πάνω στα ρούχα του 52χρονου, υπάρχει γενετικό υλικό, ίσως και αποτυπώματα του δράστη. Αρχικά θα λάβουν DNA και αποτυπώματα από όσους ήρθαν σε επαφή με τον ρουχισμό του επιχειρηματία, από μέλη της οικογένειας, τραυματιοφορείς, γιατρούς και άλλους προκειμένου να ξεχωρίσουν το γενετικό αποτύπωμα, το οποίο κατά μεγάλο ποσοστό θα ανήκει στον δράστη.

Αν αυτό το υλικό, ταυτοποιηθεί μάλιστα, με αντίστοιχο που βρέθηκε σε χώρους που κινήθηκαν οι δράστες, τότε οι αστυνομικοί θα αναφέρουν με μεγάλη σιγουριά, πως αυτό ανήκει σε αυτόν που αρχικά χτύπησε με λοστό το θύμα και ήρθε στα χέρια μαζί του, πριν ο συνεργός του πυροβολήσει πισώπλατα. Βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο πριν γίνουν όλα τα παραπάνω να υπάρξει ταυτοποίηση με σεσημασμένο δράστη κάτι που θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο τους αξιωματικούς που ασχολούνται με την υπόθεση, καθώς θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στον εντοπισμό του.

«Θα σας σκοτώσουμε»

Την ίδια ώρα η σύζυγος του άτυχου επιχειρηματία αποκάλυψε στους αστυνομικούς που είχαν έρθει σε μία πρώτη επαφή μαζί της, τις φράσεις που επαναλάμβαναν διαρκώς οι δύο ληστές τη στιγμή της εισβολής τους στο υπνοδωμάτιο: «Θα σας σκοτώσουμε. Σκάσε, βούλωσέ το. Μη φωνάζετε, Κάντε ότι λέμε».

Εμφανώς σοκαρισμένη προσπάθησε να δώσει κάποιες περιγραφές στους αστυνομικούς για τις σκηνές που εξελίχθηκαν μπροστά στα μάτια της και να δώσει ένα δείγμα της επιθετικότητας και των λεκτικών απειλών των δραστών που … έβριζαν σε καλά ελληνικά, αν και αυτό το στοιχείο δεν προσδιορίζει πως πρόκειται σίγουρα για εγχώριους ληστές.

Αναπαράσταση και κάμερα αδερφού

Την ίδια ώρα σε αναπαράσταση-αυτοψία στην μονοκατοικία όπου εξελίχθηκε η αιματηρή απόπειρα ληστείας με θύμα τον 52χρονο επιχειρηματία στην Κηφισιά θα προβούν οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής. Θα επιχειρήσουν να σχηματίσουν την πορεία που ακολούθησαν οι αδίστακτοι ληστές, μέσα και έξω από την κατοικία, προκειμένου να αναζητήσουν μέσα σε αυτή αποτυπώματα, DNA και οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας γειτονικών σπιτιών και καταστημάτων που θα αναδείξουν ύποπτα οχήματα προσέγγισης και διαφυγής τους.

Οι αστυνομικοί αρχικά έκαναν μία πρώτη έρευνα στο υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της διπλανής κατοικίας που ανήκει στον αδερφό του επιχειρηματία, αλλά δεν φαίνεται να έχει καταγράψει ύποπτες κινήσεις ατόμων ή οχημάτων, που θα βοηθούσαν τις έρευνες. Η έρευνα σε αυτό το επίπεδο συνεχίζεται σε μία μεγάλη ακτίνα γύρω από την κατοικία του επιχειρηματία με την ελπίδα ο εντοπισμός υλικού που θα έχει καταγράψει τους κακοποιούς κατά την προσέγγιση ή πριν την αιματηρή ληστρική εισβολή. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με την υπόθεση κάνουν λόγο για «ερασιτέχνες» δράστες, που το έχουν κάνει ξανά, και δεν αποκλείουν να πρόκειται για σεσημασμένους.

Ο «υπνωτισμένος» σκύλος

Στο μεταξύ από τις καταθέσεις μελών της οικογένειας και γειτόνων, οι αστυνομικοί διαπιστώνουν ότι ο σκύλος της οικογένειας, ένα λυκόσκυλο, το οποίο παρότι ηλικιωμένο, δεν αντέδρασε στην εισβολή των ληστών, όπως συνήθιζε να λειτουργεί, κάνει τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο νάρκωσης του τετράποδου ζώου με αναισθητικό σπρέι.

Ο 18χρονος μικρότερος γιος της οικογένειας (ο άλλος γιος και η κόρη σπουδάζουν στο εξωτερικό), αλλά και η οικιακή βοηθός από τις Φιλιππίνες κατέθεσαν πως το μόνο που αντελήφθησαν ήταν η έντονη λογομαχία που είχε ο 52χρονος επιχειρηματίας με τους δράστες, οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα απειλητικοί και επιθετικοί.

Η σύζυγος του άτυχου επιχειρηματία, μπροστά στα μάτια της οποίας εξελίχθηκε η συμπλοκή του συζύγου της με τους δράστες δεν είναι ακόμη σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις κινήσεις των δραστών και την αιματηρή συμπλοκή. Από την εξερεύνηση στον χώρο της συμπλοκής εντοπίστηκαν τρεις κάλυκες από πυροβόλο όπλο των 9ΜΜ, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα βαλλιστικά εργαστήρια, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το όπλο έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλη εγκληματική ενέργεια και να εξερευνηθούν για γενετικό υλικό και αποτυπώματα.

«Φρουρά σε… εξουσία και χρήματα»

Στο μεταξύ, συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών, αναφορικά με το αιματηρό περιστατικό, επισημαίνουν την αποδυνάμωση των υπηρεσιών αιχμής, φανερής αστυνόμευσης και πρώτης ανταπόκρισης στις κλήσεις βοήθειας των πολιτών. Οι ένστολοι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για μεγάλη δέσμευση αστυνομικών δυνάμεων στη φύλαξη στόχων με αποτέλεσμα την δραματική μείωση των περιπολιών σε γειτονιές της Αττικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή της Κηφισιάς, χρησιμοποιούνται 100 αστυνομικοί όλο το 24ωρο, ως στατική δύναμη στη φύλαξη στόχων. Από τις συνολικά πέντε ομάδες ΔΙ.ΑΣ. που περιπολούν σε 8 τομείς, παραπάνω από το 1/3 χρησιμοποιείται στην φύλαξη στόχων. Το 2016 σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής περιπολούσαν περίπου 600 μοτοσυκλετιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ενώ σήμερα μετά βίας 400, αριθμός μειωμένος περίπου 30%, με το ποσοστό να ανεβαίνει ανάλογα με τις ανάγκες της στατικής φύλαξης.

Παράλληλα τα περισσότερα από τα αστυνομικά τμήματα και τμήματα ασφαλείας της περιοχής κατά τη διάρκεια της νύχτας , είτε υπολειτουργούν, είτε είναι κλειστά! Ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών ΕΛ.ΑΣ. Βασίλης Ντούμας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μόνο το 20%-30% των υπηρεσιών της Άμεσης Δράσης διατίθενται για περιπολίες και την πάταξη της εγκληματικότητας, το υπόλοιπο ποσοστό μένει ‘ακίνητο’ σε στόχους. Η αστυνομία μετατοπίστηκε από τους πολλούς στους λίγους. Έφυγε από την γειτονιά και φρουρεί ανθρώπους που έχουν εξουσία και χρήματα».

Διαρρήκτης έπεσε από μπαλκόνι

Την ίδια ώρα, ένας 26χρονος από την Αλβανία, την 1η Απριλίου 2018, έπεσε από μπαλκόνι σπιτιού, που επιχείρησε να διαρρήξει στην οδό Λεβίδου στην Κηφισιά. Υπέστη κατάγματα στα κάτω και άνω άκρα και συνελήφθη. Ο ίδιος και συνεργός του έγιναν αντιληπτοί από τους ενοίκους και επιχείρησαν να διαφύγουν πηδώντας από μπαλκόνι σε μπαλκόνι με αποτέλεσμα ο δράστης να πέσει στο κενό. Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο 26χρονος και δύο συνεργοί του που ταυτοποιήθηκαν αλλά διαφεύγουν τη σύλληψη, από τα τέλη 2016 έως και σήμερα είχαν διαπράξει 39 κλοπές-διαρρήξεις σπιτιών στις περιοχές της Κηφισιάς, Αγ. Στεφάνου, Σταμάτας και Διόνυσου.

Οι δράστες έμπαινα σε σπίτια, απογευματινές και βραδινές ώρες, προσέγγιζαν τις οικίες «στόχους», έκοβαν τα καλώδια των τηλεφωνικών συνδέσεων και προέβαιναν στην απενεργοποίηση του συναγερμού, βυθίζοντας τις σειρήνες σε δοχεία με νερό. Έπειτα, παραβίαζαν μπαλκονόπορτες, πόρτες ή παράθυρα των οικιών και αφαιρούσαν από το εσωτερικό τους χρήματα, κοσμήματα, χρηματοκιβώτια και άλλα αντικείμενα αξίας.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου