ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο τελευταίος Θεσσαλονικιός Εβραίος που επέζησε του Ολοκαυτώματος

πέθανε-ο-τελευταίος-θεσσαλονικιός-εβ-61730

Σε ηλικία μόλις 15 ετών, ο Ρόμπυ Βαρσάνο εξαναγκάστηκε μαζί με άλλους Εβραίους της Θεσσαλονίκης να πάρει τον δρόμο για το στρατοπέδο θανάτου του Άουσβιτς-Μπιρκενάου, απ’ όπου κατάφερε να βγει ζωντανός (ένας από τους ελάχιστους Θεσσαλονικείς Εβραίους που είχαν την ίδια μοίρα) χωρίς όμως ποτέ να ξεχάσει τη φρίκη που ο ίδιος και οι υπόλοιποι ομόθρησκοί του βίωσαν στα στρατόπεδα θανάτου.

Με το «Νο 115365» ανεξίτηλα γραμμένο στο χέρι του, αλλά και τις μνήμες της βιαιότητας για πάντα σφυρηλατημένες στην ψυχή του, ο Ρόμπυ Βαρσάνο αφιέρωσε τη ζωή του στη διατήρηση της μνήμης και στο όραμα μιας κοινωνίας με αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, στις 4μμ, από το Εβραϊκό Νεκροταφείο στη Σταυρούπολη.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης «αποχαιρετά το Ρόμπυ Βαρσάνο και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και την Εβραϊκή Κοινότητα της πόλης μας».

Ο πρόεδρος του ΚΙΣ και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Δ. Σαλτιέλ για τον θάνατο του Ρ. Βαρσάνο

«Δυναμικό άνθρωπο», με «τεράστια ψυχικά αποθέματα», που «ήθελε να μην πάψουμε να προσπαθούμε για την αποκάλυψη της αλήθειας» και «να υπάρχει ομόνοια και συμπόρευση» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, τον Ροφέλ (Ρόμπυ) Βαρσάνο, επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος, που πέθανε, χθες, σε ηλικία 91 ετών.

«Ο Ροφέλ Βαρσάνο, ο Ρόμπυ όπως οι περισσότεροι από εμάς τον ξέραμε, ήταν ένας δυναμικός άνθρωπος. Ήταν μεταξύ των λίγων μελών της Κοινότητάς μας, που επέζησε των Ναζιστικών Στρατοπέδων. Παιδί ακόμη, περίπου 15 ετών, βρέθηκε να στέκεται μπροστά στις σιδηροδρομικές γραμμές στο Άουσβιτς, στην πρώτη σελεξιόν δίπλα στον πατέρα του. Ήταν ένας από τους ελάχιστους αυτής της ηλικίας που έφτασαν εκεί και επιβίωσαν. Δυστυχώς όπως οι περισσότεροι έχασε σχεδόν ολόκληρη την οικογένειά του» αναφέρει ο κ. Σαλτιέλ.

«Στο στρατόπεδο δεν ήταν ο Ρόμπυ που όλοι ξέραμε, ήταν ο 115365. Έζησε τη βία, την πείνα, τους εξευτελισμούς, αλλά άντεξε. Έμεινε εκεί όλα τα χρόνια του πολέμου και λίγο πριν την απελευθέρωση του Άουσβιτς, επέζησε και στην πορεία θανάτου, όταν οι Γερμανοί εκκένωναν το στρατόπεδο. Έτσι πέρασε και από το Μάουτχαουζεν και το Μπέργκεν-Μπέλσεν. Όταν επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη έζησε από κοντά την τραγική κατάσταση που αντιμετώπισαν οι επιζώντες. Τη σταδιακή και πολύ δύσκολη ανασυγκρότηση της Κοινότητας και της προσωπικής ζωής του καθένα από αυτούς» σημειώνει και προσθέτει: «Παρά τις κακουχίες, τις τραυματικές εμπειρίες που είχαν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους επάνω του, ο Ροφέλ Βαρσάνο είχε τη δύναμη, επιδίωξε και κατάφερε να δημιουργήσει μια οικογένεια που εμπνέεται από τις αξίες του Εβραϊσμού και στηρίζει την Κοινοτική ζωή».

Ο πρόεδρος του ΚΙΣ αναφέρεται και στην επιστολή που έστειλε, λίγες ημέρες προτού φύγει από τη ζωή ο Ρ. Βαρσάνο προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, όπου -μεταξύ άλλων- αναφέρει: «αντέξαμε, και κάμαμε παιδιά για να εκδικηθούμε τον θάνατο που ξεγελάσαμε». «Μπορεί σήμερα αυτό να φαντάζει απλό όμως απαιτεί τεράστια ψυχικά αποθέματα και δύναμη χαρακτήρα. Πόσο μάλλον όταν έχεις έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με το Μέρτεν, τον άνθρωπο που έστειλε 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης στο θάνατο» υπογραμμίζει ο κ. Σαλτιέλ.

«Ο Ροφέλ ήθελε να μην πάψουμε να προσπαθούμε για την αποκάλυψη της αλήθειας, Να υπάρχει ομόνοια και συμπόρευση. Αυτό το έλεγε κυρίως για τα παιδιά. Αυτούς που, ευτυχώς δεν είχαν τα δικά του βιώματα. Και αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε όσο δύσκολο και επώδυνο μπορεί να είναι» σημειώνει ο πρόεδρος του ΚΙΣ και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως το μήνυμα που ο Ρ. Βαρσάνο και η σύζυγός του Νταίζη έδωσαν προς τα παιδιά και τα εγγόνια τους είναι: «να έχουν πίστη στη ζωή και να μην τα παρατάνε ποτέ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου