ΕΛΛΑΔΑ

Παραδόθηκε στις ελληνικές Αρχές Ρωσίδα πληροφοριοδότης

παραδόθηκε-στις-ελληνικές-αρχές-ρωσί-77622

Στο αστυνομικό τμήμα της Πλατείας Συντάγματος παραδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας η Ρωσίδα μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, Μαρία Εφίμοβα, φοβούμενη για τη ζωή της.

Η Εφίμοβα αποτελεί μία από τις «πηγές» της δημοσιογράφου από τη Μάλτα, Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, η οποία ερευνούσε την υπόθεση των Panama Papers και δολοφονήθηκε όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό της.

Εργαζόταν στην Μάλτα, στην τράπεζα Pilatus Bank και είχε αποκαλύψει στην Γκαλίθια ότι η τράπεζά της διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Egrant Inc., μιας παναμαϊκής επιχείρησης που ανήκε στη Michelle Muscat, σύζυγο του Πρωθυπουργού της Μάλτας Joseph Muscat.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία της, η Μαλτέζα δημοσιογράφος είχε κατονομάσει την Εφίμοβα ως πηγή των πληροφοριών της για το σκάνδαλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εναντίον της Εφίμοβα εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις αρχές της Μάλτας, ωστόσο δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το ένταλμα ήταν από την κυπριακή αστυνομία, με την κατηγορία της υπεξαίρεσης χρημάτων.

Μετά την βομβιστική επίθεση εναντίον της Γκαλίθια, κυπριακά ΜΜΕ την παρουσίαζαν να εμπλέκεται στην δολοφονία. Η Ρωσίδα είχε καταφύγει στην Κρήτη όπου ζει ο σύζυγος της και τα 2 της παιδιά. Βρετανικά ΜΜΕ, προσπάθησαν να την εμπλέξουν στην πρόσφατη αντιπαράθεση της βρετανικής κυβέρνησης με την Ρωσία κι έτσι πήρε την απόφαση να παραδοθεί στις ελληνικές αρχές φοβούμενη για την ζωή της. Η ελληνική εισαγγελία αναμένεται να αποφασίσει σήμερα για τη τύχη της.

[kathimerini.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου