ΕΛΛΑΔΑ

Εβδομάδα «φωτιά» για τα εθνικά θέματα. Οι κρίσιμες συναντήσεις

εβδομάδα-φωτιά-για-τα-εθνικά-θέματα-79249

Η εβδομάδα ξεκινάει με τον Αλέξη Τσίπρα να επισκέπτεται την Σύρο και την Τήνο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ταξιδεύει στο Κατάρ ωστόσο τα βλέμματα είναι στραμμένα στα εθνικά θέματα τα οποία αναμένεται να κυριαρχήσουν τα επόμενα 24ωρα.

Τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό θα βρεθούν στο επίκεντρο της επικαιρότητας, με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την Τετάρτη και την Πέμπτη να βρίσκονται στις Βρυξέλλες, τον Νίκο Κοτζιά να επισκέπτεται το ίδιο διάστημα τα Σκόπια, τους δύο Έλληνες στρατιώτες να παραμένουν στις φυλακές της Ανδριανούπολης και τον Ερντογάν να πανηγυρίζει που κατέλαβε το Αφρίν.

Συναγερμός στο Αιγαίο

Η κατάσταση στο Αιγαίο αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο» παραμονές της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου καθώς η Τουρκία ετοιμάζεται για άσκηση με πραγματικά πυρά, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η ελληνική άσκηση με την ονομασία «Ηνίοχος». Στις 26 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στην Βάρνα της Βουλγαρίας η σύνοδος για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Τσίπρας και Μητσοτάκης θέτουν το ζήτημα στις Βρυξέλλες

Η κυβέρνηση που βλέπει να μην έχει αυτή την φορά την απόλυτη στήριξη των Βρυξελλών αλλά και του ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία, επιχειρεί στο εσωτερικό να υποβαθμίσει το ζήτημα, επιχειρώντας να αναδείξει επικοινωνιακά την υπόθεση της Novartis και στο εξωτερικό να αναγάγει το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε ευρωπαϊκό ζήτημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις 22 και 23 Μαρτίου θα επιχειρήσει να θέσει το ζήτημα τόσο στην Α. Μέρκελ όσο και τον Ε. Μακρόν με στόχο να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, προκειμένου να σταματήσει τις προκλήσεις αλλά και να επιστρέψει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Στο τραπέζι το ελληνικό «βέτο»

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει ικανοποίηση από την ελληνική πλευρά τότε δεν αποκλείεται να η χώρα μας να θέσει «βέτο» στην τριμερή σύνοδο της Βάρνας στην οποία θα μετέχουν ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο Ντ. Τούσκ και ο Τ. Ερντογάν.

Ανάλογες κινήσεις θα κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θα πάρει μέρος στην Σύνοδο του ΕΛΚ την Πέμπτη. Ο πρόεδρος της ΝΔ που θα έχει επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους, έχει τονίσει από την πρώτη στιγμή πως το ζήτημα των δύο στρατιωτικών θα έπρεπε ήδη να είχε τεθεί σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Στα Σκόπια ο Κοτζιάς με την ελληνική πρόταση

Την ώρα που ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ο Νίκος Κοτζιάς σύμφωνα με πληροφορίες θα βρίσκεται στα Σκόπια. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα αξιωματούχου στην βαλκανική χώρα μετά την μετονομασία του αεροδρομίου. Τώρα το αεροδρόμιο άλλαξε όνομα όπως πλέον δεν δεσπόζει στον χώρο των αφίξεων και το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ήδη το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών έχει αναβληθεί δύο φορές, ωστόσο εκτιμάτε πως αυτή την φορά θα πραγματοποιηθεί. Στις αποσκευές του ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει την ελληνική πρόταση, την οποία έχει ήδη αποστείλει στην Σκοπιανή κυβέρνηση προκειμένου να την μελετήσουν. Κοινός στόχος είναι σε αυτή την συνάντηση να μπουν οι βάσεις για την επίτευξη μια αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.

Ωστόσο οι πιθανότητες συμφωνίας είναι μοιρασμένες καθώς το ζήτημα των αλλαγών των αλλοτριωτικών αναφορών που περιλαμβάνονται στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» καθώς ο Ζόραν Ζάεφ μέχρι στιγμής έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Νίκος Κοτζιάς έχει συμπεριλάβει στο πακέτο των προτάσεων του τις πέντε προτεινόμενες ονομασίες από τις οποίες φαίνεται να προκρίνει το Νόβα Ματσεντόνια και το Γκόρνα Ματσεντόνια στη σλαβική γλώσσα.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου