ΕΛΛΑΔΑ

Αντιπαράθεση δικηγόρων και δικαστών για τις δίκες χωρίς δικηγόρους

αντιπαράθεση-δικηγόρων-και-δικαστών-82623

Σύγκρουση απόψεων και θέσεων μεταξύ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) έχει ξεσπάσει για την εφαρμογή μιας ποινικής δικονομικής διάταξης που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις είναι δυνατή η διεξαγωγή ποινικών δικών χωρίς συνήγορο υπερασπίσεως (δικηγόρο).

Μάλιστα ο δικηγορικός κόσμος σε ένδειξη διαμαρτυρίας, πλέον των άλλων κινήσεων του και του χαρακτηρισμού της επίμαχης διάταξης ως αντισυνταγματικής, πραγματοποιεί συμβολική δίωρη στάση εργασίας των δικηγόρων της Αθήνας από τις ποινικές δίκες την προσεχή Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 από 9 π.μ. έως 11 π.μ.

Από την πλευρά τους οι δικαστές και οι εισαγγελείς μέσω της ΕΔΕ απαντούν ότι «οι αντιδράσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στην εφαρμογή του άρθρου 340 ΚΠΔ είναι αδικαιολόγητες από κάθε άποψη» και δεν διστάζουν να υπογραμμίσουν ότι «το ποινικό σύστημα στην Ελλάδα έχει φτάσει στα ακραία όριά του». Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν η υπόθεση που επικαλείται ο ΔΣΑ έχει αναβληθεί 10 φορές και το αδίκημα έχει διαπραχθεί τη διετία 2001-2003.
Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ κατά την τελευταία συνεδρίασή του εξέφρασε την ομόφωνη αντίθεσή του στην τροποποίηση του άρθρο 340 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με το νόμο 4509/2017, που έχει ως αποτέλεσμα την εν δυνάμει διεξαγωγή ποινικών δικών χωρίς συνήγορο υπερασπίσεως.

Οι Αθηναίοι δικηγόροι στηλιτεύουν «την έναρξη εφαρμογής της προδήλως αντισυνταγματικής διάταξης από συγκεκριμένες δικαστικές συνθέσεις και μάλιστα σε δίκες που δεν ήταν πολυπρόσωπες και μακράς διάρκειας, και δη εν όψει του ότι η αιτηθείσα διακοπή οφειλόταν σε κώλυμα εγκυμοσύνης της αυτεπαγγέλτως διορισθείσας συνηγόρου υπεράσπισης».

Παράλληλα, ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ αποφάσισε ομόφωνα την αποστολή επιστολής στον υπουργό Δικαιοσύνης, τον πρόεδρο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον Προϊστάμενο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών, και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με την οποία θα εκφράζει την αντίθεση του σώματος απέναντι στην νέα αυτή κατάσταση που διαμορφώνεται, και θα τους ζητήσει να τοποθετηθούν υπεύθυνα επ΄ αυτού.

Έτσι, αποφασίστηκε ομόφωνα η συμβολική δίωρη στάση εργασίας των δικηγόρων από τις ποινικές δίκες των Εφετείων Κακουργημάτων, ΜΟΔ και ΜΟΕ την προσεχή Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 από 9 π.μ. έως 11 π.μ.

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Η ΕΔΕ πλέον του ότι χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις του ΔΣΑ αδικαιολόγητες από κάθε άποψη, προσθέτει ότι το συγκεκριμένο δικαστήριο που επικαλείται ο Σύλλογος «ορθά εφάρμοσε όπως είχε υποχρέωση τη συγκεκριμένη διάταξη, που μολονότι δεν μπορεί να λύσει από μόνη της το χρόνιο πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης, ωστόσο συμβάλλει θετικά, με την κατάλληλη εφαρμογή της, στην κατεύθυνση αυτή».

Μάλιστα, σημειώνει η ΕΔΕ ότι η υπόθεση που έδωσε την αφορμή για τη διαμαρτυρία του ΔΣΑ, η δίκη είχε ήδη αναβληθεί στον δεύτερο βαθμό 10 φορές και η πράξη φέρεται τελεσθείσα τα έτη 2001-2003.

Η ΕΔΕ αναφερόμενη στο ιστορικό της επίμαχης απόφασης, σημειώνει ότι η εκδίκαση της υπόθεσης έχει ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2017 και απέμενε η πρόταση του εισαγγελέα και η αγόρευση της συνηγόρου υπεράσπισης.

Αφού έγινε δεκτό το αίτημα για διακοπή της δίκης τον Ιανουάριο του 2018 λόγω κωλύματος της συνηγόρου και έγινε η υπόμνηση ότι δεν μπορεί να διακοπεί εκ νέου η υπόθεση για τον ίδιο λόγο, υποβλήθηκε και πάλι το ίδιο αίτημα τον Μάρτιο του 2018.

Το δικαστήριο, σημειώνει η ΕΔΕ, «ορθά πράττοντας απέρριψε το αίτημα, προχώρησε στην εκδίκαση της υπόθεσης και ολοκλήρωσε την διαδικασία».

Πέρα από όλα αυτά όμως, η ΕΔΕ υπογραμμίζει στη σχετική ανακοίνωσή της ότι «οι τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης στάθηκαν αιτία πολλών καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, συντελούν σε μεγάλο βαθμό στην αποθάρρυνση του πολίτη να προσφύγει στα δικαστήρια και έχουν συγκεκριμένες αιτίες».

Τέλος, η ΕΔΕ τονίζει: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το ποινικό σύστημα στην Ελλάδα έχει φτάσει στα ακραία όριά του και είναι καθήκον όλων να προτείνουν άμεσα τρόπους επίλυσης του προβλήματος, προσαρμόζοντας την οπτική τους στις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών και ξεπερνώντας νοοτροπίες προηγούμενων δεκαετιών».

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου