ΕΛΛΑΔΑ

Στάση αναμονής από το Μαξίμου για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς

στάση-αναμονής-από-το-μαξίμου-για-τους-86689

Ολοένα και περισσότερο σφίγγει ο κλοιός γύρω από την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται για 13η ημέρα στις φυλακές της Αδριανούπολης και η αγωνία της κυβέρνησης αλλά σύσσωμου του πολιτικού κόσμου χτυπάει «κόκκινο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida στο Μαξίμου καταγράφεται ανησυχία και τελούν εν αναμονή των αποφάσεων της τουρκικής Δικαιοσύνης από μέρα σε μέρα. Εξ’ αυτού του λόγου, πηγές με πλήρη γνώση των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που λαμβάνουν χώρα σημειώνουν ότι «οι επόμενες μέρες είναι σημαντικές για να έχουμε εικόνα».

Εν αναμονή λοιπόν του κατηγορητηρίου από τον εισαγγελέα και υπό τον φόβο να απαγγελθεί η «παράλογη» όπως την χαρακτηρίζουν κατηγορία της κατασκοπείας, η Αθήνα επιλέγει να κρατά χαμηλούς τόνους και σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της.

Ασκήσεις ισορροπίας

Η κυβέρνηση για ευνόητους λόγους επέλεξε στρατηγικά να μην ανάγει σε αυτή τη φάση το περιστατικό σε μείζον πολιτικό ζήτημα για την Τουρκία και τον Ερντογάν. Επικοινωνώντας την άποψη ότι πρόκειται για ένα λεπτό θέμα αλλά και σύνηθες περιστατικό που είναι επιλύσιμο μέσω των διπλωματικών διαύλων με την Τουρκία. Ασκώντας πίεση στην Τουρκία, αλλά όχι άμεσα, παρά μέσω των διεθνών οργανισμών και των συμμαχικών δυνάμεων.

Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικά στελέχη, αφήνουν να εννοηθεί ότι στο καλό σενάριο θα υπάρξει «σύντομη διευθέτηση της κρίσης». Και λογικά θα μπει φρένο και στα πάσης φύσεως σενάρια περί…ατυχήματος που εκ των πραγμάτων καθιστούν προβληματική και χωρίς καθαρό ορίζοντα και τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τηλεφωνήματα και πιέσεις αν το τραβήξει η Τουρκία

Τι θα συμβεί όμως στην αντίθετη περίπτωση; Η απάντηση που δίνουν στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό είναι ότι εκεί «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα».
Κοινώς η κυβέρνηση επιθυμεί -άγνωστο αν θα το καταφέρει- να εμπλακούν ενεργά Βερολίνο και Γαλλία, αφού ο πρωθυπουργός θα παραστεί στις 22 και 23 Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής και δεν αποκλείεται να βάλει στο παιχνίδι τους κκ Μέρκελ και Μακρόν. Ενώ είναι δεδομένο ότι αν τα πράγματα εξωθηθούν στα άκρα, θα πάρει σάρκα και οστά και το περίφημο τηλεφώνημα στον Ερντογάν, ενόψει της Συνόδου της Βάρνας. Προς ώρας ,όλα τα παραπάνω, είναι πιθανές λύσεις.

Μαίνεται το φλερτ με Θεοδωράκη

Το δικό του ενδιαφέρον, τέλος, έχει το φλερτ του Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Με το Μαξίμου να κάνει λόγο για μια συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα. Αφού συζήτησαν πέρα από τα ελληνοτουρκικά και τα θέματα του ποδοσφαίρου. Και όλα αυτά, σε μια φάση που είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο πρωθυπουργός πιέζεται και δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από τη στάση που έχει επιδείξει ο Π. Καμμένος, ο οποίος για ακόμα μια φορά τραβάει τη δική του γραμμή στα εθνικά.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου