ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακίστηκαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

προφυλακίστηκαν-οι-δύο-έλληνες-στρατ-98652

Εκνευρισμός επικρατεί από αργά το μεσημέρι ένθεν κακείθεν του Έβρου μετά τη σύλληψη δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενός ανθυπολοχαγού και ενός μόνιμου λοχία, οι οποίοι διέβησαν κατά λάθος τα ελληνοτουρκικά σύνορα και πέρασαν σε τουρκικό έδαφος.

Οι δύο Έλληνες συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο και οδηγήθηκαν στην Αδριανούπολη, όπου και παραπέπονται σε δίκη για απόπειρα κατασκοπείας και είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί παρουσιάστηκαν στο τοπικό δικαστήριο όπου τους απαγγέλθηκαν οι παραπάνω κατηγορίες και τέθηκαν σε καθεστώς προφυλάκισης.

Όπως αναφέρει η Sözcü και το nTV, ο υπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτριος Κούκλατζης, συνελήφθησαν από τους «Αετούς των Συνόρων», μονάδα που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του τουρκικού στρατού. Αφού ολοκληρώθηκε η καταγραφή των στοιχείων τους, στο γραφείο της διοίκησης Χωροφυλακής της Αδριανούπολης, μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο το οποίο και διέταξε τη προφυλάκισή τους.

Ο Άγγελος Μητρετώδης

To zougla.gr επικοινώνησε με τον ξάδερφο του λοχία Δ. Κούκλατζη ο οποίος ανέφερε ότι δεν έχει κανένα νέο, προσθέτοντας ότι ενημερώνεται από τα ελληνικά ΜΜΕ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει καταστεί δυνατό να έρθει σε επαφή με τον συγγενή του.

Παράλληλα, η επικοινώνησε και με τον θείο του Δ. Κούκλατζη, ο οποίος σημείωσε πως δεν έχει απολύτως καμία ενημέρωση. «Γνωρίζουμε μόνο ότι πληροφορούμαστε από τα μέσα ενημέρωσης» πρόσθεσε.


(O λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης)

Ενώ συνήθως τα συνοριακά αυτά μικροεπεισόδια λύνονται επί τόπου και σε επίπεδο ταξιαρχίας, εντούτοις αυτή η υπόθεση, αν και είναι ξεκάθαρη εξαρχής, έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις ξεφεύγοντας από το τοπικό επίπεδο. Από το πρωί τη διαδικασία επαναπατρισμού των δύο στρατιωτικών ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει άμεση εξέλιξη, και στη συνέχεια υπήρξε και επαφή σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ πρωθυπουργικών γραφείων Ελλάδας και Τουρκίας καθώς και με το γραφείο του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος ωστόσο βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στο Κονγκό.

Κατόπιν όλων τούτων, την υπόθεση ανέλαβαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, και μέχρι στιγμής η συνεννόηση καταλήγει στο να δικαστούν οι δύο Έλληνες τυπικά, να αθωωθούν και στη συνέχεια να επιστραφούν. Αυτά μέχρι στιγμής.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μία έκδηλη ανησυχία από ελληνικής πλευράς για το εάν και κατά πόσον η τουρκική ηγεσία επιχειρήσει να κλιμακώσει ένα κατά τα άλλα σύνηθες αλλά και αναμενόμενο περιστατικό. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί ακολουθούσαν το γνωστό και πλήρως απομονωμένο μονοπάτι στην πλευρά των ελληνικών συνόρων, αλλά λόγω της χιονόπτωσης διέβησαν τη συνοριακή γραμμή και βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος έχοντας χάσει τον προσανατολισμό τους. Κάποια στιγμή έγιναν αντιληπτοί και συνελήφθησαν.

Πρόκειται για ένα περιστατικό στο οποίο, λογικά και παραδοσιακά, δεν θα έπρεπε να δοθεί συνέχεια και το θέμα να επιλυθεί επί τόπου από το αρχηγείο της τουρκικής ταξιαρχίας που εδρεύει στην περιοχή. Τυπικά μία παράνομη διάβαση της συνοριακής γραμμής υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο και ενδεχομένως οδηγεί σε δίκη, αλλά αυτά ως προς τους τύπους.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αντελήφθησαν με καθυστέρηση το περιστατικό και το πρωί μετέδωσαν απλώς ανταποκρίσεις από την Αθήνα, οι οποίες περιελάμβαναν την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΣ. Αργότερα εφημερίδες όπως η κυβερνητική «Daily Sabah» ασχολήθηκαν περισσότερο με το ζήτημα, αλλά σε χαμηλούς τόνους. Ιδιαίτερα η «Daily Sabah» έχει τίτλο: Συνελήφθησαν δύο Έλληνες στρατιωτικοί που πέρασαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος.

Η «Hurriyet» και η «Milliyet» χωρίς να αναβαθμίσουν την είδηση σε πρωτοσέλιδο συμπεριέλαβαν την ειδησεογραφία στις πρωτεύουσες ειδήσεις δίχως να σηκώσουν ιδιαίτερα τους τόνους. Αργά το μεσημέρι η «Haber» μετέδωσε πως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα δικαστούν για κατασκοπεία και παράνομη είσοδο στην Τουρκία. Το ζήτημα της κατασκοπείας δεν έχει μέχρι στιγμής μεταδοθεί ή ανακοινωθεί από ανεπίσημη ή επίσημη πηγή στην Άγκυρα.

Τζανακόπουλος: «Βρισκόμαστε σε συνεννόηση για την επιστροφή τους»

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε δηλώσεις του είπε πως Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε συνεννόηση για τη διευθέτηση του ζητήματος. Παράλληλα, χαρακτήρισε σενάρια φαντασίας τις πληροφορίες ότι η Άγκυρα συνδέει το γεγονός με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα.

Συγκεκριμένα, στην ενημέρωση που παρείχε για το περιστατικό με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές Αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας».

Η δασική περιοχή Καστανιών Έβρου, όπως αποτυπώνεται στον χάρτη

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ για το συμβάν

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) ενημέρωσε για το περιστατικό σήμερα. «Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

»Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες» ανέφερε η ανακοίνωση του ΓΕΣ.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου