ΕΛΛΑΔΑ

Δεκτή η παραίτηση της Ράνιας Αντωνοπούλου

δεκτή-η-παραίτηση-της-ράνιας-αντωνοπο-104438

Στην καρατόμηση της αναπληρώτριας εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου προχώρησε σήμερα ο Πρωθυπουργός, αφού η ίδια δεν τον διευκόλυνε, δηλώνοντας απλώς ότι θα επιστρέψει τα χρήματα και ότι θα κριθεί από το…έργο της.

Ο κ. Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτησή της και την ευχαρίστησε.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου:

«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ρ. Αντωνοπούλου και την ευχαριστεί για την τριετή σημαντική προσφορά της».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή επίσης να καταργηθεί η συγκεκριμένη διάταξη που προβλέπει επιδότηση ενοικίου σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς.

Μητσοτάκης: Οταν η χώρα χάνονταν, εσείς ψηφίζατε ρουσφέτια

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή το σάλο που ξέσπασε γύρω από την υπόθεση της Ράνιας Αντωνοπούλου.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε οτι αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι ποτέ δεν υπήρξε το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς, ενώ αναφερόμενος στο χρόνο που ψηφίστηκε η διάταξη ανέφερε ότι η χώρα χανόταν το 2015 και η κυβέρνηση περνούσε ρουσφέτια

«Έπρεπε να περάσουν τρεις ολόκληρες μέρες και έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από τους πολίτες για να δηλώσει ο κ. Τσίπρας αρχικά ενοχλημένος και στη συνέχεια υπό την πίεση της κοινωνικής κατακραυγής να απομακρύνει την κ. Αντωνοπούλου απο την κυβέρνηση.

Η ουσία της υπόθεσης παραμένει, ο ΣυΡιζΑ ήταν αυτός που ψήφισε τον νόμο που επέτρεψε στην κ. Αντωνοπούλου και στο σύζυγό της τον κ. Παπαδημητρίου να παίρνουν μηνιαίο επίδομα 1000 € την ώρα που διαθέτουν πολύ μεγάλη περιουσία, αλλά και ακίνητο στην Αττική.

Αυτή δεν ήταν μία αυτόματη διαδικασία, η κ. Αντωνοπούλου έκανε αίτηση κάθε μήνα για να παίρνει το μηνιαίο επίδομα των 1000 €.

Όπως με ενημέρωσαν οι συνεργάτες μου, η σχετική αυτή διάταξη ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου 2015, μαζί με το τρίτο μνημόνιο. Όταν η χώρα χανόταν εσείς περνάγατε ρουσφέτια.

Η αποπομπή της κ. Αντωνοπούλου δεν αλλάζει την πραγματικότητα, εξάλλου η ανακοίνωση της ήταν μία σπονδή στην αλαζονεία και η αρχική της αντίδραση ήταν η επιτομή της υποκρισίας. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες το γνωρίζουν πλέον πολύ καλά δεν υπήρξε ποτέ ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς.

Αυτό που επιβεβαιώνεται καθημερινά είναι η ταχύτατη διολίσθηση του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης στην ηθική απαξίωση

ΠΑΣΟΚ: Η Αντωνοπούλου εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, ο Κουρουμπλής παραμένει

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν υπάρχει καμία ευθιξία και ευαισθησία στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η κ. Αντωνοπουλου εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μόνο μετά την γενική κατακραυγή και ο κ. Κουρουμπλής που πρωταγωνιστεί στη δικογραφία της NOVARTIS και στις αναφορές του FBI, παραμένει προστατευόμενος Υπουργός. Πολύ γρήγορα το δήθεν νέο μετατράπηκε σε παλιό και αποκρουστικό».

ΚΚΕ: Η αποπομπή της δεν κρύβει την όψιμη ευαισθησία στα προκλητικά προνόμια

«Η κυρία Αντωνοπούλου, εκτός όλων των άλλων προκλητικών, που προσπάθησε εκ των υστέρων να δικαιολογήσει, κρίνεται προφανώς και για το έργο της, ως η υπουργός ανακύκλωσης της ανεργίας, μέσα από κακοπληρωμένα προγράμματα μιας χρήσης, κοροϊδίας και επιδότησης της μεγαλοεργοδοσίας. Η αποπομπή της από την κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει ούτε την ανοχή και την όψιμη ευαισθησία στα προκλητικά προνόμια, ούτε πάνω απ’ όλα την κυβερνητική πολιτική στο πρόβλημα της ανεργίας» επισημαίνει σχόλιο του ΚΚΕ για τις δηλώσεις και την παραίτηση της κ. Αντωνοπούλου.

Το χρονικό της αποπομπής Αντωνοπούλου

Ολα ξεκίνησαν από την αποκάλυψη ότι η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, έπαιρνε επίδομα ενοικίου 12.000 ετησίως, παρά την τεράστια περιουσία της.

Το θέμα έφερε στο φως δημοσιότητας ο «Ελεύθερος Τύπος», που ανέφερε ότι η κυρία Αντωνοπούλου -η οποία είναι και εξωκοινοβουλευτική υπουργός- λαμβάνει 1.000 ευρώ τον μήνα από το κράτος ως έξοδα ενοικίου τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Μάλιστα, η απόφαση για την κάλυψη ενοικίου της υπουργού υπογράφεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου στο οποίο η ίδια προΐσταται.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν έντονη, καθώς η Ράνια Αντωνοπούλου και ο σύζυγός της, υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, είναι το πιο πλούσιο ζευγάρι της κυβέρνησης.

Ακόμη πιο αλγεινή αίσθηση προκάλεσαν τα εξής:

1. Η προκλητική αυτή απόφαση της επιδότησης ενοικίου σε εξωκονοβουλευτικούς υπουργούς στηρίζεται σε νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με τη διάταξη του Ν. 4336/15 («Συνταξιοδοτικές διατάξεις – Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης») καλύπτονται από το Δημόσιο τα έξοδα διαμονής στην Αθήνα όχι μόνο των βουλευτών της επαρχίας, αλλά και των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών.

Δηλαδή, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα άλλαξε ουσιαστικά την απόφαση του 1994 (του τότε προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη) που επιδοτούσε μόνο τη διαμονή βουλευτών της επαρχίας για τέσσερις διανυκτερεύσεις στην Αθήνα και συμπεριέλαβε στην επιδότηση και τα έξοδα των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης. Η απόφαση, μάλιστα, ισχύει ανεξαρτήτως μισθώματος και χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο.

2. Η εν λόγω εξωκοινοβουλευτική υπουργός στο πόθεν έσχες της δήλωσε ετήσια εισοδήµατα 70.000 ευρώ, µετοχές συνολικής αποτίµησης περίπου 300.000 δολαρίων ΗΠΑ και καταθέσεις άνω των 250.000 δολαρίων στην J&P Morgan. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζονται τα πλουσιότατα περιουσιακά στοιχεία του συντρόφου της, του υπουργού Οικονοµίας Δημήτρη Παπαδηµητρίου. Στο ίδιο πόθεν έσχες ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε χαρτοφυλάκιο (με μετοχές, αμοιβαία και άλλα επενδυτικά προϊόντα) αξίας 2.725.881 δολαρίων. Την ίδια χρονιά ο κ. Παπαδημητρίου δήλωνε εισοδήματα 453.429 δολαρίων. Το χαρτοφυλάκιο αυτό πάντως, σύμφωνα με το πόθεν έσχες του, το κατείχε το 2015, όταν δεν είχε ακόμα υπουργοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το ζευγάρι διαθέτει διαμέρισμα 110 τ.μ. στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και μία βίλα στη Σύρο 300 τ.μ., με 180 τ.μ. βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 4.950 τ.μ. Φυσικά, η βίλα διαθέτει και πισίνα, 80 τ.μ.

Η βίλα του ζεύγους Αντωνοπούλου-Παπαδημητρίου στη Σύρο

Η Ράνια Αντωνοπούλου και ο σύντροφός της υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, διατηρούν κατοικία στη Γλυφάδα. Νοικιάζουν όμως και δεύτερη στο Κολωνάκι προκειμένου να βρίσκονται κοντά στο κέντρο της πόλης. Αυτή η ενοικιαζόμενη κατοικία επιδοτείται με 1.000 ευρώ τον μήνα διά της υπουργικής αποζημίωσης που λαμβάνει η κυρία Αντωνοπούλου,

Η επικοινωνία με Τσίπρα

Το θέμα «σέρνονταν» επί 4 ημέρες, χωρίς η Ρ. Αντωνοπούλου να παει θέση, με το μέγαρο Μαξίμου να πιέζεται αφόρητα από τις αποκαλύψεις και την αντιπολίτευση.

Νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του iefimerida, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στην κυρία Αντωνοπούλου.

«Δεν θεωρώ ορθή τη χρήση της διάταξης», είπε ο πρωθυπουργός στην κυρία Αντωνοπούλου, «αναμένω την απάντησή σου», πρόσθεσε.

Μεγαλοπρεπές «άδειασμα» στην κυρία Αντωνοπούλου έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος όχι μόνο πήρε αποστάσεις από την επιλογή της αναπληρώτριας υπουργού, αλλά αποκάλυψε ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε επικοινωνία που είχαν της επεσήμανε πως δεν θεωρεί ορθό το ότι η υπουργός έκανε χρήση της συγκεκριμένης διάταξης.

Η Ρ. Αντωνοπούλου δέχθηκε και «φίλια» πυρά. (Κατρούγκαλος, Πουλάκης, Δημ. Καμμένος των ΑΝΕΛ).

Η προκλητική ανακοίνωση Αντωνοπούλου

Παρά τις πιέσεις η Ράνια Αντωνοπούλου εξέδωσε μετά από 4 ημέρες μια προκλητική ανακοίνωση στην οποία δεν δήλωνε παραίτηση, απλώς ότι είναι «στη διάθεση του πρωθυπουργού». Δήλωνε, δε, ότι θα επιστρέψει τα χρήματα της επιδότησης τα οποία προσδιορίζει σε 23.000 ευρώ για δύο χρόνια. Υποστήριξε, επίσης, ότι από τον Αύγουστο 2017, οπότε έληξε η περίοδος για την οποία είχα αιτηθεί την επιδότηση, «σταμάτησα να την λαμβάνω, καθώς δεν κατέθεσα νέα αίτηση».

Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε λίγο αργότερα, αυτό το τελευταίο σημείο στην δήλωση της κυρίας Αντωνοπούλου ήταν ψευδές. Οπως αποκαλύπτουν έγγραφα που αναρτήθηκαν στην «Διαύγεια», η αναπληρώτρια υπουργός έκανε αίτηση και πήρε το επίδομα ενοικίου ως τον Νοέμβριο του 2017, και όχι ως τον Αύγουστο του 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η αποκάλυψη του ψεύδους ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ο Αλέξης Τσίπρας την καρατόμησε.

Δείτε τα έγγραφα με τα οποία η κυρία Αντωνοπούλου διεκδίκησε όλο το επίδομα, μήνα το μήνα:

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου