ΕΛΛΑΔΑ

Γιλντιρίμ: Είπα στον Τσίπρα να σταματήσει τις εντάσεις. Προκληθήκαμε και απαντήσαμε στα Ιμια

γιλντιρίμ-είπα-στον-τσίπρα-να-σταματή-119130

Τη δική του εκδοχή για την τηλεφωνική συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα έδωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ στον απόηχο της έντασης στα Ίμια.

«Εκφράσαμε ρητά στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι το να μένει μακριά από εντάσεις θα είναι καλύτερο όσον αφορά τις σχέσεις των δυο χωρών», είπε ο Γιλντιρίμ μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Πρόσφατα, έγιναν παραβιάσεις και ένταση που ξεκίνησε από τα Ίμια και εμείς απαντήσαμε», είπε επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ακόμα ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι μια θάλασσα φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και ότι τις δυο χώρες τις ενώνουν περισσότερα από όσα τις χωρίζουν. «Μπορούμε να λύσουμε όλα μας τα προβλήματα μόνο με τον διάλογο», υποστήριξε.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ακόμα ότι οι επικεφαλής των επιτελείων των δυο χωρών θα συναντηθούν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Μάιο και θα συζητήσουν όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μην έχουμε κλιμάκωση των υπαρχόντων προβλημάτων.

Τούρκος αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak ότι ο Γιλντιρίμ υπογράμμισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι η Άγκυρα είναι αναστατωμένη με τις πρόσφατες εντάσεις με την Ελλάδα και του υπογράμμισε ότι η Τουρκία περιμένει από την Αθήνα να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του iefimerida.gr.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι αν είναι αναγκαίο, θα ήταν χρήσιμη μια συνάντηση μεταξύ των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι παρά τις ελληνοτουρκικές διαφορές η τηλεφωνική συνομιλία διεξήχθη σε «θετικό κλίμα» και ότι οι δύο ηγέτες εστίασαν στην επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου