ΕΛΛΑΔΑ

Αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό με την υπόθεση Novartis. Οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης

αναταραχή-στο-πολιτικό-σκηνικό-με-την-128728

Με την ταχύτητα και την ευελιξία που τη χαρακτηρίζει στο να αλλάζει επικοινωνιακή πορεία σε ασφαλή για την ίδια νερά όταν πέφτει σε τρικυμίες, η κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά χθες να αφήσει πίσω της τον σκόπελο του «Μακεδονικού» και τις αντάρες των μεγάλων συλλαλητηρίων.

Επικαιροποίησε μια σκανδαλώδη υπόθεση, αυτή της Novartis, που ερευνάται επί μήνες, και την έφερε στο προσκήνιο. Αποσκοπούσα, προφανώς, στο να αποπροσανατολίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από το Σκοπιανό, που δείχνει να βαλτώνει και για να βάλει στο εδώλιο, ως απολογούμενη, την αντιπολίτευση -και κυρίως τη ΝΔ.

Αυτό που βάζει σε περίεργες σκέψεις και ανησυχίες είναι το γεγονός ότι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση ευρισκόμενη υπό πίεση αντέδρασε κινούμενη στο όριο της θεσμικής νομιμότητας.

Η υπόθεση Novartis

Για τη δραστηριότητα της πολυεθνικής εταιρείας φαρμάκων Novartis στην Ελλάδα διεξάγεται από πολλών μηνών δικαστική έρευνα , για να διαπιστωθεί αν η εταιρεία είχε δωροδοκήσει πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς λειτουργούς προκειμένου να τύχει προνομιακής μεταχείρισης και να εξασφαλίσει υψηλές τιμές κοστολόγησης των προϊόντων της.

Υπήρξαν συγκεκριμένες καταγγελίες, που οδήγησαν στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στη χώρα μας, την έρευνα ανέλαβαν οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς. Και από καιρό είχαν διαρρεύσει στη δημοσιότητα ονόματα πολιτικών που αναφέρονται στον σχετικό φάκελο ως εκ της ιδιότητάς τους ενδεχομένως να είχαν κάποια ανάμειξη.

Χθες, από κυβερνητικές διαρροές δημοσιοποιήθηκαν τα πολιτικά πρόσωπα τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στον φάκελο. Πρόκειται για τους Αντώνη Σαμαρά (πρώην πρωθυπουργό), Παναγιώτη Πικραμμένο (πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό) και τους Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Χθες, η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Γιάννης Μανώλης επισκέφθηκαν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπός της επίσκεψής τους ήταν να την ενημερώσουν ότι κατά την έρευνα «έπεσαν» σε ονόματα πολιτικών προσώπων.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, σε τέτοιες περιπτώσεις διακόπτεται πάραυτα κάθε περαιτέρω ενέργεια και η προϊσταμένη εισαγγελική Αρχή στέλνει «αμελλητί» τη σχετική δικογραφία στη Βουλή, χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή της εκτελεστικής εξουσίας.

Κατά… περίεργο τρόπο, λίγο πριν εμφανισθούν στον Άρειο Πάγο οι εισαγγελείς Διαφθοράς, έφθασε εκεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κάτι που εξέπληξε τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες και θέλησαν να πληροφορηθούν αν η επίσκεψη αυτή συνδέεται με τη συνάντηση των εισαγγελέων Διαφθοράς (για την υπόθεση Novartis…) με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι ο κ. Τζανακόπουλος βρέθηκε εκεί για εντελώς άλλο θέμα. Λίγες ώρες αργότερα, όμως, και μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, υπήρξε επίσημη ανακοίνωση ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πήγε στον Άρειο Πάγο για να… ενημερωθεί για την υπόθεση! Και ακολούθησε επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχαν πολύωρη συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη αυτή, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι «με εντολή του πρωθυπουργού» ο φάκελος της έρευνας θα διαβιβασθεί στη Βουλή για τα περαιτέρω, και μάλιστα έσπευσε να τονίσει ότι «η Βουλή θα διερευνήσει ένα σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Η ΝΔ αντέδρασε άμεσα, καταγγέλλοντας τον εξωθεσμικό ρόλο που έπαιξε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, που εμφανίσθηκε να γνωρίζει το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας και η οποία απέδωσε την παραπομπή του φακέλου στη Βουλή (που συνταγματικά οφείλει «αμελλητί», χωρίς καμιά παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας, να κάνει η εισαγγελική Αρχή) σε «προσωπική εντολή» του πρωθυπουργού!

Η αντίδραση της ΝΔ

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε για τον εξωθεσμικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση παρενέβη στο έργο της Δικαιοσύνης προκειμένου να πετύχει επικοινωνιακά οφέλη και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Μάλιστα, εξέδωσε και ανακοίνωση για το θέμα:

«Πριν από λίγο η κοινή γνώμη παρακολούθησε ένα πρωτοφανές, σε δημοκρατική χώρα, γεγονός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους.

Οι ίδιοι, μάλιστα, υποστήριξαν ότι ο φάκελος της έρευνας θα διαβιβαστεί με εντολή του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο, ενώ το άρθρο 86 του Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι δικογραφίες διαβιβάζονται αμελλητί. Δηλαδή αμέσως και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή, πόσω μάλλον αξιολογική κρίση, της εκτελεστικής εξουσίας.

Νωρίτερα είχε συμβεί το επίσης ανήκουστο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επισκεφθεί την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παραδεχόμενος εκ των υστέρων -και αφού δημοσιοποιήθηκε η επίσκεψή του- ότι ζήτησε και είχε προνομιακή ενημέρωση για την ίδια υπόθεση.

Και όλα αυτά που προδήλως μαρτυρούν μια απαράδεκτη προσπάθεια ανάμιξης της κυβέρνησης στην ανακριτική διαδικασία, όλως τυχαίως συμβαίνουν μια ημέρα μετά τη διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για τους απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό ζήτημα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, για λόγους στοιχειώδους θεσμικής τάξης, δεν θα τοποθετηθεί επί φημολογιών που αποβλέπουν να σπιλώσουν συλλήβδην πολιτικά πρόσωπα. Και γι’ αυτό απαιτεί από την κυβέρνηση η δικογραφία που θα διαβιβαστεί αύριο στη Βουλή να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα προκειμένου να γίνει γνωστή σε όλους τους πολίτες και να λάμψει η αλήθεια.

Εξυπακούεται, τέλος, ότι στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης, την οποία η ΝΔ θα επιδιώξει να διαλευκανθεί το ταχύτερον δυνατόν, η κυβέρνηση, είτε το θέλει είτε όχι, θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβασή της Δικαιοσύνη».

Πικραμμένος: Ουδεμία σχέση έχω εγώ και η υπηρεσιακή κυβέρνησή μου με το σκάνδαλο Novartis

Δήλωση σχετικά με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis έκανε ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

«Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου -Ιουνίου 2012», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σαμαράς: Η συκοφαντία του κ. Τσίπρα εναντίον μου δεν με αγγίζει

Σε δήλωση για το ζήτημα της Νovartis προέβη ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του στο ΑΠΕ, αναφέρει τα εξής: «Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν! Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη».

Βενιζέλος: Δημιουργούν σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού

Δήλωση σχετικά με την υπόθεση Novartis έκανε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέροντας «Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην «υπόθεση Novartis» κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια. Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού».

Aβραμόπουλος: Ουδεμία σχέση έχω με το ζήτημα Novartis

«H πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, κατά το διάστημα της υπουργίας μου (2006-2009) και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με το ζήτημα Novartis», τονίζει σε δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος.

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα Πρωθυπουργών και Υπουργών της περιόδου 2006-2015», ανέφερε στη δήλωσή του ο ο κ. Αβραμόπουλος. Σημείωσε, δε, ότι «την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι « η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο Υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα» κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Στουρνάρας: Ουδέποτε υπέγραψα οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται με τη Novartis

Απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά με το σκάνδαλο της Novartis έδωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τόνισε ότι ποτέ δεν είχε υπογράψει απόφαση που να σχετίζεται με την εν λόγω εταιρεία, κατά τη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών, θέση που- υπογράμμισε- δεν έχει καμία σχετική αρμοδιότητα.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Στουρνάρα: «Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο Υπουργός Οικονομικών. Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της».

Λοβέρδος: Aθλιότητες-γελοιότητες της συμμορίας

Απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά με το σκάνδαλο της Novartis έδωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Σε δήλωσή του μετά την προσγείωσή του από την Αμερική όπου βρισκόταν έκανε λόγο για «αθλιότητες-γελοιότητες της συμμορίας» και προανήγγειλε προσφυγή στα δικαστήρια κατά όσων επιχείρησαν ή θα επιχειρήσουν να ρίξουν σκιές στην πολιτική του διαδρομή.

Η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου έχει ως εξής:

Η ηθική εξαχρείωση και ο πολιτικός αμοραλισμός της παρούσας κυβέρνησης έσπασαν όλα τα ρεκόρ που είχαν οι ίδιοι δημιουργήσει. Αυτή την φορά η συμμορία ξεπέρασε ακόμα και τα όρια της γελοιότητας.

Επειδή, όμως, όλες οι ενέργειές μου ως υπουργού υπαγορεύθηκαν αποκλειστικά, μονοσήμαντα και απόλυτα από το δημόσιο συμφέρον, δηλώνω κατηγορηματικά ότι αυτοί που επιχείρησαν ή θα επιχειρήσουν να ρίξουν σκιές στην πολιτική μου διαδρομή θα κληθούν να λογοδοτήσουν εκεί που τους ταιριάζει: στα αρμόδια ποινικά και πολιτικά δικαστήρια.

Λυκουρέντζος: Ουδεμία σχέση έχω με οποιαδήποτε φαρμακευτική

Αιφνιδιασμένος και έκπληκτος για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της Novartis δηλώνει ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Επισημαίνει δε, πως ουδεμία σχέση είχε με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία.

Σε δήλωσή του, ο κ. Λυκουρέντζος τονίζει πως διετέλεσε υπουργός Υγείας για ένα χρόνο, από τον Ιούνιο του 2012 ως τον Ιούνιο του 2013 επισημαίνοντας πως όπως είναι γνωστό και προκύπτει και από το Φ.Ε.Κ.(Αριθμός φύλλου 2105,9η Ιουλίου 2012,Τεύχος Β´), δεν ανήκε σε αυτόν η αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και συνεπώς ο σχεδιασμός της φαρμακευτικής πολιτικής.

«Στη θητεία μου ουδεμία απόφαση υπέγραψα σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων για οποιαδήποτε εταιρεία και φυσικά ούτε και για την Novartis. Ουδεμία σχέση είχα με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία. Αιφνιδιάζομαι και εκπλήσσομαι με την αναφορά του ονόματός μου στη συγκεκριμένη δικογραφία. Στην πολιτική μου διαδρομή υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον με διαφάνεια και ακεραιότητα. Δεν θα ανεχθώ, με κανένα τρόπο, τη σπίλωση του ονόματός μου», τονίζει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος στη δήλωσή του.

Κουτρουμάνης: Δεν ήμουν ποτέ αρμόδιος για την τιμολόγηση φαρμάκων

Την έκπληξή του για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Novartis, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Έκανε μάλιστα λόγο για μεθόδευση από την κυβέρνηση, που «προσπαθεί να αλλάξει ατζέντα».

«Δεν ήμουν ποτέ αρμόδιος για θέματα τιμολόγησης φαρμάκων. Εκείνο το οποίο θα μπορούσε να πει για μένα ήταν ότι έκανα τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να μειωθεί η δαπάνη μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογραφήση ως υπουργός Εργασίας. Ήταν 5,6 δισ. η δαπάνη και όταν αποχώρησα ήταν κάτω από 3 δισ. το χρόνο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτρουμάνης, μιλώντας στο «Θέμα 10,6».

«Δεν έχω δώσει ποτέ δικαίωμα να αμφισβητήσει κανείς την τιμιότητά μου», τόνισε.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας, εμφανίστηκε επίσης ήσυχος για τις εξελίξεις, λέγοντας ότι «δεν έχω καμία ενημέρωση για το περιεχόμενο της δικογραφίας».

Ο κ. Κουτρουμάνης, έκανε επιπλέον λόγο για «αθλιότητα από την κυβέρνηση» εκτιμώντας ότι «προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα και να δημιουργήσει ενόχους σε μια πορεία για να ανατρέψει το εις βάρος της κλίμα».

«Δεν το συζητάμε, η μεθόδευση είναι προφανής», είπε κλείνοντας.

Έχουν παραγραφεί

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για όλα τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στην έρευνα οι όποιες πιθανές ευθύνες τους (η έρευνα αφορά τα αδικήματα της απιστίας και της δωροδοκίας) έχουν… παραγραφεί, αφού για να συσταθεί από τη Βουλή εξεταστική επιτροπή δεν θα πρέπει να έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι, και η υπό διερεύνηση υπόθεση αφορά το διάστημα 2006-2015.

Πάντως, συνεχίζεται από τους εισαγγελείς Διαφθοράς η έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα (ήδη έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα σε υψηλόβαθμο στέλεχος της Novartis) για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας, ενώ αναμένεται η έρευνα να επεκταθεί και για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος (για το οποίο δεν υπάρχει παραγραφή) τόσο για πολιτικά όσο και για μη πολιτικά πρόσωπα.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου