ΕΛΛΑΔΑ

Ισπανοί χάκερ «λήστεψαν» διαδικτυακά εταιρεία της Θεσσαλονίκης

ισπανοί-χάκερ-λήστεψαν-διαδικτυακ-136207

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, με τη μέθοδο «Business E-mail Compromise» και σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 3 υπηκόων Ισπανίας.

Eταιρεία εισαγωγών ανταλλακτικών αυτοκινήτων από την Θεσσαλονίκη κατήγγειλε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος περιστατικό εξαπάτησης με τη συγκεκριμένη μέθοδο, με αποτέλεσμα να προκληθεί οικονομική ζημία ύψους 10.000 ευρώ.

Μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική, ψηφιακή και διαδικτυακή έρευνα, συλλέχθηκαν τα απαραίτητα ψηφιακά ίχνη και διακριβώθηκε ότι οι δράστες απέκτησαν παράνομη πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της προμηθεύτριας εταιρείας, πείθοντας την καταγγέλλουσα εταιρεία ότι η αλληλογραφία που αντάλλασσαν προέρχονταν από τους νόμιμους προμηθευτές τους.

Ακολούθως αφού μετέβαλαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους η ημεδαπή εταιρεία έπρεπε να καταβάλει το αντίτιμο των συναλλαγών, κατάφεραν να αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ.

Στη συνέχεια και στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από τις αστυνομικές Αρχές της Ισπανίας, οι τρεις εμπλεκόμενοι αλλοδαποί, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην εξαπάτηση εταιρειών με τον παραπάνω τρόπο δράσης.

Σημειώνεται ότι οι άμεσες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα τη διασφάλιση και την επιστροφή στο λογαριασμό της παθούσας εταιρείας, μέρους του ποσού που οι δράστες απέσπασαν, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη χρηματοπιστωτικές διαδικασίες για την επιστροφή του συνόλου των απολεσθέντων χρημάτων.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188

Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): FEELSAFE E-COMMERCE

Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου