ΕΛΛΑΔΑ

Η μεξικανικού τύπου εκτέλεση Στεφανάκου. Σε θήκη κιθάρας ήταν κρυμμένο το καλάσνικοφ

η-μεξικανικού-τύπου-εκτέλεση-στεφανά-156288

Η είδηση της δολοφονίας του Βασίλη Στεφανάκου επιβεβαίωσε όσους υποστήριζαν πως με την αποφυλάκιση του βαρυποινίτη θα ξεσπάσει πόλεμος στη «νύχτα».

Υπενθυμίζεται πως ο Στεφανάκος είχε ανοικτά μέτωπα με σκληρές φυσιογνωμίες της ελληνικής μαφίας. Πάντως, από την πρώτη στιγμή που ο Βασίλης Στεφανάκος αποφυλακίστηκε απρόσμενα -λόγω του νόμου Παρασκευόπουλου- οι επικεφαλής των αστυνομικών Αρχών είχαν εκφράσει έντονη ανησυχία, αφού ο βαρυποινίτης είχε πολλούς εχθρούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν αποφυλακίστηκε ο Στεφανάκος (Αύγουστος 2016) οι αστυνομικοί τόνιζαν ότι σχετικά πρόσφατα είχε αποφυλακιστεί και ο φερόμενος «αρχηγός της Ελευσίνας», με τον οποίο είχε «ανοικτούς λογαριασμούς».

To χρονικό της δολοφονίας

Χθες το απόγευμα, οι δράστες έστησαν ενέδρα στον Στεφανάκο έξω από το κτίριο που παλαιότερα χρησιμοποιούσε ως έκθεση αυτοκινήτων, στη λεωφόρο Αθηνών 302, και στο οποίο διατηρούσε ζαχαροπλαστείο στο ισόγειο, ενώ χρησιμοποιούσε ως γραφεία εταιρείας με υγραέριο τον πρώτο όροφο. Το κτίριο αυτό, μάλιστα, βρίσκεται κοντά στο σπίτι του βαρυποινίτη.

Στις 19:00, δύο άτομα με μοτοσικλέτα προσέγγισαν το αυτοκίνητο που οδηγούσε (μάρκας BMW), στη λεωφόρο Αθηνών 302.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τη στιγμή που ο Βασίλης Στεφανάκος άνοιγε την πόρτα του οδηγού να μπει στη θωρακισμένη BMW του, ταυτόχρονα ο εκτελεστής άνοιγε την πόρτα του συνοδηγού και τον γάζωνε με 22 σφαίρες. Στη συνέχεια επιβιβάστηκε στη μοτοσικλέτα που οδηγούσε συνεργός του και τράπηκαν σε φυγή.

Οι κάμερες έδειξαν ότι οι δράστες απομακρύνθηκαν προς τον Ασπρόπυργο με μια λευκή μοτοσικλέτα, οι πινακίδες της οποίας δείχνουν ότι είχε κλαπεί πριν από έναν μήνα από την Ηλιούπολη.

Αστυνομικές πηγές χαρακτηρίζουν την εκτέλεση «μεξικανικού τύπου», και αυτό γιατί ο εκτελεστής φέρεται να είχε κρυμμένο το πολεμικό καλάσνικοφ σε θήκη κιθάρας. Το έβγαλε από εκεί δευτερόλεπτα πριν από την εκτέλεση. Ετσι κατάφερε να μην γίνει αντιληπτός καθώς πλησίαζε το αυτοκίνητο του Βασίλη Στεφανάκου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής, οι εκτελεστές ήταν ολόκληρη ομάδα και πιθανολογείται ότι, εκτός από τους δύο φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας, υπήρχαν και άλλα άτομα που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του στόχου τους. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο Στεφανάκος κυκλοφορούσε πάντα με συνοδεία για προστασία, καθώς και με θωρακισμένο αυτοκίνητο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο Στεφανάκος μετά την αποφυλάκισή του τον Αύγουστο του 2016 κυκλοφορούσε με θωρακισμένη BMW και με συνοδό ασφαλείας. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί γιατί δεν ήταν μαζί του χθες, ενώ ερευνάται το ενδεχόμενο η ομάδα των δολοφόνων να χρησιμοποίησε κάποιο δόλωμα για να βγάλει εκτάκτως τον Στεφανάκο έξω από το μαγαζί του.

Τα εγκληματολογικά της ΕΛ.ΑΣ. συνέλεξαν τους κάλυκες από το καλάσνικοφ προκειμένου να αντλήσουν στοιχεία από αυτούς, ενώ στο μικροσκόπιό τους βρίσκεται και το υλικό από τις δεκάδες κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι την ώρα της δολοφονίας στο εσωτερικό της επιχείρησης και στο σπίτι βρίσκονταν η σύζυγος και ο αδελφός του θύματος, ενώ αμέσως μόλις έγινε γνωστό το τι συνέβη στο σημείο συγκεντρώθηκαν φίλοι του.

Ποιος ήταν ο Στεφανάκος

Ο 57χρονος Βασίλης Στεφανάκος είχε αποφυλακιστεί το καλοκαίρι του 2016, εκμεταλλευόμενος τις διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου.

Είχε κατηγορηθεί από την αστυνομία και είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για εκβιασμούς. Είχε κατηγορηθεί ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του αρχινονού Θέμη Καλαποθαράκου το 2000. Επίσης είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην ομάδα των απαγωγέων του Περικλή Παναγόπουλου.

Το όνομά του είχε συνδεθεί με τη λεγόμενη «ελληνική μαφία», ήταν ένα από τα πιο «βαριά χαρτιά» της νύχτας στην Αθήνα και είχε καταδικαστεί για λαθρεμπόριο, προστασία και άλλες εγκληματικές πράξεις.

Πώς αποφυλακίστηκε το 2016

Ο Στεφανάκος είχε αφεθεί ελεύθερος, μετά από σχεδόν 9 χρόνια στη φυλακή, τον Αύγουστο του 2016. Όπως είχε δηλώσει ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος, ο πελάτης του αποφυλακίστηκε κάνοντας χρήση του νόμου 4322.

Ο Στεφανάκος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών και τριών μηνών για ηθική αυτουργία σε δολοφονία που διέπραξε στις 26 Αυγούστου 2006 ο Αλκέτ Ριζάι σε καφενείο στο Περιστέρι, αλλά και για την απόδραση των Ριζάι και Παλαιοκώστα από τον Κορυδαλλό, πάλι για ηθική αυτουργία. Επίσης, είχε καταδικαστεί τον Δεκέμβριο του 2006 σε 14,5 χρόνια κάθειρξη για προστασία και λαθρεμπόριο.

Είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2008, κοντά στο σπίτι του στο Χαϊδάρι.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου