ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκρουση κορυφής για το πολυνομοσχέδιο στον απόηχο της παραίτησης Ζουράρι

σύγκρουση-κορυφής-για-το-πολυνομοσχέ-160464

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και η αναμενόμενη αντιπαράθεση τους εφ όλης της ύλης θα δώσουν σήμερα το στίγμα στη Βουλή κατά τη συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με το οποίο κλείνει (στο νομοθετικό σκέλος) η τρίτη αξιολόγηση.

Η σύγκρουση θα εμπλουτιστεί και από την αιφνίδια αποπομπή Ζουράρη λόγω της μίνι κρίσης που ο ίδιος προκάλεσε με τις εμπρηστικές του δηλώσεις κατά των φιλάθλων του Ολυμπιακού και του Άρη. Πέρα πάντως από την νέα εστία έντασης που προκαλεί από χθες η καρατόμηση του υπουργού των ΑΝΕΛ, η σημερινή συζήτηση δεν φαίνεται να βγάζει ειδήσεις τόσο για τον αντικαταστάτη του όσο και για το ενδεχόμενο να υπάρξει ευρύτερος ανασχηματισμός, Ο Αλέξης Τσίπρας όπως φαίνεται δεν πρόκειται να πάρει αποφάσεις εν θερμώ και οι οποίες ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τη ψήφιση των προαπαιτούμενων.

Σε ότι αφορά το σώμα του πολυνομοσχεδίου αν και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν για μια ακόμα φορά συνοπτικές το κλίμα τόσο εντός του Κοινοβουλίου όσο και εκτός ήταν θερμό και επεκτάθηκε σε δύο μέτωπα. Αυτό με το ΚΚΕ σε ότι αφορά τις διατάξεις για την αυστηροποίηση των απεργιακών κινητοποιήσεων και εκείνο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την περικοπή επιδομάτων προς τις πολύτεκνες οικογένειες.

Ως «κυματοθραύστης» στις αντιδράσεις από τα Αριστερά επιστρατεύθηκε (και στις δύο περιπτώσεις) ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να «κτίσει» τοίχο αντιστήριξης προκειμένου αφενός να αποκρούσει την οξύτατη κριτική των βουλευτών του ΚΚΕ που ταύτισαν τον ΣΥΡΙΖΑ με δανειστές και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αφετέρου να «τροφοδοτήσει» τους συντρόφους του με επιχειρήματα και ηθικό.

Σε ότι αφορά τις απεργίες, ο υπουργός Οικονομικών αντέτεινε ότι η κυβέρνηση απώλεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πολύ λιγότερα από εκείνα που αρχικά αξίωναν οι εταίροι, ενώ επιχειρώντας μια από τις γνωστές του πολιτικές «ντρίπλες» πέταξε την μπάλα προς την πλευρά των εργαζομένων καλώντας τους να γίνουν περισσότερο διεκδικητικοί και δραστήριοι.

Από κοντά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκαν στο ΚΚΕ και στελέχη του ΠΑΜΕ και με αφορμή την εισβολή στο γραφείο της Έφης Αχτσιόγλου έφτασαν στο σημείο να μιλήσουν ακόμα και για φασίστες, ενώ υπενθύμισαν ότι και εκείνοι έχουν παρόμοιες ιδεολογικές καταβολές.

Πήραν πάντως απάντηση από την Αλέκα Παπαρήγα., Η πρώην γραμματέας του ΚΚΕ σχολίασε καυστικά ότι η πλειοψηφία των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ απέφευγαν να πέσουν στην «φωτιά» των κινητοποιήσεων και ερχόντουσαν φρεσκοξυρισμένοι και αγουροξυπνημένοι στις 11 το πρωί στις πλατείες πετώντας και κανένα γιαούρτι για να δείξουν το μέγεθος της αντικυβερνητικής πάλης.

Το δεύτερο μέτωπο (των επιδομάτων) αποδείχθηκε περισσότερο σκληρό για το εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αν και εξ αρχής δεν υπήρξαν ανησυχίες για κυβερνητικές διαρροές.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου υπήρξε ο κεντρικός αποδέκτης των έντονων διαμαρτυριών των βουλευτών που διαπίστωσαν αιφνιδίως ότι οι χειρισμοί της δημιουργούν ρήγμα με χιλιάδες οικογένειες.

Καθώς οι ημέρες περνούσαν η κατάσταση κλιμακώνονταν αντί να εκτονώνεται με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση του Μαξίμου προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα. Είχε προηγηθεί η επιστολή της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργίας Γεννιά προς τον Αλέξη Τσίπρα με την οποία ζητούσε από τον αρχηγό της κυβέρνησης να άρει τις αδικίες. Όπως πρώτο έγραψε το THETOC, o πρωθυπουργός συνομίλησε με προβεβλημένα στελέχη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που ανέλυσαν πως έχει η κατάσταση, ενώ χθες υπήρξε νέα σύσκεψη στο γραφείο του με την παρουσία και άλλων υπουργών.

Από την πλευρά της η Θεανώ Φωτίου τόσο με δηλώσεις της από το βήμα της Βουλής όσο και σε συζητήσεις με βουλευτές αλλά και δημοσιογράφους υπόσχονταν ότι η κυβέρνηση θα ξανάβλεπε εντός του τρέχοντος έτους της οποίες αδικίες σε βάρος των πολύτεκνων.

Μένει να δούμε αν σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα εγγυηθεί προσωπικά ότι θα αποκαταστήσει τις μειώσεις των επιδομάτων.

Βέβαιο είναι πάντως ότι ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να μεταδώσει και στα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μηνύματα αισιοδοξίας στο πλαίσιο ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας και ότι η χώρα βλέπει ήδη το τέλος του μνημονιακού τούνελ.

«Δεν έχετε δει τίποτα ακόμα» δήλωσε από τη Βουλή προ ημερών και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζοντας ότι το πολυνομοσχέδιο έχει θετικό πρόσημο σε σχέση με το παρελθόν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και οι υπόλοιποι αρχηγοί της αντιπολίτευσης δεν πρόκειται βέβαια να υιοθετήσουν τις αισιόδοξες προβλέψεις των κυβερνητικών παραγόντων.

Οι πλειστηριασμοί, οι περικοπές των επιδομάτων, η αδυναμία των φορολογουμένων να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά η απόσταση μεταξύ λόγω και πράξεων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσουν το κύριο οπλοστάσιο τους έναντι του Μαξίμου.

Αναμενόμενο είναι ότι από την σημερινή συζήτηση δεν θα λείψουν και οι αναφορές στο Σκοπιανό ειδικά μετά τις νέες ακροβασίες του Πάνου Καμμένου που ζητεί να αποφασίσει ο λαός για το όνομα των Σκοπίων, αλλά και την δημοσιοποίηση μετρήσεων κοινής γνώμης από τις οποίες προκύπτει ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων λέει «όχ黨σε σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». ​

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου