ΕΛΛΑΔΑ

Αιτία πολέμου η αλλαγή στον απεργιακό νόμο. Εξω από το Μαξίμου το ΠΑΜΕ

αιτία-πολέμου-η-αλλαγή-στον-απεργιακό-168670

Συγκέντρωση έξω από το Μαξίμου πραγματοποιούν αυτή την ώρα μέλη του ΠΑΜΕ, λίγες ώρες μετά την έφοδο στο υπουργείο Εργασίας.
Οι διαδηλωτές βρίσκονται έξω από τα κάγκελα του πρωθυπουργικού μεγάρου και διαμαρτύρονται για τα επίμαχα άρθρα του πολυνομοσχεδίου που αφορούν τις απεργίες, τις μειώσεις και τους πλειστηριασμούς.

Το ΠΑΜΕ πρωτοστατεί στον αγώνα κατά της αλλαγής του υπάρχοντος νόμου για τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Άλλωστε ήταν γνωστό πως τόσο το ΠΑΜΕ όσο όμως και το ΚΚΕ αλλά και άλλα κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς θεωρούν “αιτία πολέμου” οποιαδήποτε τροποποίηση στα ισχύοντα για την απεργία και τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτή.

Την ίδια ώρα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εμφανίζονται να επιθυμούν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις και σήμερα Τετάρτη αποφασίζουν για την οργάνωση συλαλλητηρίου την ημέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων, στο κατατεθέν πολυνομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται η προκήρυξη της απεργίας, οι αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα αλλά και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στο δημόσιο.

Τι προβλέπει η διάταξη για τις απεργίες

Τι προβλέπει όμως η διάταξη για τις απεργίες, για την οποία ξεσηκώνονται τα συνδικάτα. Σύμφωνα με το άρθρο 211 προβλέπεται ότι:

«Ειδικά για τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (1/2) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών». (Οαρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 1264/1982 (Α΄ 79).

Υπενθυμίζεται πως εχτές μέλη του ΠΑΜΕ εισέβαλαν στο υπουργείο Εργασίας, όταν η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου αρνήθηκε να τους συναντήσει. Όταν οι συνδικαλιστές έφτασαν στο υπουργείο ζήτησαν μία αντιπροσωπεία τους να δει την κ. Αχτσιόγλου, η οποία αρνήθηκε. Τότε ξήλωσαν τα ρολά, μπήκαν στη στοά και πέρασαν μέσα στο κτίριο του υπουργείου φωνάζοντας συνθήματα.

«Δεν θα σας αφήσουμε να ολοκληρώσετε το έγκλημα, δεν θα σας αφήσουμε» φώναξαν στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και την αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου.

«Ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», «Για το δικαίωμα στην απεργία χύθηκε αίμα» και «πάρτε το πίσω» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν μέσα στο υπουργικό γραφείο.

«Δεν συζητάτε, δεν ήρθατε για να συζητήσετε» απάντησε από τη μεριά της η Έφη Αχτσιόγλου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου μετά την εισβολή

Μετά το νέο “ντου” των συνδικαλιστών, υπενθυμίζεται ότι είχε υπάρξει ακόμα ένα εβδομάδες πριν πάλι από το ΠΑΜΕ, το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση στο οποίο αναφέρεται:

«Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι ανοιχτό στο διάλογο και σέβεται τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες τους. Γι’ αυτό θεωρούμε ακατανόητη τη σημερινή εισβολή μελών του ΠΑΜΕ στο κτίριο του υπουργείου, όπου και οι ίδιοι οι «εισβολείς» συνειδητοποίησαν ότι παραβίασαν ανοιχτές θύρες», αναφέρει το υπουργείου Εργασίας για την εισβολή των μελών του ΠΑΜΕ.

«Η υπουργός Εργασίας τους δέχτηκε στο γραφείο της, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση και όπως αποδείχτηκε οι ίδιοι αρνήθηκαν το διάλογο, επιλέγοντας τις κραυγές και το επικοινωνιακό σόου χάριν των τηλεοπτικών καμερών.

Οι ομοσπονδίες και τα συνδικάτα του ΠΑΜΕ, εξάλλου, είχαν συναντηθεί με την υπουργό Εργασίας στις 22/11/2017 και είχαν ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο της ρύθμισης σχετικά με τις απεργίες».

«Η ρύθμιση σε καμία περίπτωση ούτε καταργεί, ούτε περιορίζει το δικαίωμα της απεργίας. Η μόνη αλλαγή αφορά τον κανόνα της απαρτίας στις γενικές συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων που δεν είναι ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης όταν συγκαλούνται προκειμένου να ληφθεί απόφαση για απεργία.

Η ρύθμιση προβλέπει ότι για να υπάρχει απαρτία στη γενική συνέλευση πρέπει να παρίσταται το 1/2 των μελών του σωματείου που πληρώνουν τις συνδρομές τους.

Τίποτα δεν αλλάζει στον τρόπο λήψης της απόφασης για απεργία η οποία θα συνεχίσει να λαμβάνεται με τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων.

Τέλος, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η καταστολή οποιασδήποτε μορφής κινητοποίησης δεν ήταν και δεν θα γίνει επιλογή μας», υπογραμμίζει το υπουργείο Εργασίας.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου